SAM

SAM

Followers

Thursday, June 18, 2009

SECAWAN KOPI...

"BAJU LAMA YANG RABAK DAN BUSUK..." Oleh: Tekong SAM Kalau mau dengar suara hati rakyat, antara tempat paling mudah untuk mengetahuinya - KEDAI KOPI atau yang seumpama dengannya. Lobby hotel pun ok tapi suara yang sdr/i akan dengar lain sikit. Bahasanya pun aras tinggi dan topiknya pun lain...
Bahasa orang kedai kopi biasanya berkias sebab takut-takut di belakang atau kiri kanan ada "SB politik", orang kuat YB/MP, "spy", "barua" dan yang seumpamanya, curi-curi dengar atau curi-curi rakam. Misalnya, "baju lama yang rabak dan busuk", adalah perumpamaan mengenai parti atau pemimpin yang sudah banyak "penyakit" dan "tidak menarik" bahkan "dibenci" rakyat. Itulah perumpamaan seorang kawan semasa melepak di kedai kopi baru-baru ini. "Habis macam mana la tu?" saya sengaja risik-risik hatinya. "Cari baju barulah. TUKAR!..." jawabnya. "Ada meh???..." saya umpan lagi. "Harap-harap adalah bah..." "Kalau tiada?" saya terus mengumpan. "LEBIH BAIK TELANJANGGGG...." Hmm....demikianlah suara hati rakyat. Bagaimana kalau sdr/i yang saya ajukan soalan itu?

7 comments:

Little Mike (LM) said...

kalau selalu tidak mau dengar suara rakyat,boleh sakit telinga org politik mendengarnya. Kenapa mau tunggu sehingga rakyat 'nababasan'? Jangan salahkan rakyat bilang tidak support kerajaan la.. Tidak support pembangunan la. Hakikatnya sikap orang politik sendiri yang tidak disukai rakyat.

Tengok saja c Bung Mokthar... TERANG-TERANG rakyatnya menyatakan SAYANGKAN ahli politik ini. Apa sebabnya?

Umar al-Longobi said...

kalau parti/pemimpin dianalogikan sebagai baju, rasanya ia memang tidak boleh diperbaiki lagi. dicuci, ditampal dan diwangikan macamana sekalipun ia akan tetap semakin buruk. kecuali baju yg berkualiti dan dijaga dgn baik. so, jwban sy.. beli sajalah baju baru. tapi, patikan yg ORI/BERKUALITI TINGGI & produk TEMPATAN!

Mr Apek KM said...

haiya...apa mau bising pasat tukar2 baju, banyak tempat mau belie, ada yL, ada mo cen, ada milimiwa. jgn beseng lo, phasat bhaju.Jhangan bhayak sakap, Belei balu,tukar caja. Tapi wa kasi ingat ah, phili bahju baik2 ah.

SANGURU said...

ok mr apek. hehehe...rasa2nya ulang muli pahammm...baju lama manyak kuyak manyak bauuu ooo...

Mr. Aki Abad 21 said...

mr.apik heheh slmt barkanalan dari ku untuk mu mr. aki heheheh ..

itu baju kalau banyak suda tampal2 bagus buang sana sungaiiiii

bali baru..!!!

nyonya said...

wooooooi nah, kalau talanjang itu manyak santik lagi wo.

Dinakan said...

kalau itu baju sudah mo koyak.. kita jahit dulu, kalau rosak lg, kita beli baru woo... tapi ingat.. itu baju juga simpan sejarah.. kalau apa2 jadi sama baju baru.. ingatlah apa da jadi baju lama...