SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Sunday, September 27, 2009

SEJAK BILA DG44 JADI TUKANG SAPU SAMPAH?...

Percaya atau tidak, jam 9 pagi esok staf utara.FM akan jadi pemungut sampah di medan letak kereta bersebelahan dewan Komuniti yang kami sudah sewa untuk kegiatan pertandingan kereta. Pihak MDKM pada mulanya mengenakan bayaran yg amat tinggi (berbanding DBKK), namun selepas "campur tangan YB", kadar bayaran dikurangkan tetapi dengan syarat sampah sarap menjadi tanggungjawab kami. Saya tidak menyalahkan MDKM, bodoh kami juga menjadi NGO yang cuba membantu anak2 muda pengemar kereta bermuzik mengembangkan industri dan hobi mereka. Akibatnya orang bergred DG44 jadi tukang pungut sampah...

17 comments:

ming2elly said...

tuan sanguru,

itu bukan bodoh namanya, tapi "BERTANGGUNGJAWAB"

SANGURU said...

bahasa kiasan saja bah itu tuan. hehe. Kita mmg bkn buat kerja bodoh. Ini semua untuk rakyat. Ada ketikanya kita buat mcm orang bodoh tapi....

maikong said...

ya betul sangguru..jgn kira dg berapa..YB apa..pangkat apa...yg penting kita berbakti kepada org tandek..barulah.....

ison said...

Hehe... :D

Anonymous said...

ngam laitu pegawai tinggi merendah diri, jgn mcm tukang sapu sija tapi kalah2 bossss gaya dia. kuangkuangkuang...

Anonymous said...

Saaapu saja kalo mau sapu...Kalau inda mau, diam-diam saja...tukang sapu pun ada harga diri bah..janganlah cakap dia kalah2 bos...Sy punya paksik kasih basar anak dia 11 urang dengan gaji tukang sapu...kadang karja durang terlabih pasal sampah menimbun dari sepatutnya...gaji? itu-itu juga...bukan macam DiGi2...
Ni semua pasal urang2, tukang buang sampah teda kesedaran sivik...menyampah, membuang sana sini suka ati...lebih teruk, segelintir orang2 berpelajaran(bukan semua) pun ikut-ikutan membuta buang sampah macam monster leaner...lebih teruk dari orang yang x abis skulah...Oddoiii dogo...kitaurang perlu lebih kesedaranlah...jangan asyik tunjuk cawan dengan sudu teh, meja ngan kerusinya...bla..bla..bla...meja mimang pasangan kerusi tapi, teda guna juga kalo durang dua2...teda piring, teda susu, teda cawan...

Anonymous said...

Tiada bezanya antara DG44 dengan rakyat biasa. Kita semuanya adalah sama. Pernah saya melihat seorang pengetua yang sanggup membersihkan longkang di Taman Perumahannya dengan masuk sendiri ke dalam longkang tersebut tanpa memikirkan DG nya atau statusnya. saya kagum dengan personaliti beliau. Kadangkala kata-kata itu perlu difikirkan banyak kali sebelum diluahkan nanti menjerat diri sendiri. Jangan Marah . I,m Sorry.TQ

SANGURU said...

sy kenal anony ni. Hehe. X pa, sy terima yg positif. Sy jg masuk longkang bersih taman perumahan gara2 MDKM x beri servis. Bkn setakat masuk longkang, pom rumput kawasan taman dan tukang bawa kwn2 gotong royong.
Adapun sy sebut pasal DG2 tu sekadar penguat hujah. Lampau geram sudah dgn pihak yg berkenaan. Cukai2 di kg2 pun sy yg urus protes. Dan yg terakhir, sudah kami bayar sewa dgn MDKM pun masih disuruh tanggungjawab bersihkan sampah. Terkumpul semua kegeraman di jiwa, mmg perlu juga sesekali mengeras sikit wpn seakan2 minta puji.
Anony, jgn sesekali bersangka buruk. Sebelum post entry ni dan memilih tajuknya, sy dah fikir masak2. Bkn minta puji. Sy dah lali dengan pujian dan kutukan. Sy tahu mengawal tahap bicara agar selaras dengan ikhlas. Bodohlah saya kalau mengorbankan keikhlasan saya.

Umar al-Longobi said...

Memang benar, "DG" itu cuma penguat hujah. Ada maksud tersirat, agar yg berkenaan menjalankan tugas sebaiknya... :-)

Aldusuni said...

:)

BalsamMariii said...

Tuan-tuan, puan-puan staf SAM yang dihormati.. Orang makan nasi berlauk ayam n daging tidak sama perasaannya dengan orang yang makan nasi berlauk garam...
Bahasa, lenggok dan sastera tuan-tuan mungkin arasnya terlalu tinggi. Untuk perahu-perahu kecil, badainya mungkin terlalu menghempas...hehe

Tidak salah kita berhemah ketika marah dan geram..tafsiran kata antara manusia memang berbeza. Apa boleh buat kalau anony2 rasa macam2 perisa dalam kata2 tuan-tuan. Dimaksud lain ditafsir lain. Biasalah. Memang itu sajalah tahapnya mencanai kata-kata tuan-tuan...Pembaca terlalu umum di SAM, kalau boleh, kiasan, sindiran kurangkanlah...walaupun cantik tapi kadang mengelirukan..kalau sesama staf, mungkin ok lah, tapi bahan-bahan dalam SAM ni saya percaya untuk semua lapisan masyarakat..

