SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Tuesday, September 15, 2009

Jalak Kudat !

Jalak saya yang pertama di Kudat !
Jalak sini belum kenal gewang... Setelah mencuba sebelum ini untuk casting jalak Kudat, akhirnya saya berjaya juga dengan ikan jalak Kudat saya yang pertama! Jalak sini masih belum pernah jumpa gewang, pertama cast saja suda ada sambaran yang kasar! Ikan jalak ini saya lepaskan semula ke tempat asalnya, semoga ia akan terus berada di tempat tersebut dan tidak pupus... Marilah kita menjaga stok ikan kita !

6 comments:

Mogoron said...

Ming, terima kasih, lama inda nampak post tentang jalak dari kau. Yang ini pasti bukan "badus" ni macam yang kami panggil poong.

SANGURU said...

ikan bersejarah elok dipiara dlm akuarium bkn dlm....kuali. Hehehe...main2 a ming...
Baru abis sahur nih.

tulunbunou said...

adesss... ming.. aramai jg ko cast sana kudat aaa.... Sa berabis mo praktik tangkap dan lepas.. terlepas jg tp dlm kuali pla..hehehe gurau a Ming. Besar o tu ikan ko dpt..

Anonymous said...

Dalak,Jalak,Gabus,Badus,Heruan adalah Ikan species yg sama juga.Cara makan mereka sama juga mcm menungap anak sendiri...Ibarat inilah juga Pendatang2 yg berjuta org itu menungap peluang d Bumi kita ini, Terutamanya Suku Bugis,Pakistan dan India mereka tdk melepaskan peluang yg ada ini. Kalau Suku Suluk dan yg sewaktu dengannya lembat sedikit bergerak tetapi cara olah mereka kurang Bertamadun, Kasar,Suka memaksa,Kejam. Pemimpin yg memberikan mereka ststus Bumiputera dan bermykad ini patut d sula dan d hukum bunuh. Kerana mereka2 ini adalah Penjenayah yg benar2 Menghianati Bumi negara ini...Ming jangan ko ingat mengail Jalak @ Dalag saja eh...Ingat2 juga anak cucu/cicit mu yg masih menoreh getah tu...

Umar al-Longobi said...

haha... anon. aku bangga dgn semangatmu! jika ianya baik, teruskan bersuara demi negara yg tercinta. :)

nota: di mana ada ming, di situ ada jalak, haha... gd ming, teruskan!

ming2elly said...

tuan anon...

Jalak diibaratkan seperti orang kita... jalak adalah spesies peribumi sabah n malaysia. tidak salah jika kita memuliharanya agar ianya tetap jadi ikan local kita...

ikan pendatang seperti toman & peacock bass... jangan lah di lepaskan ke liar, nescaya ikan ini akan memusnahkan stok ikan kita termasuk lah ikan jalak...

oleh itu, ikan2 jalak kena lah bersaing dan dibantu agar tidak pupus dari tanah asal kita...