SAM

SAM

Followers

Wednesday, October 28, 2009

BERITA TENGAHARI DE' SAM...

Inilah rupabentuk bangunan sekolah tertua di Kota Marudu iaitu GPS Tandek (Government Primary School), kini SK Tandek yang mulai beroperasi pada tahun 1936. Bangunan yang ada sekarang sebenarnya sudah diubahsuai sedikit daripada bangunan asal namun bentuk dan tapaknya masih seperti asalnya. SAM berharap pihak sekolah dan pihak berkaitan menjadikan bangunan ini sebagai bangunan warisan sejarah bangsa.

4 comments:

maikong said...

rasanya saya pernah belajar di kelas ini sekitar 1985..kalau tak silap saya..banyak kenangan di kelas ini.tapi inda pula saya tahu yg ini bgn sekolah yg paling tua di km..tq sangguru atas paparan ini.

kyro said...

Memang inilah bangunan sekolah pertama di Kota Marudu.Sewaktu bapa saya mula berkhidmat disana penghujung tahun 30an inilah satu2nya bangunan sekolah yang ada.Selain itu satu lagi bangunan lama di Tandek ialah bangunan dispensary Tandek depan sekolah.Di tahun 60an sebuah telegraf ditempatkan disitu sebagai alat perhubungan.Dispensary Tandek bukan saja tempat rawatan tetapi juga menjadi tempat orang kg menghantar pesanan kpd keluarga yg jauh.Harap bangunan ini juga dibaikpulih dan di gazetkan sebagai bangunan sejarah.

BUNG ADI said...

cadangan pn kyro sgt baik, nanti sy cuba2 tackle org2 penting utk tujuan tsbt...then sama2 kita perjuangkan. K.

Umar Safri said...

harus diPULIH dan PELIH hara...