SAM

SAM

Followers

Thursday, August 13, 2009

TERKINI TEENTANG PERCUKAIAN

MDKM, KM: sesi mendengar bantahan hanya berfokus kepada kasar cukai yang bakal dibayar oleh penduduk kampung, dan bukannya kewajaran cukai itu sendiri. Saya telah menyerahkan memorendum penduduk kamapung kepada pengerusi eksekutif MDKM. Majoriti penduduk kampung tidak setuju kawasan kampung mereka dikenakan cukai pintu dan cukai tanah oleh pihak MDKM. Kami berharap pewartaan ini ditarik semula kerana tidak wajar kawasan mundur dan berpenduduk miskin dibebani cukai.

2 comments:

DINAKAN said...

alamak...tuan... len pula d harap len yg d buat.... mo bincang bantahan cukai, tapi hal kadar taksiran plak diterangkan...

macam sapi makan rumput sepatutnya, tapi.. adakah patut sapi temakan gromokson...

isk...isk... sian delo.

Anonymous said...

Hahaha lucu bin hairan!,

Pertanyaan saya kepada MDKM: Inikah realisasi konsep '1Malaysia:Rakyat didahulukankan dan Pencapaian diutamakan"?

come onla.. mdkm... anda seperti Penjajah di Tanah Melayu dan Borneo di masa lalu. Penjajah yang mendapatkan sumber pendapatan dari setiap penduduk yang sudah sedia miskin.

Bayangkan.. memunggut hasil hutan pun dikenakan cukai... membuka tanah baru sendiri pun dikenakan cukai...

Apa bezanya Penjajah dengan mdkm yang mengenakan cukai keatas rumah beratap nipah?

hahaha.. mdkm.. mdkm...

Beginila mdkm... coba dengar kebodohan saya ini:

1. Tangguhkan dulu cukai2 itu. MDKM tidak layak memunggut cukai tersebut bukan kerana kawasan itu di bawah jajahan mdkm tetapi kerana TIADA perkhidmatan, TIADA peluang pekerjaan, TIADA aktiviti ekonomi yang menjadi sumber pendapatan kepada penduduk yang disediakan oleh mdkm. Sepatutnya mdkm rasa malu sikit..

2. Laksanakan dahulu program2 pembangunan ditempat itu.. Sediakan dulu periuk nasi orang-orang kampung ditempat itu.. Dari periuk nasi yang mdkm sediakan itu boleh lah kami membayar cukai... hehehe

mcm mana ok ka mdkm?