Biarlah orang yang lebih pengalamannya, lebih jati dirinya, lebih hati nuraninya yang lebih hemahnya...

Hehe..kuih raya yang rapuh2 macam makmur, jangan dikasi kuat memigang..silap2 inda temakan tapi terus hancur...

Just sggestn..Salam aidilfitri...

SANGURU said...

sdr balsman,
tk tuan. Sy yakin, anony bkn tak faham tp sengaja cari point ...pantang ada bola gantung....hehe. Kami kenal anony tersebut. Pembaca setia dan rajin beri komen/idea. Bagus bahhh. Oya, bila kami menjawab, bkn kerana marah atau gelabah. Kami suka komen2 pembaca kerana secara tidak langsung kami blh cerita banyak perkara hiliran.
Ya, komen saja apa suka. Kami akan jawab.
Ttg style penulisan, tiap penulis SAM ada gayanya. Biarlah dgn gaya selagi ada fakta dan berhemah.
Ttg ada yg terasa, itu mmg x blh dielak punya. So, SAM x blh buat apa2. SAM akan terus memapar dll.
Ttg kepelbagaian pembaca, yes, tuan betul. Namun sy yakin semuanya modern dan boleh memahami atau setidak2nya blh memahami.
Biasanya kita akan silap tafsir jika dlm otak kita sudah kena set "negative thinking" terhadap seseorang atau something.
Akhirnya, saya ok saja.

BunGkaS Team said...

Sekadar mini-pandangan:-

Pedas juga tajuk artikel Sanguru kita ni. Namun pedasnya bukan pada yang tidak makan cili.

Penulis memandang dari sudut Pembayar Cukai dan Sewa, manakala Anonymous memandang dari sudut yang lebih kritis..si tukang sapu sebenar.

BalsamMariii mengambil pendekatan yang lebih mesra rakyat. :)

Apapun pendekatannya, yang saya nampak, niatnya sama. Niatnya 1.

Pun begitu, perlu diingat oleh kita semua (termasuk sayalah tu), MATLAMAT/NIAT TIDAK MENGHALALKAN CARA.

Semoga kita semua menjadi semakin baik dalam menjalani kehidupan. AMIN...

Salam Aidil Fitri, Maaf Zahir & Batin

SANGURU said...

hmm, rakyat kecil kawan2 saya. Mereka kenal saya dan tak akan marah pada saya. Bukan niat bahkan tiada niat merendahkan tukang sapu dan orng miskin. Siapakah yang selalu membela mereka selama ini. Mustahil seorang pembela akan jadi pencela pula! Inilah maksudku, telah aku fikirkan.
Sasaran saya ialah:
1. Pihak yang berwajib. Yg asyik fikir cukai, bayaran dll tapi masih terus menyusahkan orang.
2. Pegawai2 di agensi lain yg rasa DG/pangkatnya dah besar sangat hingga anggap orang lain kecil. Cth: bila sdr Dinakan berurusan di pej. Daerah, dia dipanggil "boy". Sdr dinakan tim. Pengarah pegang 1 sabah tau. Dan dlm SAM bkn kunsikang sangat. Ada yg setara dgn tuan DO, pengerusi MDKM dll. So, lain kali, kalau berurusan dgn pelanggan, jgn rasa diri lampau besar.
Nah,...itulh sebab, sengaja kupilih tajuk yg memang sy jangka org akan anggap sy minta puji!

SANGURU said...

tukang2 sapu, para petani, nelayan, org2 kg, peniaga2 kecil adalah sahabat2ku. Tidak percaya? Percayalah kerana saya ada koleksi tanda tangan mereka. YB anita, Dtk Max, Dtk Pairin, Pak Lah, dll pernah nampak itu tanda tangan. Jadi - jgn ada yg kata sy menghina tukang sapu / rakyat miskin.
yg itu sy x blh terima. Minta maaf sajalah, sy ni ada ketikanya keras jg mengalahkan besi.
Saya bukan manusia "menghalalkan cara"! Bagi saya, yg salah tetap salah, haram tetap haram, karut tetap karut, bobrok tetap bobrok!

Tompinai said...

Bila kita terlalu megah dgn kedudukan kita hingga kita tidak mampu melihat akan orang lain. Jadi Sanguru sebenar cuba mengingatkan mereka supaya bangun dari mimpi mereka. Menghormati semua org termasuk org kg yg datang berurusan dengan mereka.

SANGURU said...

pembaca tau kah, baju dan seluar yg sy pakai dlm gambar itu adalah pakaian pada malam konsert dan car shows. Mmg penat ngo ni. Dan awal2 pagi lagi berkejar ke medan letak kereta utk bersih sampah pula!
Walhal pihak kami sudah sewa tapak utk car show. Tugas siapakah sepatutnya?
Dan utk makluman, kadar sewa parking lot utk car show yg pihak MDKM kenakan lebih tinggi dari pihak DBKK kenakan! Tak caya, tanya rakan2 car show. Nah, ini pun antara sebab bikin saya kecewa sgt2!
HAL2 BEGINI MESTI DITEGUR CARA HALUS. KLU X DITEGUR JADI BUDAYA. BILA DAH JADI BUDAYA, SUSAHHHHHH NAK UBAHHH....