SAM

SAM

Followers

Monday, September 14, 2009

JANGAN ASYIK GANYANG ORANG...

B3,T&G III, KM: Malaysia asyik kena ganyang dek negara tetangga. Dulu mau bentuk Malaysia pun kena ganyang, kini pun kena lagi . Ada satu blog panas negara jiran "ganyang Malaysia". Memang panas dan bikin panas hati. Syukurlah pihak kerajaan kedua belah negara masih rasional dan menganggap kes ganyang itu provikasi pihak tertentu... Sebenarnya, budaya ganyang menganyang bukan budaya baik. Jadi harap ini tidak jadi budaya kita di Malaysia. Ada pihak pandang serong pada SAM. Sebetulnya, SAM bukan ganyang sesiapa. Apa yang kami paparkan memang wajar di paparkan. Dalam banyak kes, kami tak tahu pun siapa punya angkara kerja cincai, atau sebagainya. Ini bermaksud SAM bukan ganyang orang sebaliknya "ganyang kebobrokan" yang dibuat oleh orang-orang. ..

16 comments:

Fernanda said...

Hello Malaysia and all my friends!

It's been too long since I last heard from you, are you angry at me??? don't think so...but...you better tell me :)))

Hugs
Fernanda Ferreira

cifu63 said...

rakyat kecil seperti kmi di km memerlukan mu SAM.teruskan usaha murni mu.

tulunbunou said...

Salam Sanguru,

Saya baru selesai mambaca blog bertajuk ihatemalay. memang bikin panas..dan mmg ujud provokasi yg melampau.Namun sebagai rakyat Malaysia kita perlu berfikir secara rasional...


SALAM PERPADUAN

DINAKAN said...

Kalau saya laa hmm.. mmg naik juga darah kadang2 dgn org2 di bumi indonesia tu, apa tidaknya dorg masih cetek pengetahuan.

org cakap singapore tourism yg silap papar, tp dorg masi juga tuduh malaysia... kadang2 dorg ni macam 'BILAWAN'.

baik dorg masuk belajar balik tadika KIAMBAGU... supaya orait nopo..!

Anonymous said...

haai fernanda...nice to see u...

maikong said...

macam kesian juga org malaysia yg ada di indon..dia org mau kena halau ...

Umar Safri said...

ganyanglah! tapi ganyanglah mereka yg sepatutnya diganyang. jgn silap ganyang... :-)

BUNG ADI said...

dunia/manusia ni, ada yg tukang rosak ada jg yg berusaha membaikinya. Harap2 baiklah jadinya...

Transformasi Kepimpinan said...

kita gayang yg dakat2 saja .....

Little Mike (LM) said...

sebab itu saya tidak bersetuju kita mencontohi sikap ekstremist mereka dalam menyatakan bantahan dengan kerajaan mereka sendiri termasuk pembawaan mereka dalam reaksi isu diplomatik dua negara. Sudah ada contoh buruk berlaku dalam negara (ekstremist jalanan) dan harap kita belajar daripada pengalaman ini.

Anonymous said...

