SAM

SAM

Followers

Thursday, December 10, 2009

Interaksi Minda Pilihan Hari ini

Dr Pisuk2 Tanjung said....
Pada saya ringkas sahaja: SESEORANG YANG MEMILIKI KARISMA, BERPERIBADI TINGGI DAN BERASAL DARIPADA KETURUNAN YANG BAIK-BAIK TIDAK AKAN SEMBARANGAN MENGELUARKAN SEBARANG TUDUHAN TANPA USUL PERIKSA, TIDAK MENCERCA DAN TIDAK MEMALUKAN SESEORANG SEWENANG-WENANGNYA SEBAB DIA SEDAR BAHAWA DIRINYA JUGA BUKANLAH INSAN YANG PALING SEMPURNA MALAH MASIH SEBAGAI MANUSIA BIASA YANG TIDAK PERNAH LARI DARIPADA MELAKUKAN SILAP DAN SALAH SAMADA TERSIRAT OR TERSURAT. BAHASA MENUNJUKKAN BANGSA. Dalam cerita TANGON, nenek moyang kita dulu pun jelas membezakan bahasa yang digunakan oleh TOMPOO (golongan kaki bodek, penghasut, phd) dengan bahasa yang digunakan oleh si Usak Suronggo. Fikir-fikirkanlah.
December 9, 2009 9.24 AM.
SAM tersentuh dengan kata-kata seorang anonymous yang menggelarkan dirinya sebagai 'DARI PISUK2 TANJUNG'. Dan saya rasa amat baik untuk kita kongsikan bersama kerekter minda seperti ini. Terima kasih kepada anda. Siapapun anda (termasuk semua komentator), semoga keberkatan dan kesejahteraan melimpahi sepanjang perjalanan hidup anda.
Mari kita semua berteguh hati. Biduk lalu kiambang bertaut. Tidak ada di dalam mana-mana catatan sejarah, PERPADUAN tidak pernah tercabar. Dan tidak ada dalam mana-mana usaha PERPADUAN, sejarah tidak mengiktiraf penyatuan dan kesepaduan. Sedangkan lidah lagikan tergigit. Pengalaman PENYATUAN dan hasrat besar untuk BERSATU melalui sekejap episod 'sedih'. Sekelumit daripada cebisan, tetapi ada carik yang terasa perit melorek di antara jabat salam, pesan dan wasiat Taki Lombus.
SAM tidak berhasrat menyentuh pertelingkahan kata kerana ia begitu jauh menyimpang daripada persepsi SAM dan kehendak 1Tandek dan saya secara peribadi. Malah bukan satu kayu pengukur, timbang sukat yang boleh mengambil alih perpaduan 1Keluarga,1Masyarakat dan anjakan paradigma 1Kota Marudu. Perbezaan dan cerna kritik yang cuba diangkat oleh segelintir pihak agar menjadi polemik, bagi kami SAM, itu pembawaan minda yang tidak mewakili identiti pemikiran intelek Kota Marudu keseluruhannya dan khasnya di Tandek. Mari kita sama-sama menjalankan tugas kita sebagai masyarakat yang bertanggungjawab, tahu mewacanakan minda sebagai agen sosial dalam membudaya dan merakyatkan rakyat. Benturan kata bertalu, mencurah rasa diburu emosi, tidak mengapa. Tapi jangan kita membenarkan ruang yang bersekongkol dengan cerca merca, iri dan prasangka menjadi TUAN, mengawal tindak-tanduk dan laras nurani lantas mengagalkan keharmonian yang sudah sekian lama dipertahankan.
Kredit kepada semua kritikan daripada pihak-pihak yang berkaitan (tidak kira bersifat ekspresi ofensif atau difensif) dan berpaksikan kepada polemik ini, marilah kita berfikir, memberi masa kepada diri kita dan mencari ruang memperbaiki sesama kita. Marilah kita sama-sama melangkah sambil tangan kita memegang obor perpaduan, obor yang sama dipegang oleh generasi sebelum kita TERLEBIH kepada usaha sumpah muafakat dan harmoni oleh aki-aki dulu. Kerana akar kesatuan yang mengikat, kukuh dari bahu ke bahu kita, itu sebenarnya telah dipertahankan sekian lama. Berbanggalah kita kerana perpaduan keluarga di Tandek dan Kota Marudu keseluruhannya tidak melalui mata pedang melainkan dicernakan oleh keupayaan kebijaksanaan yang begitu tinggi, halus dan berhemah, dilestarikan melalui pertembungan budaya, perasaan 'sense of belonging' dan ikrar persaudaraan. Kasihan Kota Marudu dan khasnya Tandek bilamana kita mudah dikuasai oleh elemen yang tidak menjunjung 'persuratan akal' nenek moyang kita.
Mari kita sama-sama renungkan kata-kata pembaca kita di atas. Mudah-mudahan ini dapat mencernakan kata pepatah 'Ular menyusur akar tidak akan hilang bisanya'. Jiwa yang harmonis adalah jiwa yang menyembuhkan bangsanya. Akal bistari adalah akal yang menenunkan tamadun dengan budaya tunduk padi berisi. Langkah perwira, pencaknya adalah berpaksikan nurani dan bergelanggangkan medan diplomasi. Kata-katanya adalah sumpah perdamaian.
Apapun kegagalan kita di dalam menjaga kata-kata dan perasaan, kita JANGAN SEKALI-KALI GAGALKAN MUAFAKAT.

