SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Wednesday, July 8, 2009

RENTETAN CADANGAN IDEA DINAKAN

Pertama sekali syabas dan tahniah kepada semua pembaca dan pengunjung blog SAM yang mula mendapat tempat dikalangan masyarakat kita pada masa kini. Namun begitu, kecenderungan komen yang pelbagai dalam artikel saya merupakan sesuatu yang menarik dan saya suka dengan ulasan orang yang sukar d kesan identitinya. Komen sebegini sebenarnya menunjukkan masyarakat kita semakin matang dalam sesuatu hal. Syabas dan tahniah sekali lagi kepada semua. Disini, ingin saya jelaskan rentetan maksud idea tesebut untuk kita kongsi bersama serta dibahaskan jika perlu. 1. Perkataan 'CADANGAN' adalah membawa maksud mengutarakan, mengusulkan atau perlu dibincangkan dan bukan bermaksud 'TELAH DIPERSETUJUI atau DITERIMA atau TELAH DIBUAT'. 2. Kota Marudu sebuah daerah kecil, miskin dan mundur. Oleh itu, tidak semestinya ada seorang pemimpin sahaja menyuarakan perubahan dan kemajuan tidak diiktiraf sumbangannya. Ini kerana, pemimpin ini adalah yang dipilih, dihormati serta disegani kita di Kota Marudu. 3. Untuk melontarkan buah fikiran atau mencadangkan idea pertambahan kerusi MP dan DUN, sebenarnya intipati daripada pandangan kita terhadap keluarga, rakan-taulan mahupun komuniti lain. 4. Tidak salah jika kita bercadang seperti ini. Kita kena ingat sejarah Kota marudu, kita kena lihat kedudukan geografi kota marudu dan kita kena pandang diri serta komuniti kita dari segi ekonomi. Bagaimana hendak maju seiring tempat atau komuniti lain. 5. Belajarlah merenung dengan kata-kata ini kalau hendak memahami sesuatu perkara. 'Ikan tidak boleh hidup di darat, ayam tidak boleh hidup dalam air'.

57 comments:

Anonymous said...

aik..dinakan, kau kasi teka teki kah?

1 + 1 = berapa?

teruna KM said...

syabas dinakan.. idea kau baru-baru ini memang bernas dan berkualiti.

saya faham sudah semua penjelasan ini walaupun kurang jelas..

Anonymous said...

Buleh tahan kau dinakan, ada idea yang mampu menarik ramai pembahas atau kritik... ini macam barulah kami faham apa maksud sebenar idea cadangan kau tu.

Anonymous said...

ngam dinakan... anon yg tidak faham maksud kau baru-baru ini tu, mungkin faham 'ikan tidak hidup di darat, ayam tidak hidup d air'.

gadis damai said...

betul ini dinakan, saya faham mendalam tulisan kau ini. kita perlu cari titik kemajuan melalui pelbagai cadangan.

kecenderungan untuk maju berasaskan niat dan fokus pemikiran akan membawa kemajuan pada km.

bayau said...

kalau setakat cakap saja, baik tidak payah d fikir. kalau setakat ada maksud tersirat, baik keluarkan agenda sebenar... jgn malu2 bah SAM.

Apapun, respectlah tulisan dinakan ini... banyak simbolik dan gaya bahasa menggoda pembaca SAM.

Kau pasang ilmu kah dinakan.

RAJA POLITIK said...

betul dinakan.. saya rasa kita cadang.

matunggong, langkon, gana, tandek dan tanjung batu... DUN.

Taritipan, Langkon dan Pinawantai ...PARLIMEN

Anonymous said...

aik... kalau cadangan itu RAJA POLITIK.. mmg sah kau ini ada kaitan SAM.

Tidak payah setuju bah cadangan itu, biarkan saja... jgn kasi lulus YB.

pendekar jingga said...

mungkin rentetan idea dinakan ini ada baiknya juga. tapi, kalau ada anon tidak setuju baik dorg pulang kampung saja tanam jagung.

muli anon..muli... muli kangko..

anak UPKO said...

betul... saya sokong cadangan dinakan.. kita akan maju selangkah ke hadapan jika kita turut menyokong cetusan idea ini.

cuba bayangkan jika kita hanya duduk saja dan tau marah, membantah atau tidak suka.. buleh maju kah org begitu.

pemuda km said...

IDEA DINAKAN MEMANG BERNAS DAN CUKUP MEYAKINKAN... PENDEKATAN RENTETAN IDEA DINAKAN INI JUGA MEMPUNYAI SERIBU MAKSUD. IANYA SEMUA KE ARAH POSIIF.... SYABAS DINAKAN.

