SAM

SAM

Followers

Sunday, August 23, 2009

IRON LADY...

Direct translilation - "wanita besi". Bukan kerana ada besi dalam badan, bukan kerana suka pakai perhiasan dari besi (lady selalunya suka emas...), bukan suka pakai senjata besi. Dianggap besi mungkin kerana tabah menahan kritikan dari pesaing sang lelaki, tahan mengawal kepanasan hati seumpama besi tahan panas, bukan semestinya kerana tinggi prestasi. Wanita seumpama ini ramai - orang politik, orang dapur, guru2, nurse, dan lain2. Jadi, "iron lady" bukanlah gelaran yang terlalu mahal untuk diberi dan usahlah terlalu dicemburui...

4 comments:

Anonymous said...

siapa kata yb anita dan DO itu iron lady? Tuk....ang iron ba...ju.... m..en..tri..laaa...sooo....harap SAM tidak lampau membodek ini dua wanita...biasa saja prestasi dorang tu sy tingu. Ramai lagi pegawai2 wanita kerajaan yang briliant, work smart, di KM ni. Cuma tidak terkenal kr bukan YB dan DO. Porahhhhhhh........
-Anonymous anti bodek.

TOMPINAI said...

Maaf tuan Anony, rasanya bukan SAM yg memberi gelaran itu tapi para pengulas, yg mungkin berdasarkan pandangan pengulas dan SAM tidak ada niat untuk membodek kedua2 org pentingnya. Jgnla anony risau, SAM tidak juga mahu mengovertake usaha2 anony utk membodek selama ini. SAM hanya memaparkan aktiviti/program yang berkaitan dgn rakyat. Kalau sekiaranya Anony tahu mana2 pegawai wanita kerajaan atau bukan, yg briliant, work smart, sila berikan maklumat kepada kami atau anony kasi up dia di sini...moga2 mereka juga akan jadi terkenal.

One said...

Anon, kalau kita adakan pemilihan pencalonan Iron Lady dan Iron Man KM, saya fikir kejayaan anda adalah 'baseline'nya atau Penanda arasnya.

Oleh itu silakan anon nyatakan kejayan2 atau ciri2 anon yang menjadi Penanda aras nanti.

ambaya said...

hanya mereka yang kenal dan rapat dengan dua wanita besi ini sahaja yang tahu betapa kentalnya semangat mereka..
Dan memang layak digelar iron lady..
Kalau boleh, saya mahu anon sebut wanita lain yang anon maksudkan itu..kita boleh cadangkan supaya masuk dalam blog SAM ini untuk paparan.Tidak salah baitu.
Cuma yang membezakan dengan dua wanita ini ialah mereka pemimpin masyarakat.Public figure..