SAM

SAM

Followers

Saturday, October 10, 2009

BIARKAN GAMBAR BICARA (II)

Gambar ini saya ambil menggunakan HP di sebuah perkampungan nelayan di Kpta Marudu. Nelayan kecil yang kekadang bermotor kekadang berdayung bertemankan pukat rabak, apakah mampu sang nelayan ini....(pembaca budiman sambunglah sendiri)

4 comments:

Umar Safri said...

Apa yg sy lihat, belum ada 1 usaha yg serius dan komprehensif dijalankan bagi membela para nelayan dan petani yg susah di KM. selain para nelayan dan petani sendiri yg mesti meningkatkan usaha, pihak2 berwajib juga mesti memainkan peranan mereka. tidak semestinya wang dan peralatan... banyak program yg boleh dirangka tanpa memerlukan kos yg tinggi. cuma pengurusan sahaja. yg berkenaan, fikirkanlah.

BUNG ADI said...

mudah2an sajalah tuan, suatu masa nanti anak2 nelayan kecil ini boleh mengubah taraf sosio-eko mereka. Amin

Sulaiman Hanim said...

Sanguru siapakah empunya pukat tu? Bukan PTI kah? Semenjak saya mendangar anda bercerita tentang kesusahan Masyarakat KM saya berulang kali berfikir....Apakah betul permasalahaan ini? Bila saya melihat sendiri Pekebun2 d tepian jalan yg menanam Sikui @ Water melon, Honeydew dan peladang yg bertenam Jagung dan Kacang Tanah adalah Rakyat Asing terutama org2 Bugis....Belumpun sampai 30 tahun sudahpun Berlori dan berumah besar...Berapa tahun sudah Generasi KM berada d bumi KM? Kalau orang Asing boleh MAJU kenapa orang kita tidak boleh Maju? Mungkin ada kemuskilan mungkin yg menjalankan Dasar Kerajaan d KM ni....Terutama sekali Pemimpin2 Masyarakat kita dan Jabatan Pertanian dan Pengerak Rakyat UPKR d KM/Tandek?

BUNG ADI said...

hehehe...tuan sulaiman....
Bah carry ommm opss carry on sija bah tuannn....