SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Monday, September 7, 2009

LAGI RAKYAT KECEWA...

(Nota: Aduan ini diulangsiar kerana belum menerima maklumbalas sewajarnya dan kemungkinan pihak yang berautoriti tidak membaca aduan ini. ) Rahaya Cafe, Kota Marudu: Malam ini seorang lagi hamba Allah mendapat rahmat SAM. Secara live saya post via Nokia E71. Beliau kecewa dengan pengurusan pihak kontraktor jalan Tandek-Longob yang pernah SAM paparkan. Ada yang tak patut dapat pampasan, tiba-tiba dapat pampasan. Kami yang bersetuju jalan lurus, dikatakan membantah. Akibatnya, jalan yang sepatutnya lurus jadi bengkang bengkok. Demikian menurut Puan Rukanang, penduduk kampung Nolotan, Tandek yang merasa diperbodohkan dan dianiayai oleh pihak kontraktor serta individu-individu yang bersekongkol dengan mereka, tanpa memberitahu siapa yang dimaksudkan. Biarlah Tuhan menghukum mereka kata beliau yang juga antara bomoh terkenal di Tandek.

12 comments:

Umar al-Longobi said...

jgn kecewakan rakyat! walaupun mereka bukan bomoh. :-)

Anonymous said...

papalan kow baru alaa'an dikoo. Hehe

Anonymous said...

awak cakap ape tu anony? X reti la sya. Anyway, congrt to SAM. ur always on my mind. Siapa dekati rakyat, berhak mewakili rakyat?
Nta la, aiman x kisah.

SANGURU said...

sajak kepada pembuat sajak
(khas utk diriku sendiri)

Sudah terlalu lewat
Dan engkau masih jua
Bermain-main dengan buih-buih duniawi
Belumkah tiba masa
Untuk engkau menutup kitab ini
Dan membuka kembali kitab lama
Yang kau simpan dalam almari!

Wahai diri
Apa saja yang engkau cari...

ison said...

Kalau memang hati 'bengkok', apa saja yang dibuat pun akan jadi bengkok. Semoga hati 'mereka' akan 'diluruskan' terlebih dahulu.

SANGURU said...

oya doc, makcik rukanang tau pasal perjuangan kita ttg jalan2 bengkok di kampung tu. Dia dgr orang cakap heboh dalam blog, last2 dia minta tolong orang kasi tingok sama dia itu cerita dalam blog!

DIA AMAT BERTERIMA KASIH DAN AMAT BAGGA DENGAN KITA SEMUA YANG SANGGUP BERSUSAH PAYAH UNTUK MEREKA...

gundohing km said...

Mari kita pakat doakan para kontraktor dan konco-konconya agar diluruskan hati yang bengkok..

Mr. Aki Abad 21 said...

urang nolotan sendiri yang main tipu urang nolotan bah.....babal butul cuba kamu tanya si MAJIAH bah dan ketua kampung nolotan, pengurusi jkkk nolotan bah....apa juga. inda parcaya tanya si kadir, semua surat2 berkaitan ada d tangan c kadir..................

SANGURU said...

kpd pihak putrajaya, sila lihat entry sebelum ini untuk memahami permasalahan projek jalan tandek-longob. Ada beberapa kepincangan yang menyakitkan hati rakyat. Antara yang menghairankan:
1. Kenapa tak ikut plan asal JKR
2. Status projek membina tapi semacam hanya menaiktaraf.
3. Kos projek sekitar RM18 juta. Jarak hanya sekitar 7 KM. Kualiti mengecewakan.
4. Terdapat selekoh maut gara2 x ikut plan asal JKR.

Anonymous said...

ya sy ada dengar kes ini dari sedara mara di kampung. Seperti ada permainan atau memang ada permainan? Elok SPRM siasat perkara ini. Kualiti jalan x mencerminkan peruntukan agak besar. Pergi mana duit rakyat? Masuk poket siapa? Rugi la rakyat yg pakai jalan yg setakat verturap tapi tiada xlasss...
(anak KM di rantauan...)

Little Mike (LM) said...

moga paparan kembali ini beroleh kesembuhan luka desa dengan perhatian yang lebih wajar...

SANGURU said...

kes ini juga sudah mendapat perhatian pihak putrajaya. Harap ada penyelesaian sebaik2nya. Saya dengar org2 kampung yg terlibat tanah mereka projek jalan ini, belum mendapat sebarang surat tawaran pampasan. Bukankah surat iu perlu beres sebellum projek mula?
Org tandek ni lampau bendul sebenarnya. Lampau baik hati...sehingga hak sendiri kena main. Ini yg sy amat sedih dan geram sejak dulu lagi.