SAM

SAM

Followers

Thursday, December 3, 2009

BAHASA SUKUAN DI AMBANG KEPUPUSAN...

Dr. Paul Kroger, seorang penyelidik bahasa dan budaya suku kaum Kimaragang Tandek pernah mengingatkan bahawa berdasarkan teori kepupusan bahasa, bahasa Kimaragang berada di aras 8 (aras paling kritkal ialah 9), dan saya percaya bahasa sukuan lain di negeri ini juga berada di paras membimbangkan. Sebagai contoh, saya mampu bertutur dan menulis dalam bahasa Kimaragang, namun anak2 saya langung tidak boleh. Ada anak2 kita yang hanya boleh faham. Kategori ini tidak akan mampu mewarisi bahasa sukuannya. Maka selepas generasi ini, bahasa sukuan tersebut akan pupus sepenuhnya. Menyedari hakikat inilah saya terpanggil untuk menulis artikel ini dan mulai mengajar anak2 mengenal bahasa sukuan mereka. Namun semua bahasa sukuan ini masih boleh diselamatkan jika ada usaha segera pemeliharaan dilakukan di peringkat akar umbi dan tiap keluarga Kimaragang. Memandangkan belum ada usaha serius dilakukan oleh pihak tertentu maka orang Kimaragang sendiri mestilah membuat inisiatif sendiri. Mari mulakannya sekarang sebelum terlambat.

7 comments:

Umar Safri said...

marilah kita mulakan dan teruskan. kata seorg sahabat sy dlm blognya, "takkan momogun hilang di dunia". sebenarnya yg membezakan tahap penguasaan BK seseorng dgn yg lain adl pendedahan sejak kecil lagi. yg sudah terlewat tu masih ada masa utk memperbaiki mutu BKnya...

maikong said...

ayo kita mulakan, dari keluarga kita sendiri..

Anonymous said...

bagaimana hendak memartabatkan sesuatu bangsa/suku kaum itu kalau tidak ada penyatuan bahasa,
diantara kehebatan seseorang itu adalah berjaya menguasi pelbagai bahasa. Hilang bahasa maka lenyaplah identiti bangsa dan terkuburlah nilai warisan yang amat berharga.

kita sudah kehilangan status bangsa dalam setiap borang permohonan kerja dan sebagainya tapi jangan sampai kita kehilangan kimaragang dalam peta dunia, bangsa yang penuh dengan nostalgia silam (raja sangod yanak-anak -randawi)

kita-kita saja bah ini tuan....

kyro said...

Yoku nopo diti tulun kimaragang campuran....kina nga sino,suluk nga sino ih...

Adi,ong mongisi oku dot burang nunu nopo,ih bansa ku nopo nga sino-kadazan miagal ih sid suang surat baranak.

Sid walai momoros okoi dot malayu...sampur2 la hehehe

Anonymous said...

kukuoion po ka gima - noko sawo okoi dot urang putih - ih tongo tanganak no po nga eloo nopo momoros dot urang putih om malayu tu no ko balajar id sikul.

Anonymous said...

betul mmg betul ramai yg dah x berapa fasih bertutur bahasa nenek moyang dulu....mungkin disebabkan perkahwinan campur yang menjadikan pemilihan sesuatu bahasa tu menjadikan bahasa rasmi untuk berbicara.

Anonymous said...

sy ingat lagi dulu dlm thn 90an la.masa tu baru balik dari sk taratipan main bola.enda sy tau nama tu urg putih tapi dia tinggal sana kg nolotan ka enda silap sy.Tida tau la dari mana juga tu mat saleh tapi dia menghala ke tandek jadi sy mo tumpang la sampai tandek.Dgn bangga sy berckp BI mo tumpang,malu ba sy sekali dia jawab dlm bahasa dusun kimaragang.pengalaman tu la yg membuatkan sy pandai bercakap bahasa sy sendiri bahasa dusun kimaragan.........tokou eh tokou