SAM

SAM

Followers

Thursday, January 15, 2009

SUDUT : SYYY...JAGA BODY

CANTIK ITU APA?
Terlalu banyak pendapat berkaitan dengan erti kecantikan..ia bukan sahaja kita perolehi hasil pembacaan dan pengelihatan tetapi juga hasil dari diri sendiri sejauh mana kita ingin tampil cantik dan menawan...Aduii..macam pakar kecantikan pula saya ni tau.
Siapa yang tidak ingin mepunyai wajah yang cantik mempersona dan tubuh nan indah menawan?..saya mau o...Jadi,marilah kita mambentuk diri agar tampil cantik sesuai definisi cantik pada kebanyakan orang.
Lalu CANTIK ITU APA?
Perdebatan panjang pasti akan terjadi bila kita merumuskannya.Biasanya akan berakhir dengan kesimpulan bahawa 'cantik itu sebjektif'..betulkah ini?
Ya..kerana setiap orang punya sudut pandang yang berbeza-beza tentang 'cantik itu apa?' dan sudahnya,semua wanita boleh manjadi cantik..boleh disebut cantik,dan..lebih cantik lagi..ya ka?
Saya teruja untuk berkongsi satu pendapat mengenai 'cantik itu apa?'.. Betulkah cantik itu lembut?.Memang tidak dinafikan akan kebenarannya.Walaupun saya ni bukanlah wanita yang terlalu lembut,saya mengakui pendapat tersebut kerana sekasar2 lelaki pun ada kelembutan yang tersembunyi..
Pesona kecantikan wanita antara lain terletak pada kelembutannya.Seperti juga pada kebanyakan lelaki yang terkadang emosional dan terkadang berpotensi kasar ketika mensikapi sesuatu keadaan.Sifatnya mirip kobaran api..lalu wanita itu ibarat air.Kelembutannya bisa meredakan sifat2 api yang akhirnya akan mendatangkan keserasian dan keseimbangan dalam hidup.
Namun,kelembutan itu sendiri tidak selalu baik bergantung kepada motif dan tujuannya.Kelembutan kadang2 penuh kepalsuan.Kelembutan yang mampu menJAHANAMKAN hidup Sang Lelaki...tapi tidak semua aahhh..
Tetapi dari sudut lain,kelembutan itu berpotensi mendatangkan kejayaan iaitu kelembutan yang dilandasi dengan nilai kerohanian.
Namun..saya percaya semua individu punya pengertian tersendiri tentang 'cantik itu apa?'.
P/S : Kecantikan yang hakiki tercermin dari hati yang bersih, tergambar dari akhlak yang mulia dan terbentuk dari kecerdasan akal fikirannya.."Tinggal cover mana2 yang kurang" bilang TEKONG SAM Sanguru..hehee
"KITA BICARA DARI AURA YANG SAMA"
NOTA : Komen sikit wahai kumbang2 SAM...

8 comments:

Tanak Gouton said...

Cantik itu sesuatu yang SEDAP mata menyantap.

IsOn said...

There's a saying, "Charm is deceitful and beauty is vain,But a woman who fears the LORD, she shall be praised."

MARUDU BLOGGERS said...

Dari kacaa mataku (pinjam judul ruangan Dr. Nellson)...kecantikan sebenar bila MATA dan HATI ku sepakat menyatakan - CANTIK!

- Sanguru.

JMimie said...

sy bkn kumbang...camna ni, buli bg pndpt jga ka?..hehe..just to share another saying..."Don't depend on things like fancy hairdos or gold jewelry or expensive clothes to make you look beautiful. Be beautiful in your heart by being gentle and quiet. This kind of beauty will last."

Sang Kancil said...

bukankah kecantikan atau 'handsome'itu sesuatu yang sangat abstrak? semuanya bermula dari hati dan fikiran... yang nampak diluar itu hanya sementera, yang selalunya mengaburi mata...

Umar Safri said...

kamurang ini kumbang2 yg nda faham2.. hehe. kona sana kona sini.. satu sija sy mau komen. penulis entri ini seorang yg cantik. aaah, masam begini bah mau komen, hehe.. just kidding (tapi yg cantik itu betullah).. :-)

Tanak Gouton said...

Ya...saya setuju dengan ulasan Umar al-Longobi tu..
penulis entry ni memang cantik.. secantik entrinya...

buleh berkenalan kaitu sama dia?

MARUDU BLOGGERS said...

kasi muda lagi pasal cantik ba. cantik itu yg kta dapat ( bini ) heheh yg inda dapat tu cuma mata punya bhgian ...