SAM

SAM

Followers

Wednesday, January 14, 2009

SUDUT BAHASA DUSUN KIMARAGANG

AJANG POH ...
Sinurat di : Wodit Kampung

Nota: Ruangan ini diwujudkan untuk menonjolkan bahasa Dusun Kimaragang disamping mempersembahkan cerita-cerita dan budaya masyarakat Kimaragang Kota Marudu. Blogger bersekutu lain juga dijemput menulis dalam bahasa sukuan yang lain. Pembaca non-kimaragang juga seharusnya mengambil kesempatan ini untuk belajar sesuku dua kata...

Kobiasa'an tulun tokow mongorumat isai nopoh termasuk no tongo pakistan. Ra'tan tokow dot TUAN kabarasan...awasi e' ba'ri nga kada adadarakan minsibah, nilom tu kansibah banar.

Iso poh kobiasaan tokow - pa'paajang ong waro noh tulun/koruang dot tumalib. Ong kajang poh mari...mi'inggat nonoh...om...ong kamamantakan waro "tinumon",...bahhh....alawoi nonoh ot corita. Kadang-kadangggg....sampai osuaban...

Pasal dot mon'inggat...nah, tongo koondu'an noboh ot numbur satu. "Ajang poh to oi 'aloo..." ka mari. Atau ong waro piowitan - "ajang poh to oi "singgah hati"....Nahhhh....alawoiii nono ot coritaa...terutama? - "jaga tepi kain orang..." ka di Malayu...

BAH! MAJANG NO SOLALU SITI LAMAN DAGAI KIE! ( dalam BM - "Bah! Selalulah singgah di laman kami ini ya!)

7 comments:

Anonymous said...

salam 1Dusun kakaboh.. aiso nunu manganku boroson cuma baru nihari saya tau nama bangsa 'dusun kimaragang' .. waro tambalutku mantad fb ..bangsa dusun kimaragang ponong kudat.. ondosku kimaragang waro harati suai.. rupa2nya memang noh ngaran bangsa dusun.. siou tuh amu koiloh.. hasil google'dusun kimaragang kudat' iti noh kaanu ku.. oku nopo dusun Lotud mix dusun Tamparuli.. amu songkuro mimboros dusun.. nga mengerti maa.. malum molohingku mimboros masing2 punya bahasa.. jadi dagai nopo osusah mogutok dusun..pandai termix.. bah iri noh.. siou kalo ada tersilap.. selamat maju jaya utk blog ini...

Baju Batik said...

Kopiwasian tokou kiawi.

Ka dino, om ajang oku noh no sitid boros kimaragang diti, mad ko awasi kokitananku ilot gambar dot tua. Om impurasan ku no ba-banar nga, tua it dot tinggaton om tongo tosu i bala irie. Om bacaa ku noh no id nitulis nuh siti, aii boh, no koerak oku om mimang ko banar iti borusnu. Aso wokon kumen ku tantang dilo tinulisnu, ngaa waro dara boroson ku pasal dilo tongo tua om kowaan. Awasi dati boh ong adapat tokou pointalang gambar om popoilo tongo kinoruangan atau isai nopo id amu kotutun dot pun-pun kayu atau ko kowaan gowuton id mo somok noh dot opudso. Umbalai ku mengoreet siti boh, tua burini, tua kuranji, tua liposu, tua tagawa, tua sorosob, tua bambangan, tua pugi, tua kondis, tua pangi, tua longgom om ogumu poh dati wokon. It obuli dot akanon, suwai poh it amu buli dot akanon.

Ino nopo boh.
Tongkiad kito.

Alkisah said...

Aslkm..mokima'ap oku bo..madung ko popelo dang bahasa dusun KIMARAGANG,tolunungon banar ot ija'an oi obpene'eh..amu no kosoriwalo dot pongorotiyan..mokima'ap e bo..

Unknown said...

Salam.. Banar ino oi Alkisah.. kadung ko popelo dang raitan dusun Kimaragang, subai ko potolunungon banar ot ija'an..

Unknown said...

Adaadaaiii mokimamalu nopo managanu mokimama'a mimisingko kimaragang kakaa... Amuamu ie keiloo momoros om.. ong babanar o' ko kimaragang ko, aso po teilaan ku irad keinoo poomoros dagai... Osodu po marii... Irad po tana om tawan aso po keinsasamakan. Babalun ie ko kimaragang... Mokimamalu nopo... Kadang po momoros ikau dino kimaragang ong aamu ko poh keilo momoros boros dagai...

MURNI SANTI said...