8 comments:

MINDAGURU said...

Satu entri yang hebat dan penuh makna,harus dihayati oleh pencinta perpaduan dan permuafakatan. tahniah tuan.
"Jangan sekali-kali gagalkan
muafakat"

dr.pisuk-pisuk tanjung, pandangan tuan memang cukup bernas dan juga harus dihadam dan dijadikan panduan.

salam.

kyro said...

Tahniah Mike...good job.Mungkin saudara dr pisuk2 tanjung ini boleh diambil menjadi warga SAM dalam ruangan TANGON.Perlu di ketengahkan cerita tangon nenek moyang kita sebagai panduan dan nasihat kepada generasi baru walaupun cerita itu hanya dongengan.Orang dulu2 sangat puitis cara mendidiknya,memberi teguran melalui cerita tetapi sangat bermakna.

Little Mike (LM) said...

mindaguru... terima kasih tn atas perkongsian minda. muafakat perlu utk survival bangsa...

jangan gagalkan muafakat....

pn kyro.. setuju dengan pandangan pn kalau dr pisuk2 tanjung berkongsi TANGON dulu2 yg banyak mendidik masyarakat...

Anonymous said...

Yah...memang Entri yg bagus dari pisuk2 Tanjung @ DPST...DP2T ini saya rasakan memanglah orang dalaman SAM sendiri saya rasakan...Pokoknya setiap apa juga yg kita lakukan dan buat 'MESTI'lah dengan niat...Betulkan? Kalau tanpa niat bererti kosonglah kerja yg kita lakukan itu....D samping itu Niat memang mau bagus dan d restui oleh Allah dan Manusia sejagat. Kekadang...eeh bukan kekadang se benar2nya memang Zaman ini membuat sesuatu kerja yg secara tiba2 ini kebiasaannya pelakunya memang menyimpan 1 NIAT "BERNIAT" .... Fikir2kanlah sendiri.

Little Mike (LM) said...

anonymous... setuju dengan anda segala sesuatu yang hendak dilakukan hendaklah dengan NIAT BETUL.

cuma, Saya rasa 'membuat kerja secara tiba-tiba' itu perasaan saudara sahaja. 1 niat 'BERNIAT' pun dalam bentuk sangkaan saudara. Lihat pada rekod kerja dan jejak kerjanya seterusnya... Apa pun kerja yg dilakukannya, kalau dengan niat baik dan dengan landasan yang betul.. ia tetap dinamakan kebaikan. saya tidak memandang 'tiba-tiba buat kerja' sebagai berniat tertentu tetapi saya melihat usaha begitu melambangkan KEPANTASAN tanggungjawab bekerja, PANTAS melaksanakan apa yang baik.

Umar Safri said...

Kata2 tuan cukup memukau dan sy percaya ianya telah berjaya membelit minda pembaca agar bersama2 mempertahankan permuafakatan yg sekian lama terjalin erat.

Teruskan tuan LM!

Little Mike (LM) said...

tn umar al-longobi... terima kasih sokongan bermakna. Tulisan ini cuma satu coretan biasa namun MENCINTAI perpaduan dan permuafakatan... Tn juga sangat kritis minda. Sama-sama kita berbakti dan menjaga muafakat.. Tulisan satu ekspresi. Pernyataan aplikasi lahiriah yang telus dalam tindak tanduk, itukan lebih indah. banyak yang terpelihara seluas jagatraya. Betul tn? :D

Anonymous said...

Bukan saja minda yg tuan2 harus bangunkan keseluruhlah perlu anda bangunkan selaku org2 muda yg masih mempu lg berfikir secar telus.....Kalau hanya pandai berkata kata tidak berfaedah...UJUDkan lah cita2 rakyat KM/Tandek itu menjadi 1 TANDEK yg berjaya......