Pemimpin Negara kita ni memang Pemimpin yg bermuka tebal bah katakan 1Malaysia bah...Rakyat Negara2 Jiran kita yg pernah d masukan d Rumah merah (Tahanan sementara sebelum d hantar ke Philippine/Indonesia))contohnya memang marah kepada tindakan pihak berwajiib Negara kita. Tetapi Pegawai Penguatkuasa kita tidak boleh d marahkan 100% kepada mereka. Mereka menjalankan tugas masing2 ada yg pemarah dan ada yg lembut...Tergantung kepada Krektor manusia @ Pegawai itu sendiri.Setelah mereka pulang ke Kampong halaman mereka ada sensasi d antara Kerajaan kita dan rakyat mereka d dalam negara kita mereka masing2 memanaskan keadaan terutama sekali Pihak Media massa dan Media Elektronik...Nah d dalam media Massa dan Elektronik mereka memainkan peranan untuk melega2kan keakraban d antara Pemimpin2 ke 2 2buah Negara serumpun ni...Maka terjadilah ungkapan2 panas d antara mereka dan kita...Contoh terdekat Media massa/elektronik Indonesia ni ada yg d kuasai oleh Pihak Ekstrimis agama (Islam/Kristian) jadi bagi mereka yg tidak menyenangi akan keakraban jalinan Diplomatik Kerajaan ke 2 2 nya yah pasti saja mengapi apikan keakraban pemimpin ke 2 2 Negara ni memang mengambil kesempatan untuk melegakan perkara yg sensasi adanya....Tetapi yg menghairankan adalah kenapa masih ada Pengeluaran MYKAD kepada PATI dari Philippine/Indonesia ini? Baru2 ini d Zamboanga seorang Anggota keselamatan beruniform kita d bunuh oleh keluarga perampuan d sebebkan tatacara layanan semasa mereka d dalam tahanan d Negeri ini...Kerajaan kita memang masih berdiplomasi atau tidak mengetahui apa yg telah terjadi?

Little Mike (LM) said...

anonymous..
Paparan saudara perlukan perhatian lanjut pihak berkuasa. Kita mahu siasatan adil dilakukan. SAM mengharapkan ada siasatan dilakukan terus untuk mengekang perilaku yang membelakangkan undang-undang. Adakah pasukan keselamatan kita TERBELA?

Tuan Cobra said...

Makanya saya selalu menulis MENGANYANG akan pengeluaran mykad Malaysia kepada PATI dari Indonesia/Philippine/Pakistan tu.
Kerana pengeluaran Mykad tu bukanlah satu jalan penyelasaian kepada sebuah kemenangan bagi mana2Parti Politik kita d dalam negara ini.Pengeluaran Mykad kepada Pendatang ni bukanlah satu lengkah yg bijak, ia merupakan satu bala dan melepetaka yg pemimpin kita cipta, sepertinya kita mencipta bom Nuclear dan Virus Cancer yg bisa memakan kita sendiri. Terutamnya Rakyat negeri/negara Malaysia adalah merupakan rakyat yg TERUGI d dalam dunia ini...Apa tidaknya tanaman padi kita d bendang d suruh oleh Pemimpin kita tuai dek orang Asing...Begitulah nasib kesangsaraan kita.Kita baru sahaja d ganyang oleh Rakyat Negara jiran itupun kita sudah terasa...? Apatah lagi Mykad d keluarkan kepada PTI ni?...Kalau saya memikirkan bisa menangis saya oleh perbuataan Pemimpin2 kita yg gilakan kuasa ini dengan mengadai kan HAK dan MARUAH kita d kongsi bersama dengan PATI2 ni....Fikirkanlah sebelum terlembat...Bukan sahaja Dunia yg mau d selamatkan dari kepanasan global...Yg WAJIB Negara Malaysia ini yg WAJIB d selamatkan dari anasir yg tidak bertanggung jawab...Sayangailah Negeri d bawah Bayu dan Negara Malaysia tecinta ini.

Anonymous said...

LM...Yah betul ada seorg Anggota beruniform d bunuh beberapa bulan yg lalu d Zamboanga tersiar d dalam Daily time d Zamboanga gara2 d ketahui dia adalah anggota beruniform dari Negara ini. Sama ada Asal usulnya mangsa dari Southern......wallahuallam

Anonymous said...

D Negeri Sabah ni pengeluaran MYKAD/IC betul dari pintu belakang memang sudah tidak boleh d nafikan lagi laah.Banyak bah kesalahan pemimpin2 kita yg TAMAK KUASA dan GILA KUASA pada pemerintahan ni...Mereka nda peduli HAK rakyat negeri ini lagi.Sekarang ni orang Asing yg menjadi Pengarah JTDU Negeri Sabah,YB2 kita...susahlah mau cakap kerana "MELAYU MEMANG MUDAH LUPA".....

BUNG ADI said...

sependapat...