Saya MENJADI ANDA SEMUA PADA HALAMAN INI
INI IALAH CERITA SAYA

Saya MURNI SANTI, Aa wanita, ibu, saudara perempuan dan rakan dari (Bekasi), Indonesia, saya seorang PENGELUARAN ESTATE REAL dan saya telah mengalami banyak tekanan kewangan baru-baru ini, tiada siapa yang mahu meminjam wang untuk melengkapkan projek komersial kami telah dalam pembinaan beberapa bulan sekarang. Saya telah ditipu oleh beberapa syarikat pinjaman palsu yang mendakwa sejumlah besar wang dari saya tanpa kami tidak menerima pinjaman.

Saya kecewa, suami saya berusaha sebaik-baiknya dan membantu, saya akan membunuh diri kerana kesakitan, terlalu banyak untuk menanggung dan saya kehilangan semua harapan, sehingga saya diperkenalkan kepada SEMUA GANTI PELANGGAN GLOBAL syarikat pinjaman yang ditaja oleh bank dunia itu sendiri.

Saya memutuskan untuk memohon pinjaman dan menghubungi syarikat itu, pegawai pinjaman mereka yang sebenarnya memberi saya harapan dan memberitahu saya tidak bimbang bahawa syarikat itu akan meminjamkan saya wang, walaupun jumlah yang saya perlukan adalah besar, dan saya dapat memberi mereka keperluan yang ada beberapa maklumat peribadi, yang saya lakukan.

Saya pergi melalui semua proses, mereka berjanji untuk meminjamkan wang yang saya minta selepas telah mengesahkan saya layak untuk pinjaman, saya diminta menunggu, untuk mengejutkan saya yang paling besar pinjaman yang dimasukkan ke dalam akaun saya dan saya mengesahkannya .. syarikat kembali dari segi kewangan dan keluarga saya melakukannya dengan baik, ini menjadikan kehidupan saya lebih baik, saya bersyukur kepada Allah dan kepada SEMUA JUTA PELAYAN GLOBAL
GMAIL ..... allglobalgrantloan@gmail.com

UNTUK MENGHUBUNGI AKU
Murni Santi
murnisanti55@gmail.com

FRADESY RIRITIA said...

Hai semua

Nama saya FRADESY RIRITIA, saya dari indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberitahu anda semua kebenaran, setiap orang yang melihat jawatan mereka di blog dan laman web ini adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi mangsa cerita mereka dan mereka telah merosakkan hidup saya.
Saya tidak berada di sini untuk memberitahu anda tentang bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak wang untuk mereka.

Saya di sini untuk memberitahu anda yang benar dan hanya LOAN SYARIKAT yang ALLAH dihantar untuk mengubah hidup saya, mereka adalah SEMUA PINJAMAN GLOBAL GLOBAL, mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen yang diiktiraf dan dibiayai oleh WORLD BANK.

Mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen, mereka mempunyai terma dan syarat pinjaman yang besar, untuk memungut semua pinjaman mereka adalah berpatutan dan cepat untuk membebankan tidak seperti syarikat-syarikat palsu lain yang anda lihat di sini dalam talian yang akan mengambil wang anda tanpa mengeluarkan pinjaman anda,
Tolong jangan tertipu oleh penguji yang mempunyai nombor indonesia dan whatsapp, mereka semua penipu, bagaimanakah sebuah perusahaan perseorangan memberi pinjaman ?, yang sepatutnya menjadi pertanyaan pertama kalian orang-orang saya.

Saudara-saudara saya dari Asia, saya minta kamu mendengarkan saya kerana saya bersumpah kepada kamu atas nama Allah, bahawa saya memberitahu anda semua kebenaran, SEMUA LOAN GANJARAN GLOBAL, syarikat adalah satu-satunya syarikat yang boleh dipercayai dan mereka akan memastikan anda menerima pinjaman anda sebaik sahaja anda melengkapkan proses pinjaman seperti yang diperlukan.
Kenapa anda tidak berada di kalangan usahawan ini dengan menghubungi mereka segera jika anda SANGAT MENINGKAT untuk meninggalkan perjuangan kewangan anda dan untuk meningkatkan tahap hidup anda, di sini adalah EMAIL allglobalgrantloan@gmail.com.

Anda sangat bebas untuk menghubungi saya di fradesyriritia12@gmail.com EMAIL saya untuk maklumat lanjut, saya akan senang mendengar anda berkongsi kisah kebahagiaan anda sendiri.
Terima kasih semua, dan semoga ALLAH memberkati semua PINJAMAN SEMUA GLOBAL kerana memberi saya kegembiraan baru ini.