Anonymous said...

cukup satu saja pemimpin bah... apa lagi mau banyak2 menyusahkan saja.

kita sudah pilih yb, jadi... tak payahlah mo tambah yb.. apa kamu tidak suka yb kita ka?

Anonymous said...

apa bah kamu pertahankan idea dinakan ini... kamu takut dia marahkah?

anak sama said...

anon..anon... buduhnya kau ini... kau ada sikul ka?

ini rentetan cadangan daripada idea dinakan bah. kenapa kah? kau org DAP?

Anonymous said...

saya rasa saya setuju pandangan DAP hari ni dalam daily express... cetusan idea dinakan telah mendapat perhatian ORG2 POLITIK sampai keluar kenyataan hari ni mengatakan ' itu cadangan BN mau kasi kuat lagi kedudukan d sabah'...

syabas dinakan.. bnk yg teropong idea ini... apapun, saya tetap tiadk seuju dan sokong... MAJU DAP.

Anonymous said...

kalau bagi saya, rentetan idea dinakan ini sebenarnya amat total atau menyeluruh atau bnk makna... justeru, segala tambahan daripada ahli2 SAM membantu menjelaskan idea dinakan sebenarnya kurang memuaskan.

apa org2 SAM pun tidak faham kah idea dinakan ini? mm... ngamlah tu... buduh.

Anonymous said...

woii... org2 SAM, kamu ada baca paper kah ari ni pasal 'cadangan persempadanan'... DAP cakap ini idea BN mo kuatkan kubu yg hampir tumpas.

buduh...kalau org2 SAM tidak baca.

pak imam said...

ala... anon.. kau takut bah kan idea dinakan tu, pasal skrg kau senang tapi kalau betul2 jadi...haha..kau susah bah kan nanti.

budak kg said...

betul tu pak imam... org2 anon mmg penakut. maklumlah kan dapat projek bnk skrg ni.. hehe...

rentetan idea dinakan ini, saya mmg sokong penuh. saya pun samapi darjah satu faham mendalam bah maksud penjelasan dinakan ini.

bugis said...

sdr dinakan... kau mcm ada aura pula... banyak betul suka idea2 kau ini bila kau cuba menulis sesuatu.. sampai saya pun minat sgt.. harap dpt jumpa ko d km.

remaja bandau said...

syabas dinakan...

ILLIE said...

laju butul kamurang ni buat komen...slow2 bah gaman..

===================================
Anonymous Anonymous said...

kalau bagi saya, rentetan idea dinakan ini sebenarnya amat total atau menyeluruh atau bnk makna... justeru, segala tambahan daripada ahli2 SAM membantu menjelaskan idea dinakan sebenarnya kurang memuaskan.

apa org2 SAM pun tidak faham kah idea dinakan ini? mm... ngamlah tu... buduh.

July 8, 2009 6:56 PM
==============================

adalah tidak adil sdr.anon mengatakan org2 SAM bodoh..inda bagus bah cakap sama urang macam itu..pihak admin SAM sudah kasi benar pengulas2 anon untuk menulis komen tapi kamu buat hal..tapi suka hati kamulah anon..hak masing2 kan..

anak gadis tua said...

saya sokong dan puji idea mu dinakan..bernas dan mempunyai aura menarik ramai pengunjung dan pembaca... syabas dinakan...

baby km said...

ngam illie.. ini anon mmg tidada sikul.. nda tau dorg faham juga ka itu pakai utak atau tidak.

idea dinakan sebenarnya membawa maksud transformasi d sbalik cadangan utk berjaya dalam memajukan km. ini bermaksud, perubahan itu secara beransur-ansur.

semua kita senang bah kan.

Anonymous said...

dalam ertikata lain, kalau d darat kita ada dusun, d laut ada bajau, d tengah2 ada apa? siapa mo jadi calon?

tiada nama said...

buleeeeee....tahannn.... kamu pertahankan idea ini... kamu ada plan baik kah dinakan?

SAM ada plan la tu juga kunun..kunun..

Anonymous said...

macam saya perna dgr ini artikel yg d bahas siang tadi oleh DAP...

