SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Friday, October 2, 2009

ADA ANGIN...

Lagi cerita perihal kata dasar "ANGIN". Saya bukan guru BM dan bukan mau ajar tatabahasa, agaknya saya mengajar apa ya?... Oya, pernah dengar istilah "ada angin"? Orang macam ini kepala angin sikit, cepat naik angin dan mudah terima khabar angin. Tapi tak semestinya pula suka buang angin... Tabiat macam ini sedikit baik, banyak buruknya. Ia tak sama macam pasang surut sebab pasang surut itu hukum karma dan perlu. Kalau ADA ANGIN, susah banyak sebab masa dia perlu rakyat, rajin salam rakyat, bila dah dapat pucuk dicita, rakyat tak nampak. Orang yang ADA ANGIN juga sukar diramal, kejap nak 1, kejap nak 2. Kejap kata lulus kejap kata gagal. Kejap alasan ini, kejap alasan itu.

4 comments:

Saya Anak said...

Sangulu kamu tunjang SAM baa, Janganlah mengaruhkan lagi keadaan dengan cerita karut merut artikal mu tu baa.Artikal kamu e2 akan membuatkan fikiran org yg tengah2 hot menjadi bertambah hot lagi baa....Fikirkan saja soal apa cara membangun Daerah Kota Marudu/Tandek dan Kampong2 yg tertinggal kemajuan e2 baa.Kerana kalau d fikir2 kalo orang Bugis yg d berikan Mykad tu d datangkan keKawasan KM/Tandek untuk bercucuk tanam dan berusaha pasti daerah KM/Tandek ni menjadi Daerah yg membangun d Negeri Sabah...Kerana apa yg saya tahu tanah pamah d KM/Tandek ni memang sesuai untuk Kawasan Pertanian.Nantilah kita merayu dan tulis surat kepada Ketua Menteri Sabah dan uruskan kemasukan PTI Bugis kedaerah KM/Tandek seramai ramainya. Kalau d masukkan orang2 Bugis ni ke KM/Tandek seramai 5-8 ribu orang pasti KM/Tandek menjadi meriah dan membangun jika d bandingkan dengan Daerah2 yg lain d Negeri Sabah ni.

Anonymous said...

cara penulisan ini tidak melambangkan seorang akademik, katanya biasa buat tesis. Apa kata saudara buat tulisan berbentuk akademik..kalau setakat begini, orang tiada siswazah dan tiada master pun boleh buat..Cuba cipta satu teori yang jelas dan boleh dipakai untuk membangun kmarudu...kalau boleh yang 100 tahun boleh guna..jangan alang2 lah...

SANGURU said...

ok. Tq. Bkn nak bela diri, pernah baca buku2/penulis tersohor tanahair sepertinya pak sako? Tulisan beliau pun klu ditengok mcm org bodoh atau x berpengetahuan/berpengalaman. beliau antara idola saya maka seorang peminat selalunya ikut style idolanya.
Ok, kasi habis dulu siri ini ya, ada beberapa siri lagi kemudian sy menulis tema dan gaya lain. Sy yakin ada juga yg suka, pembaca SAM ada beribu2 bah tuan termasuk org2 besar sana sini, org akademik, org2 NGO dll...saja mereka x ikut mengomen. Tak kan la kerana tuan berdua x suka maka saya terpaksa akur?
Im sorryyyyy....

SANGURU said...

post d sam dah lbh kurang 600 post. Banyak post sudah ttg pembangunan, pendidikan, dll. So, sesekali apalah sala kiranya saya mengikut rentak ilham Tuhan? Klu tiap hari menulis guna utak sendiri sebagai sumber prima, adehh tuan pandai kering idea.
Nah, atas kekurangan ini, berkat bagi tuan/tuan2. Klu sudi apalah salah kiranya tuan2 sumbang tulisan kpd SAM. Klu sesuai gerenti kami siarkan. Perkara ini saya dah tugaskan staf kami Little Mike dan Tompinai uruskan. Sila emailkan ke email mereka ya...