SAM

SAM

Followers

Saturday, October 10, 2009

MANILA KAD...

Banyak-banyak kad, kad manila yang selalu orang suka. Warnanya pun macam-macam ada. Boleh pula digunting kecil-kecil menjadi kad hijau, kad kuning atau kad merah dan boleh pula dilayangkan kepada orang kecil atau orang besar. AF pun pakai kad sudah sekarang. Rasa-rasanya, untuk artikel ini pula, tuan/puan beri kad warna apa? Demikianlah nama Manila sehingga mangga manila pun ada. Nama itu sudah lampau sinonim dengan orang kita khususnya di Sabah. Mungkinkah kerana faktor geografi bandar Manila yang hampir dengan Sabah atau kerana tuntutan nakal pihak Manila ke atas Sabah atau kerana ramainya warga manila di Sabah atau kenapa?

2 comments:

Sulaiman Hanim said...

Warga yg banyak berada d Sabah ni Bukan berasal dari Manila Sanguru tetapi berasal daripada Selatan Philippine baah...Kebanyakan mereka inilah yg d Anugerahkan IC negara ini oleh orang2 tertentu yg berkuasa....Dan banyak juga Masyarakat dari tempat yg sama yg d berikan IMM13 ini...Nda tau peraturan UNCHER kah ni atau peraturan Pemimpin Negara ini atau Jabatan Imigresen pula?.....Yg datang dari Warga Manila tu adalah Pelancong dan Pedagang Daging Segar ja tu Sanguru......

BUNG ADI said...

benar tuan. Mmg kebanyakan dr selatan, dan mereka itu tak tepat kita panggil selatan Felipina, kerana klu ikut sejarah...ada 2 negara berbeza dalam 1Felipina yg ada sekarang.

nanti sy ubah artikel tu. Kdg2 susah juga nak kekalkan rentak dan ritma sesuatu penulisan. Tidak semudah buat pantun. Hehehe.
Tq tuan...(sy dah agak tuan paling suka isu ini...)