SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Monday, September 14, 2009

MURID-MURID SUDAH BERJAYA...

Rahaya Cafe, KM: Malam ini luar biasa sikit. Saya ditemani minum oleh beberapa orang bekas pelajar awal 90-an. Mereka masing-masing buka cerita. Ada antaranya yang saya sendiri tidak ingat lagi. Dalam SAM pun ramai bekas anak murid misalnya Nong, Carl, Dinakan, Musli, Mimie dan Umar. Sebetulnya, semasa saya mencari penulis SAM melalui dunia blog, hanya Nong yang saya ingat sebagai pelajar, yang lain saya pilih bukan atas nama bekas pelajar, sebaliknya kerana mengagumi ketrampilan mereka. Terkejut juga bila mengetahui hakikat selepas itu. Syukurlah anak-anak Marudu lepasan SMK Tandek telah berjaya menjadi orang besar, orang hebat. Demikianlah kerjaya guru. Dengan sabar mendidik penuh ikhlas. Apapun cabaran, disimpan di dalam hati. Kerja lebih masa tanpa "bayaran over time", beri hadiah guna duit sendiri, fotocopy duit sendiri, hantar murid ke sana-sini, kereta peribadi.

7 comments:

Anonymous said...

tahniah bekas2 murid yg cemerlang& terima kasih kpd guru2 yg berkhidmat cemerlang..tapi macammana/dimana agaknya bekas student smk tandek yg kurang berjaya&langsung tidak berjaya..adakah pihak2 yg ingin bertanya?

Umar al-Longobi said...

terima kasih guruku...

"berjaya" bagi saya adalah berjaya di dlm kehidupan sebagai hamba kepada sang Pencipta. tidak kira apa pekerjaannya (samada petani, peniaga, tukang sapu dll), kalau taat kpd Tuhan, mereka adl orang2 yg berjaya.

SANGURU said...

ya. Btl kata umar. Betul jg anonymous, namun apalah daya pihak sekolah, niat para guru nak lihat semua cemerlang namun ada juga yg tercicir akibat berbagai kekangan. Hal2 begini perlu perhatian banyak pihak. Kejayaan manusia banyak agennya...

cifu63 said...

tahniah sanguru..

DINAKAN said...

(sedikit puisi buat sanguru)

dihembus angin bayu..
dirata sang suria..
terpaku..
terkedu..
terharu..
cahayamu menyinar setiap masa..
tiada apa dititipkan..
terima kasih buatmu....

salam 1 malaysia, salam ramadhan, salam lebaran bakal menjelma, salam merdeka, salam muhibbah, salam keceriaan buat semua.....

seorang sahabat nabi s.a.w berkata;
'..guru adalah segalanya, ilmu darinya..'

teruskan perjuanganmu sanguru.....
dan ingatlah, lahirnya kehebatan muridmu adalah kerana ilmu, doa dan didikanmu...

SANGURU said...

tk pd puisi. Sdr bkn seniman tapi jiwa tuan seniman juga. Puitis perkara no.2, masej no.1.

SANGURU said...

tk pd puisi. Sdr bkn seniman tapi jiwa tuan seniman juga. Puitis perkara no.2, masej no.1.