Anonymous said...

belum bulehh lagi obo mo kasi tambah kerusi d km... kalau tambah bini bulee kaa.. illie?

anak bukit said...

aik.. adeess.. nokuro amu setuju tu anon...

kita akan maju bah, kita tidak payah lagi mo bertani sampai keluar peluh, kita tanam dlm rumah itu padi. dpt hasil mkn terus... ini lah mungkin kemajuan kita dpt.. tidak mustahil kan?

peminat dinakan said...

cuba kalau kita rnungkan mendalam cadangan ini... bnk faedahnya.. namun begitu, kita perlu dptkan pandangan akar umbi atau golongan petani dan nelayan.

jika kita rasa ia adalah bernas, mengapa tidak setuju saja... apa ada pada anon?

nanti masa c anon pun senang juga itu, buli idup juga dia bah.

arag said...

kemajuan boleh dibuat jika ada d antara kita dapat menjadi seorang yg benar2 layak jadi pemimpin.

tambahan kerusi pun ada baik dan buruknya juga, kerana terdapat bnk yg boleh d lakukan.

jomo KM said...

sdr dinakan dan SAM, saya tertarik ulasan pendek idea dinakan ini, kerana pada hemat saya banyak yang boleh membantu kita kalau terlaksana cadangan ini.

jadi harap-haraplah semua komponen d km cuba belajar dari dinakan.. ajukan idea ini... tidak kira dari apa jenis politk pun mmg setuju cadangan ini.. tambahan lagi ulasan pendek sdr dinakan penuh makna mendalam walaupun ringkas.

syabas dinakan..

pendita km said...

kalau saya lah.. idea ini mmg mendalam maksudnya.. walaupun saya kurang arif dgn ulasan org2 berpelajaran namun, bnk ulasan ini yg membina kemajuan km.

mmg tiada tercicir dalam kemajuan jika idea ini diterima bulat2.

saya tetap sokong ulasan rentetan cadangan dinakan ini.. syabas.

JIBRAIL said...

alap bana bila cadangan nu tu dinakan... aku nyokong kau dinakan... idea dan pandangan jauh... sokong SAM.
TAHNIAH..

Anonymous said...

ADESSS.. YALOO.. pandai marah juga pula ini org2 SAM... tidak dpt terima komen kami anon2 ini...

hheheehee... mcmana mau maju kalau kita tambah lagi kerusi... apa d rumah kamu tidak cukup juga kah?

PENGKRITIK BARU said...

sahabat2 ku anon semua... cadangan dinakan ini mmg baik dan berpandangan jauh.. ulasannya pun ada maksud mendalam.. kita mmg paham...

cuma, wajarkah begitu d fikiran org2 atau ahli2 SAM? sanguru itu?

KETUA ANON said...

IKAN TIDAK BULE HIDUP D DARAT, AYAM TIDAK BULE HIDUP D AIR....

jadi maksudnya org bukit tidak bule turun p laut, urg laut tidak bule naik p bukit.

hehee... kalau SAM hidup d mana? d jambatan gantung saja ka?

menteri anon said...

ngam ketua anon... itu SAM mau kana ikat ba d jambatan gantung.

biar tambahan kawasan utk dorg SAM di tengah2... air pun tidak, darat pun tidak...

bagus sia setuju juga kalau cadangan dinakan begini.

hang sabah said...

daripada dapat hidup d gantung... baik tarik balik cadangan ini... pasal kurang molek bagi patek yg pacal ini...

cowok kelate km said...

mung ulas cadangan ni dinakan, ada ummphh.. demo duk km... setuju..
lagu ni laa.. molek kalau dinakan ulas panjang lebar lagi... mcm PAS.

gadis semendek said...

aik naaa... ulasan cukup mendalam ni dinakan.. saya tau bah keseluruhan ulasan kau walaupun pendek..

SAM kan ada sanguru... bagus kau jadi tok guru juga..

peminat SAM said...

bule dapat bah kawasan baru kalau kau ketua anon... nanti sdr dinakan bagi juga tu.

aikyuuuu... ada keluar ketua anon arr... kau keluar ba sanguru kasi explain ini ketua anon.

balqis said...

PERKATAAN 'CADANGAN' dikemukakan sdr dinakan adalah membawa maksud 'mo dibincang' kalau tidak pun tidak jadi bebanan...

jadi, anon2 semua termasuk ketua dan menterinya... baik kamu pigi tadika kalau tidak belajar dulu sama sanguru...

Anonymous said...

betul kah itu balqis.. anon bule belajar sama sanguru? aik.. dia pandai meh?

dia faham kah ini maksud entry sdr dinakan?... cuba explain dulu...

urang pintar said...

tahniah dan syabas dinakan... teruskan usaha mencadang atau bagi idea kepada pembaca SAM...

SAM amat menarik sejak tercetus aura idea2 dari dinakan..

bule tahan cetusan idea dinakan.. mcm dia tau2 saja isu2 baru kota marudu.

onsomboy said...

sia setuju ini ide lagi banyak yb lagi banyak tampat minta tulung,minta subsidi itu ini. kalau 5 yb kamu roundlah itu rumah diorang minta satu ratus x 5 dapat rm500.00 ini ide mimang buleh tahan

Anonymous said...

anon2 semua... jgn kamu kasi cakap sensitif betul ki dalam ulasan sdr dinakan ini... nanti kita kena marah oleh admin SAM... pasal org2 SAM tidak dpt terima kritikan kita... jadi, wasi nopo megintong.

menteri anon said...

