SAM

SAM

Followers

Wednesday, June 24, 2009

SAM dan RM

Rasanya saya tak perlu membuat komen terhadap Blog yang mula membangun di daerah Kota Marudu. Namun begitu, sedar atau tidak setiap Blog biasanya mempunyai peranan dan intipati berbeza dengan blog yang lain. Untuk pengetahuan peminat Blog, sama ada SAM atau RM. Masa kini adalah untuk menyumbangkan idea-idea bernas, fakta tepat dan melakukan 'TRANSFORMASI' dan bukannya 'REVOLUSI' yang boleh menjelmakan sesuatu keadaan yang tidak sesuai berlaku di Kota Marudu. Kita seharusnya berkongsi pendapat dengan satu matlamat seperti slogan '1 Malaysia'. Jadi, tak perlulah ada Malaysia Timur dan Malaysia Barat. Demikianlah juga SAM dan RM, tapi apakata kalau RM dijadikan berita elektronik tentang pembangunan Sabah. Rasanya wajar... Bagaimanapun, rasanya semua pembaca SAM, ahli SAM dan peminat SAM ada pendapat tersendiri. ( Banar oii? ) ( Contoh difikir-fikirlah konon ) Cuba fikirkan sejenak, andaikan saya sedang minum kopi di Rahaya Cafe dengan tiga orang Sumandak tanak wagu sambil bepangku-pangku, tangan menjalar mencari cawan dan tiba-tiba Sanguru, tompinai, Nong, Aldusuni, mickey, ellie, mus dan lain-lain datang ke Rahaya Cafe, mereka ternampak saya. sebelumnya, saya yang menjemput mereka datang ke cafe tersebut untuk bersembang-sembang dan Minum-minum Kopi Susu, Tongkat Ali, Kacip Fatimah kecualilah yang agak Keras-keras itu.... Agak-agaknya adakah mereka datang ke meja saya atau duduk di meja lain atau buat-buat tidak tau jadi, bagaimana agaknya perasaan mereka. ( fikir-fikirkanlah kio)

4 comments:

UrangBukit said...

Saya lebih suka Dengan Istilah Transformasi berbanding Revolusi.

Transformasi - Menggunakan pendekatan yang lebih lembut, lebih sesuai digunakan untuk orang-orang yg biasa. Tidak berfikir ( berubah yang dibuat secara menyeluruh tetapi meliputi semua aspek.

Revolusi - Lebih merujuk kepada pendekatan yg extrem. Sesuatu perubahan yang cepat dan agresif( Radikal)- perubahan lebih banyak dipandu oleh ketidakpuasan minda, hanya akan melibatkan lapisan atas sahaja sebab yang paling asas tidak begitu memahami dan tumpuan perubahan mereka lebih kepada memudahkan perjalanan hidup seharian..

Jadi mahu Transformasi atau Revolusi? Fikir-fikirlah...

SAMember said...

Ini bakal jadi Tikung SAM ini.Bakal Ganti Sangguru...

NONG said...

Tekong SAM Sanguru is the one..
Kecuali beliau sudah "Palis2' baru ada ganti..sory Sanguru cakap begini.

ADMIN said...

Nong.. kana sogit kau kiowo, hehe.

Kokusum oku kadi pinsan Mogoron. Haha.. bukan takabur, tapi sy di antara org2 yg sempat merasakan kesusahan bgm SAM boleh bertapak di hati warga Marudu. sy tau di mana kuatnya SAM.

jadi, janganlah kita membandingkan Naga (SAM) dgn cicak mengkarung (RM), hehe. dari namapun kita tau skop perjuangan masing2. RM hanya tumpu pada marudu & tidak menyentuh `rumahtangga` org lain.

tapi SAM adl suara Marudu. dia boleh bersuara dlm marudu dan dia boleh mengkritik dunia atas nama marudu. ini asasnya. soal definisi, buka kamus baliklah. hehe. kalau nak bandingkan SAM, gandingkanlah dgn Daily Express, New Sabah Times dll. 1 hari sy percaya SAM akan jadi akhbar di KM. God Willing!

Salam bro, teruskan!