SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Tuesday, June 16, 2009

Yang Berhormat, buka... buka... buka!

Jika ada Permata Bangsa yang mempunyai impian untuk masuk ke Dewan Rakyat, persiapkanlah diri anda dengan perkara-perkara berikut: 1. Berilmu, beramal dan mempunyai pegangan agama yang kuat. 2. Mempunyai karisma kepimpinan. 3. Mempunyai kepetahan berhujah dan kekuatan akal. 4. Memiliki kerendahan hati dan kebesaran jiwa. 5. Mempunyai daya juang dan daya tahan yang tinggi. 6. Ikhlas dalam perjuangan. 7. Cukuplah tu... Senario di Dewan Rakyat, sepertimana yang kita sedia maklum adalah acapkali mengalami ketegangan. Siapa yang lemah akan tenggelam dan lemas. Lantas terkuburlah suara rakyat yang sepatutnya disuarakan dan diperjuangkan. Di samping itu, kita juga perlukan pemimpin yang berakhlak agar kemuliaan Dewan tetap dihormati dan terpelihara.

15 comments:

Little Mike (LM) said...

Ahli yang berhormat DUN Perak di sapu Bayu. Belum taufan lagi.. hehe.

"Bentara, sila jalankan tugas!" hehe..

Aldusuni said...

YANG Berhormat Tandek...sila tingok apa yang rakyat mau...heheh

bar mari kita bersidang....

TOMPINAI said...

Tahniah Yang Dipertuan Dewan Rakyat.

SANGURU said...

Paparan yang bagus. Maksud saya memaparkan KEBAGUSAN YDP Dewan. Dan beliau adalah orang kita. Maka ia membawa maksud bahawa orang kita BAGUS BAH!

TulunMarudu said...

7. KALAU ADA SAKIT JANTUNG TIDAK BOLEH JADI AHLI DWN RAYAT. KIKIKI...

Anonymous said...

Aku tingu-tingu macam tiada jak bongut dari P168 itu? Kanapa mai tu.. Takut Tompipiris kah? hihihi..

Telaga Pitas

Umar al-Longobi said...

baguuuuuus bah! hehe... nampaknya bukan mudah utk menjalankan tugas2 sbg YDP. sabar Tan Sri... engkau telah berjaya mengangkat martabat Sabahan. teruskan!

Senjaliza said...

Czar adalah raja yang paling zalim kerana membunuh semua isterinya konon kerana tidak mendapat kasig sayang sejati. ni Czar pula lilit kepalanya denga kain "Made IN DAP Office" kerana pening jawatan orang-orang DAP terlepas di Perak. Dalangnya mestilah Ngeh & Ngo, boss ne Czar. Dia baru angkat sumpah seleas beberapa saat dia langgar sumpah. Hukuman Speaker ringan saja 2 hari tak hadir dewan, hukuman langgar sumpah mcm mana?

HIDUP MARUDU BLOGGERS... BAGUS BAH.

Pak Neutral said...

Saya berpendapat ada juga kebaikan Dato` seri Nizar bertindak begitu. Bukan besar pun salah dia. Kerajaan yang kuat itu iyalah apabila adanya pembangkang yang kuat. Para pengampulah yang mematikan kerajaan!!!!! Ptuiiiiii...

ming2elly said...

kenapa lah bila bersidang ada saja kes macam tu?

sepatutnya YB ni wakil rakyat kena jaga lah tatasusila dalam dewan, jangan buat main2 sebab itu adalah dewan untuk negara kita, untuk rakyat! dan bukan untuk kepentingan YB saja...

susah lah ni YB2 mau jadi contoh kepada rakyat kita ni...

Umar al-Longobi said...

pak neutral,

sebenarnya tujuan entri ini adl utk menggambarkan situasi di parlimen m`sia dan apakah persiapan yg perlu dibuat. sy x berniat utk melabelkan siapa yg salah/tidak.

sy setuju. senario spt itu bagi sy biasa dlm parlimen. itu namanya `perang psikologi`. mungkin itu strategi mereka? ya, selagi x mengeluarkan kata2 kesat dan x membuat keganasan spt membaling kerusi pd sy ia masih normal.

teruskan bersama SAM!

SANGURU said...

Bobrok!
ini umpama perlawanan gusti (WWF) yang mengajar anak-anak banting-membanting, bertingkah liar. Orang-orang begini yang mahu memimpin orang-orang budiman/berakhlak? 2x5...

Anonymous said...

kalau nizar berani sangat, TELANJANG ja ba..huhuhu

NONG said...

Saya masih ingat bagaimana
Pak Min(Tan Sri Pandikar Amin) ni memberikan saya nasihat dalam politik..Bagaimana dia mengucapkan TAHNIAH pada saya ketika saya balik dari Kursus IT Malaysia(SMART SISTEM) pilihanraya tahun lalu, bagaimana dia memberikan respon positif ketika saya menjadi Master of Ceremony ketika Majlis Perpisahan Beliau sebagai Ketua UMNO Bahagian P.168 Kota Marudu tahun lalu apabila beliau mengetahui saya confirm jadi MC 20 minit sebelum beliau tiba di dewan, bagaimana beliau mendorong ketika saya menyokong usul politik ketika Persidangan UMNO Bahagian P.168 Kota Marudu tahun 2008 yang dirasmikan oleh Datuk Shafie Afdal.
Pak Min memang kaya idea dan bahasa. (Sudahlah Pandikar yang Amin, Mulia lagi)

SYABAS Pak Min atas ketegasan dalam Parlimen.

Rashidi said...

TAHNIAH YDP Tan Sri.
Waah nong,untung kamu dapat sikit2 ilmu dari veteran politik negara macam Tan Sri ni. Kalau ada peluang kan, saya pun mau jumpa dia..
inilah salah satu kelebihan & keunikan SAM yang saya lihat di mana kebanyakan daripada sidang redaksi bukan calang2 orang.
SAM memiliki ahli yang intelek namun tidak tinggi diri. Inilah sebenarnya yang kita mahu dalam kelompok masyarakat kita.

TAHNIAH SAM! teruskan perjuangan.