SAM

SAM

Followers

Saturday, June 6, 2009

KENAPA WANITA MENANGIS?

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa engkau menangis?" "Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya. "Aku tidak mengerti", kata anak itu. Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti" Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?" "Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya. Anak laki-laki kecil itu pun lalu tumbuh menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis..

Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?" Allah berfirman: "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan " "Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya " "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh " "Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

“Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya " "Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan." "Kau tahu: Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya." "Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya " tempat dimana cinta itu ada." Wahai kaum adam, bacalah bait2 bicara ini supaya kalian sedar dan ingat akan kecantikan wanita mereka yang azali bukan pada kecantikan luaran semata-mata Selami lah hati wanita mu.. dan ingat lah. Setiap Wanita itu Cantik!

4 comments:

Umar al-Longobi said...

cantik? berlaku perbahasan tentang definisi cantik ini di antara ilmu, iman, akhlak dan nafsu. tapi kebanyakan manusia akan memenangkan nafsu.

nota: setiap yg diciptakan ALLAH itu memang cantik, sempurna dan menakjubkan.

Anonymous said...

otopot inoh oi aman umar al-longobi...It talawa nopori nga nitahak kuma dati mantad kinorohingan...kadit tulun gulu-gulu..Om ka dit Silam mantad Allah Taa'la...Otopot kaatu ti aman? Bah...sonong-sonongon dokoyu hitid Blug SAM kaa...osonong tomod diti entiri dokoyu...

Mr Apek Km said...

Ini amoi ah...banyak jenis..mcm2 jenia ah tapi wa ckp lu la..lawa tak la guna punya klu hati ah tala lawa...wa tua ah..bnyak amoi mau..wa tau itu amoi ah mau wa mati cepat..wa fikir ah..itu amoi ingat wa kaya...haha..wa mana kaya o..wa punya saham kasi nama sama wa punya amoi tua...haha..

Pria Bahagia said...

WANITA,
KAULAH RACUN KAU JUGA PENAWAR.
WANITA,
KERANA KEHADIRAN MU HIDUP MENKADI TERANG SENTIASA.