SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Monday, January 26, 2009

KITI NYIA ELUM SEBETA-BETA NI.

Diom kesibukanku muat final report ku, masih sempat lagi aku ngepost entri bau untuk S.A.M. Bau tu sini', sambil cek-cek blog see' ai keboso aku entry ta' blog si Kak Nong (Salimandut Villa) pasal dinakan ti yang ngemban. Menurut entry diom blog Kak Nong Ustaz Ismail yang ngajar ta' SK Tumunda Salimandut boi ngemban gara ai kemalangan laman kerita pesorong pe KK. Sedih reso ni lepas moso serita Kak Nong. Itu no oron ni keeluman. Setiap kiti yang elum tu nyia ngerati semberan kiti lumaan/ngemban. Ustazku boi perna mara' ta' aku bahawasani matai no perkara yang paling sikot ta' kiti. Persoalanni, setio pien kesedaran ti diom benda tu. Nyia' ka kiti sadar bahawa sukup iko no suntu ta' bunda' moto tentang ketentuan matai? Sangkan no kiti tu manusia, selalu binara' sebagai makhluk yang sanang lupo. Kiti tu semberan-semberan buli matai. Amun ajal ti teko, temban oron ti loso. Doa ku ta' arwah semoga binuanan rahmat ko berkat oleh Allah s.w.t. Semoga keluarga arwah nyia putus maku dua untuk kealapan laman Allah s.w.t. Kiti yang elum tu peterus ti jo keeluman ti. Pasti' ti diri ti ko' keluarga ti muat kealapan. Supaya matai kaang kiti nyia nyesol atas perbuatan ti sebeta elum ta' Dunia tu. Sien pan kiti, samada kaya atau miskin, somo jo ta' sisi-Ni. Beza ni amalan ti. Amun kiti raat, maka raat no balasan ni ko' bege'eh no sebalikni.
Al-Fatihah untuk arwah ko muslimin-muslimat yang ai lumaan ngembanan kiti dau..

3 comments:

NONG said...

Salam LtM Muss..
Akak sendiri pun sangat terkejut mendengar berita ni..Riuh kanak2 yang diajar oleh Arwah menangis di kampung kemarin..Mujur ada Abang Haris yang membawa mereka ziarah jenazah kemarin pakai kereta besar.
Kalau kematian yang mengejut begini kan, amat payah hati untuk menerima kenyataan. Akak akan terus ingat Arwah Bapa..

Tak dapat akak gambarkan kekecewaan isteri arwah tanpa sempat arwah menatap wajah cahayamata tercinta..Fuhh!..sebak hati ni.

Little Mike said...

Yang berjasa tetap dikenang sepanjang masa.

Salam takziah untuk keluarga mereka. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang yang diperkenankan-Nya... aminnn

Umar al-Longobi said...

sebenarnya dia tetap `hidup`. cuma dia perlu `mati` sekejap sbg syarat beralih alam. dari alam dunia ke alam barzakh. (copy & paste) semoga binuanan rahmat ko berkatNya & Semoga keluarga arwah nyia putus maku dua untuk kealapan lamanNya. amin... salam takziah utk keluarga.