SAM

SAM

Followers

Tuesday, January 13, 2009

Cerita 2008 ...

ARKIB : 27/09/2008 ( utusan malaysia )

Salur maklumat kemiskinan

KOTA MARUDU 26 Sept. - Pegawai Kemajuan Rakyat (PKR) dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di sini diminta memainkan peranan proaktif dan berkesan dalam menyalur maklumat kepada kerajaan negeri.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tandek, Anita Baranting berkata, mereka sepatutnya menyediakan laporan yang tepat mengenai semua masalah yang timbul supaya dapat diambil tindakan.

"Mereka perlu turun padang melihat dan mencatat masalah sebenar penduduk, laporan mesti lengkap dengan gambar supaya kerajaan dapat ketahui keadaan yang sebenar.

"Kita tidak mahu mereka yang sepatutnya dibantu tetapi tercicir daripada menerima bantuan kerajaan. PKR, JKKK dan ketua kampung perlu memainkan peranan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau mengulas penderitaan hidup orang kurang upaya, Jaibal Enjab, 68, di Kampung Salimandut, di sini yang hidup di sebuah pondok usang dalam keadaan serba daif selama 17 tahun.

Jaibal tinggal di situ hampir dua dekad dan nasibnya tidak pernah dihiraukan oleh PKR atau JKKK kawasan itu sehingga Utusan Malaysia membuat pendedahan nasib warga emas itu, Rabu lalu.

Berikutan pendedahan itu, Pejabat Pembangunan Negeri Sabah, kelmarin berjanji akan membina sebuah rumah untuk Jaibal dan anaknya, George, 17, di Kampung Rasak atau di kampung berdekatan di sini.

Anita berkata, jumlah kemiskinan di daerah ini masih tinggi dan jika PKR atau JKKK tidak memainkan peranan dengan berkesan, nasib mereka yang miskin tidak akan terbela.

"Mengikut perangkaan dari Januari hingga Jun lalu, jumlah mereka yang miskin tegar di Kota Marudu adalah seramai 740 orang dan di Tandek pula 596 orang tidak termasuk mereka yang miskin biasa," katanya.

Katanya, pembasmian kemiskinan perlu dilakukan segera bagi mencapai tahap kemiskinan tegar 2010 seperti mana hala tuju yang telah ditetapkan kerajaan negeri dan Pusat.

Sementara itu, Pegawai Daerah Kota Marudu, Lovita Koison berkata, pihaknya akan mengadakan mesyuarat dengan semua PKR atau JKKK di sini bagi memastikan perkara itu tidak berulang.

Melalui mesyuarat itu juga katanya, pihaknya akan mengenal pasti penduduk yang layak menerima bantuan supaya tidak ada lagi mereka yang terlepas pandang.

No comments: