SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Tuesday, September 1, 2009

Kenapa dulu duulu macam siuk dari sekarang...?

Hehehe...kenapa aarr....saya rasa yang dulu duulu lebih siuk (bagus) dari sekarang.Mungkin sebab saya sudah tua bah kan.Banyak macam hal yang inda siuk (tak bagus) saya nampak.Bila merasa bosan sambil-sambil kecewa dengan hal-hal yang inda siuk ini samada ia berkait dengan saya atau orang lain lebih-lebih lagi rakan se kampung, otak saya otomatik saja rewind kisah dulu duulu yang siuk-siuk. Masa saya kecil dulu di Kota Marudu (masa itu masih lagi Bandau) ada 1 pejabat yang di panggil Lembaga Padi Sabah.Pejabatnya betul-betul di round about bertentangan dengan SMK Kota Marudu sekarang.Tapi masa itu SMK Kota Marudu belum ada lagi.SMK Bandau ja yang ada itupun pinjam bangunan sekolah GPS Bandau di Pekan Lama. Kenapa saya begitu tertarik dengan Lembaga Padi Sabah ini....? Lembaga Padi Sabah,Bandau ada satu Jeep warna hijau ada lambang LPS.... Lembaga Padi Sabah laitu..apa lagi. Hampir setiap hari saya melihat jeep ini masuk kampung keluar kampung.Apa bah diurang buat tu...saya tinjau-tinjau.Rupa-rupanya pekerja LPS ini buat kerja-kerja field work.Ada yang cek irrigation ada air ka tidak.... ada yang hantar baja... ada yang datang jumpa orang-orang kampung untuk memperkenalkan benih padi baru. Mama saya pun tanam padi juga tapi dia tanam padi kampung antaranya tadong.Pegawai-pegawai LPS ini bawah benih baru masa tu yang saya tahu Padi Bahagia,Padi Malinja. Kemudian ada pula pegawai LPS ini yang datang memberi tunjuk ajar macamana tanam padi 2 kali setahun.Dulu-dulu semua petani tanam padi semusim saja. Seingat saya dulu-duulu macam tiada lah masalah orang tanam padi.Sebab LPS rajin turun padang ditambah pula dengan kerjasama dari Jabatan Pertanian.Tidak timbul masalah seperti kawan kita yang dinasihatkan untuk tidak menanam padi untuk beri laluan kerja-kerja baikpulih sawah akibat banjir.Ganjil....siapa bah yang pintar betul ajar orang kampung begitu...? Dulu lepas banjir tiada pula masalah tidak boleh tanam padi padahal pernah juga banjir besar sampai padi mama saya habis kena timbun pasir.Orang lain masih juga dapat menanam bah. Aikk aikk aikk heran saya sekarang ni...talampau pintar sudah ni urang-urang sampai mengasi buduh urang kampung. Itu irrigation di Tandek tu dulu mana pernah ada masalah.....sentiasa ada air... puas lagi tu saya mandi main tolop-tolop sana di tinda (irrigation), betul-betul siuk oo waktu itu. Apalagi kalau mitatabang (bergotong-royong) ramai-ramai disawah.Saya bawa bekalan linopot (nasi bungkus) dengan ikan masin.Punya sadappp...aikk inda buli cerita banyak ini nanti batal puasa hehe. Tapi memang best lah dulu-dulu.Orang kampung senang berurusan dengan pegawai-pegawai Jabatan Pertanian,Lembaga Padi Sabah malah Jabatan Haiwan sekali.Mereka ada pegawai yang bertugas menjalankan kerja-kerja field work dan orang kampung tidak susah-susah cari mereka. Malah saya yang masih boleh dianggap kanak-kanak ketika itupun mereka layan dengan baik bila saya pergi ke Jabatan Haiwan minta bantuan...."Pakcik,bapa saya suruh pigi Tandek minta cek kami punya sapi" saya bilang. "kenapa sapi kau?" Itu bos tanya saya." sakit, batuk" saya bilang.Walaupun diurang kasi katawa saya tapi diurang datang juga.... Orang dulu-dulu diurang punya human relation mimang bagus bah....positive thinking dan proactive.Orang sekarang terlampau banyak komitmen.Kerja field work juga tapi buat direct selling.....Bukan tidak boleh buat direct selling...boleh.Tapi kena utamakan tugas dulu laa... orang putih bilang Time Management bah...you must know what's your priority.... Jadi kalau memang perlu buat kerja baikpulih sawah buatlah itu dulu. Satu hal lagi saya lihat orang-orang sekarang ini asyik berlumba-lumba mau buat duit.Bukan tidak boleh...boleehh bah kalau kau....tapi jangan sampai menjejaskan kehidupan orang lain. Mentang-mentang ada tawaran kerja baikpulih sawah masing-masing cari crony mau memurijik (nak dapat projek) minta persen....last last siapa susah?....orang kampung....time mengundi cari siapa?....orang kampunggg juga....eh eh eh eh.... Pikir-pikir balik... aiikk...mana sudah aarrr itu Lembaga Padi Sabah....@xyz

11 comments:

SANGURU said...

yaaa...duuuuuulu atau dulu2 mmg siuk. ikan tin dulu sedap dr skg. Cewek dulu manis2 ayu dr sekarang, opsss puasa ni. Tarian dulu2 halus dr skg. Budi bahasa org dulu2 indah dr skg. Tulisan org dulu2 lbh cantik dan tertib dr skg. SAM yg dulu siukknya lain dari siukk sekarang, namun SAM mmg lebih perkasa wpn kekadang bergelora dek kocakan hasil kayuhan berbagai tangan...

Anonymous said...

menarik ini posting. Ruang luahan rasa kaini kyro? Eya bah duduluuu siuk mimang dari sekarang. Sekarang wpn mewah tp dia punya siuk mcm nda tembus smpi sum2 hati kan? Feeling dia kurengg. Dulu mainan budak2 bikin2 sendiri tp punya seronokkk, skg mainan anak2 betimbun tp mcm cepat ja dorang buring...knapa ya zaman skg bikin boringggg...

kyro said...

Hehehe inda tau la kenapa tu anonymous,dulu sia bikin sendiri sia punya mainan pakai tutup tin sama batang kayu...punya siuk sia main lari-lari surung itu tutup tin sampai di kadai Tandek.Kadang2 main saranggou lagi bikin sendiri pakai bambu.

Sangguru,SAM lain makin lama makin siuk dulu siuk sikarang pun tambah lagi siuk cukup semua garam n gula hahaha

SANGURU said...

cerita kyro ni mmg siukkk...siukknya tak akan dapat dirasa lagi anak2 muda sekarang. Dunia skg siuk jg tp banyak bikin sakit hati, sakit kapala....

Umar al-Longobi said...

bagus sdr. kyro! mcm begitulah realiti kehidupan manusia. diharapkan kesiukan itu boleh dikembalikan dlm era yg serba moden ini. :-)

SANGURU said...

umar yg kukasihi, dah lama nak bagi tau, kyro bukan sdr! Dia ni datin2 ops puan. Hehe...

Umar al-Longobi said...

haha... siou datin. bukan salah sy aaaaah, hehe. bah, tukarlah bah itu gambar datin. teruskan perjuangan! :-)

SANGURU said...

kenangan itulah yang mendewasakan kita
(sajak khas utk kyro)
Kenangan itulah yang mendewasakan kita
Pahit manisnyalah yang mencorakkan
Pakaian jiwa dan jati diri
Susah getir itulah yang menguatkan
Akar tunjang kemahuan hidup

Sesekali mengenang kenangan silam itu
Apakah masih kau temui
Ayat2 harapan dan impian
Rakan sepermainan
Atau kau dapati dirimu
Hanya berteman bayang sendiri?

Sesekali
Kesannya dalam sekali.

kyro said...

Salam Umar,okon ko Datin oku diti.Ikau inoh monongodu dogo.Bagus lg kau panggil sia si odu siukk lagi sia dengar.

Itu gmbar tu untuk mengingat kmbali zmn kanak2 hehehe

kyro said...

Tq Sangguru,puisi yang sangat bermakna

Sam. Malaysia7 said...

Kyro bibit padi tu Tadong? Bukan salahkah nama tu? Sadong bah kalo sia tdk salah bah? Kerana Zaman dulu2 siuk kerana Zaman itu kita tdk mungkin akan rasakan lagi...Kerana Zaman ini benar2 cepat berubah.....Saya mau lagi kalo boleh d lahirkan lagi sekali oleh ma2 saya eh kalo boleh.....heheheheheh