ONSOMBOY... kau faham juga pula idea dinakan itu... kita dpt bnk duit bah kan... 5 YB X RM100 = RM500 aik... ngam belanja kawin.

kita sehaluan lah ONSOMBOY...

Anonymous said...

onsomboy? agak2 ini plan sdr dinakan bule kasi up ka sanguru jadi wakil rakyat.. pssstt.. nnt admin dgr.

kalau dia jadi wakil rakyat kita org pertama minta rm100... kan.

org km said...

astaga... gila kamu ini... ao tu siin sanguru kio... mongoi silo sdr dinakan... jutawan obo dilo... idea ogumu iee..

jadi.. setuju nopo cadangan diti sdr dinakan.

org penting VIP said...

cadangan yg baik la dinakan... masam mana klu kita ajukan kepada yb? atau do? atau SPR? setuju ka dinakan?

ngam ba cadangan kau ni... saya suka ini idea... syabas dinakan, syabas sanguru, syabas SAM...

Teruskan dinakan.

onsomboy said...

kautau menteri anon... lapas ini SAM akan mencadangkan calon-calon yang bakal menjadi yb tingulah mesti SAM juga tu kie

RANGABON said...

Salam hormat kepada semua pengulas2 sama ada anon atau bukan dalam laman ini..
Terima kasih atas semua ulasan ini dan untuk pengetahuan kalian, menurut sumber dari pihat yang dipercayai, DUN bagi Langkon akan diwujudkan semula dan hal ini sudahpun Datuk Max sampaikan kepada pihak atasan.

Kepada anon2 yang tidak puas hati dengan SAM..bagus kamu diam2.
Kamu sebenarnya takut terancam.
Kepada anong yang sikit2 menghentam Sanguru, bagus ko bertaubat kerana dosa ko tu akan kasi sumpah keturunan ko. FAHAM!

TOMPINAI said...

ba Anon2 semua, nampaknya kamu lebih suka melihat sesuatu itu berdasarkan kemarahan kamu kepada individu di dalam SAM. Kamu tidak pun mampu menyatakan sebab sebenar kamu tidak setuju. Kalau kamu seorang yang berpendirian pasti kamu akan menyatakan siapa kamu sebenarnya.

Sebaiknya topik perbincangan kita lebih menjurus kepada entry ini dan bukannya SAM. SAM hanya memaparkan atau MENCADANGKAN idea. Berjaya atau tidak, kita tidak tahu. Kita hanya menyediakan ruang untuk membincangkannya...

Kamu kutukkah,cacikah itu adalah hak kamu. Itu antara kamu dengan Tuhan. SAM tidak akan sekali-kali tergugat. Dalam SAM, tiada ketua sebab tulisan adalah idea masing2, bermakna masing2 adalah ketua. Namun, kami tetap bersama dalam mempertahankan warga SAM....


Salam SAM

Mr. Aki Abad 21 said...

tanpa nama yg berbaju pandikar tapi kerisnya kontot...ko silap bersilat dan berhujah d galangang sendiri (KM) pasal silat ko sumbang mambang... tikaman ko inda mengana...sadangkan badan mu hancur lumat oleh pahalawan tulin km, cuma saja mereka punya simpati...kalau ini ko ini kan bila2 mampusssssssss

ko bartapuk macam mana pun kami tau kou siapa....jadi bagus ko diam2

buat buluk sendiri..bantailah siapa ko suka

Umar al-Longobi said...

hahaha...

bah, logot2lah kamu..

nota: kalau tengok pada jam komen dipublish cuma berjarak beberapa minit saja. ketara betul orgnya adl sama cuma menggunakan nama yg berbeza, hehe. tidak apa teruskan. drp lepak di bustop, bagus lagi mengomen di sini kan, hehe.

teruskan bersama SAM!

SANGURU said...

adess...banyak sudah komen rupanya. Terus terang, saya lagi terhibur masuk ruang komen ni banding baca artikel sebenar. (Maaf Dinakan, bukan x setuju, saya setuju). Memang seronok dan siukkk baca komen-komen terutama dari anony2. Ok bahhh...percambahan idea. "cubit-cubitan" yang ditujukan kepada saya tu...alaaaa....saya x kisah. Saya ni begini saja dari dulu, bukan bernafsu besar mo jadi itu ini. YB - yang berusaha, yang berkhidmat. Memadailah. Tolong jangan samakan saya dengan .....