SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Tuesday, June 16, 2009

MASIH NU KAH ANDAMAN? (MASIHKAH KAU INGAT?)

NOSTALGIA ZAMAN BUDAK-BUDAK "TOMPIPIRIS YANG ENAK GILERRR..." Oleh: Sanguru "Tompipiris" - nama panggilan orang Dusun khususnya di Kota Marudu. Nama melayu dan saintifiknya saya tak tahu. Ia sejenis lebah bersaiz kecil. Sarangnya pun kecil, madunya pun kecil tapi aroma dan rasanya....WADUHHHH SEDAPPP BANGATTT!...
Barangkali kenangan "mencari dan membaham" Tompipiris lah yang mendorong saudara Illie (Jaymon, Kyoto, Jepun) menamakan blog beliau - "TOMPIPIRIS". Tinggal kenangan khususnya di Tandek/Kota Marudu kerana sukar sudah menemui Tompipiris di ranting kecil di pohon yang rendah. Saya masih ingat di zaman kanak-kanak, saya dan kawan-kawan "memburu tompipiris". Berlumba-lumba siapa dapat "buruan" lebih banyak. Berebut-rebut memanjat pokok dan "melarikan" sarang bersama dengan madunya. Tindakan kena berani, nekad dan pantas kerana lebah-lebah itu bukannya diam-diam tidak mahu mempertahan diri dan "haknya". Jangan main-main, walaupun saiz "tompipiris" kecil tapi sakit juga bisa sengatannya, dan memang "ananat" (Bahasa Dusun bermaksud -kemaruk) menyengat! Tapi "cayalah" - budak-budak kampung ada "skill" menyelamatkan diri. Bila dah "line clear" (penyengat dah berhenti mengejar), apa lagi - "bahamlah madu tompipiris itu seumpama makan ice-cream"....Kalaupun kena sengat, sakitnya tenggelam oleh keenakan madunya. Siapa bilang MADU tak sedap? (hehehe...double meaning? - siou/sorry). Inilah catatan kenangan. Anak-anak saya/kita tak lagi dapat menikmati aktiviti "perburuan" ini. Paling-paling kalau nak makan madu - beli di tamu atau di kedai, tapi rasa-rasanya sangat susah mau jumpa yang "ORI...". Lagipun, kalau sekirannya masih ada "tompipiris", anak-anak sekarang PENAKUT.
"INILAH SUSAH KALAU TIADA YANG ORI, DAN PENAKUT..."

9 comments:

Mr. Aki Abad 21 said...

untuk dapat madu tompipiris ada syarat2nya; 1. masti barani kana sangat..mata bangkak2,talinga kumambang, bibir molobimbing macam kana tumbuk. 2. OPINIT/pandai panjat pukuk kalau inda alamat puti mata inda dapat itu sorottt. 3.ambil risiko apa saja yg kemungkinan barlaku ketika mangambil dan salapas mangambil itu tompipiris. 4.ada ilmu, pikiran bajalan kalau indada pikiran om ilmu inda buli. 5. yang akhir sakali buli suda dapat bintang jaguan tompipiris ...heheh

hanya yang barani,pintar dan ada ilmu saja yg dapat marasa batapa MANIS nya madu tompipirisssss...mangkali lapas itu dapatlah MADU2 heheh

Garuda Blogger said...

kalau penyangat tompipiris kita masi boleh tahan .... kalau SURUN alamat ampai2 di hantar sana lotong kekek

kalau di hantam oleh madu2 alamat ampai2 juga....tahan saja parasaaan. slmt mengambil madu pada yg sdang ke jalan itu .... yg suda bermadu heheh koulah GURUUUU...yg baru angan2 bah, cari ilmu ...

Little Mike (LM) said...

sya dulu-dulu pn pemburu tompipiris walaupn penakut kena sengat. sya suka makan sarang muda dia dipanggang dalam daun pisang. hehe dulu la.

sya suka madu original (no translation).. hehe

SANGURU said...

saya pun begitu LM...

Aldusuni said...

GARUDA BLOGGER ini baru sya buat untuk sahabat d garuda bah....blm smpt masukkan data beliau... maaf

Umar al-Longobi said...

tidak salah ambil `madu` jika berkelayakan. yg salah tu apb x layak tapi, mau digasak juga. hehe... `madu` yg asli dan manis, masih byk di luar sana. mereka sedang menanti... adakah anda sanggup melihat `madu` itu diragut oleh mereka yg x bertanggungjwb? hehe... fikir2 kan!

akibaragon said...

Kalau kau mau test power Sanguru,kau datanglah sini kebun sia.Ada tompipiris sana pokok rambutan di belakang rumah sia.

Mogirukung sudah sia tidak sudah sia dapat ambil itu sorot.

Little Mike (LM) said...

Sya pernah kena sengat SURUN di kepala dua kali dalam satu masa. Satu di belakang tengkuk, satu di tepi kanan atas pipi, dekat telinga. NARRR!!! kebingungan juga sya menahan bisa. Sya banyakkan saja minum air dan tidak layan tu sakit. Selepas 3 jam baru reda tu aura bisa di kepala yang mcm melatup-latup ja rasanya... hehe

SONSOGON said...

urang2 tpt sya suda biasa kana sengat..