SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Tuesday, August 11, 2009

DEMI SAKU DAN PERUT....

Ramai Sabahan berhijrah ke semananjung khususnya ke KL atau JB. Ada yang sendiri, kebanyakannya pakai agen. Maka, ada yang ria, ada yang derita. Saku perlu diisi, perut perlu disumbat Anak-anak perlu dibiayai. Ini antara dorongan utama sang penghizrah. Pun begitu, disatu pihak lain, mereka perlu mengembungkan saku, dan membuncitkan perut, maka mereka sanggup menyeluk saku orang, dan mulai memikirkan: SIAPA NGAM SAYA MAKAN SELEPAS INI?...

2 comments:

Anonymous said...

sblm sy memulakan komentar sy ini trlbh dahulu sy ingin memohon maaf dulu kpd sesiapa kwn n taulan atau siapa saja yg mungkin akn rasa tersinggung membaca komentar ini. sy minta mf dr ujung rambut sampai ke ujung kaki.
1. saya sgt tidak setuju dgn penghijrahan org2 kita ke seberang dgn alasan mencari kerja untuk menampung diri dan keluarga.
lbh byk keburukan dr kebaikan.
setibanya mereka di sana mereka lantas trkena "cultural shock" lantas jd bengang n buntu. lantas terjebak lah mereka dgn pelbagai aktiviti "alam kegelapan".
SGT TIDAK ADIL!!!!! org2 kita ke seberang dterima bekerja gaji hari di kilang2, sbg operator pengeluaran, jaga (security guard), tukang sapu dsb. malah ada yg trpaksa bekerja sbg pencuci kandang babi (AWAS!! JE n H1N1).
sementara mereka dr seberang dtg ke sini n bekerja sebagai pegawai2 professional di berbagai jabatan.
APE BENDE NI??????
biasalah...warganegara malaysia dr sabah selalu mendapat layanan kelas 2 or 3 oleh mereka2 yg dipertanggungjawabkan mentadbir malaysiaku tercinta ini.
PUKIMAK, JAHANAM, LAKHNATULLAH!! kpd mereka2 yg pernah, sdg dn akan melakukn perkara ini kpd kita di sini (sabah).

2. tempat kita ni dijadikan sebagai tempat pembuangan besi2 buruk!!! kebanyakan negeri di sana mengalami banjir yg teruk tiap tahun. maka selapas itu, banyak lah kereta (yg baru diumpil dari bekas takungan banjir) dibuang ke sini. adakah tempat kita ini hanya layak untuk menjadi tempat pembuangan besi2 buruk ini???!!!
kepada mereka yg telah atau akn membeli kereta yg menggunakan plet no selain dari SA, SAA, SK, SB, SS, SU, SL, ST, LC, EJ, EJA, EJB berhati2 lah.
sekali lg maaf jika ada yg tersinggung. kopitamanan.

TEKONG NGO said...

bab besi buruk tu saya setujuuuuuu....
Hati2 ya...