SAM

SAM

Followers

Tuesday, December 15, 2009

"MOGIMBALAI"...

Lagi cerita pasal ayam. Lagi istilah suku kaum Kimaragang, Kota Marudu. "mogimbalai" merujuk kepada perbuatan ayam yang suka naik rumah orang/rumah sendiri, mencuri-curi makan seperti padi, jagung...kadang2 pandai pula menebalikkan periuk belangga di dapur... Demikianlah pasal manusia opss...ayam yang suka naik rumah orang, cari rezeki di laman orang, mengotorkan halaman, berenda bahkan ruang rumah orang dengan najis busuknya. Sudahlah curi makanan di rumah orang, tinggalkan lagi bahan kumuhan yang membuat orang rumah naik berang.

27 comments:

maikong said...

kukuoiyon po ka oi sangguru,momiara tokou gima dot manuk...
mau inda mau kita kena hadapi/bersihkan juga tahi-tahi ayam/kumuhan yg di tinggalkan oleh ayam itu..
demikian jugalah dgn blog SAM ,,memang jadi tumpuhan utk dikunjungi dan akan meninggalkan kata2 manis/sindiran/cabaran/nasihat dll..namun semua itu lumrah alam..sebab secara tidak langsung SAM yg perkenalan blog ini..
namun saya berpendapat bagi insan yg bernama manusia pastinya boleh berfikir secara matang ttg komen yg bernas..

Anonymous said...

tebiat ayam memang begini la..tp ayam kampung kalu dibuat lauk sedap bah n ada khasiat dia...buat sup sadap mari..
tp jgn la kita ikut tebiat ayam yg suka naik rumah kita rumah jiran kita utk cari makanan dan kasi tebalik tu balanga org......

tanjung jg said...

sikap suka MOGIMBALAI kadang2 baik jg. klu bkn kerana MOGIMBALAI Jepun tidak akan maju spt yg ada skg ni. teknologi automotif, robotik, angkasa, pemakanan n apa sj yg bersifat saintifik mrk perolehi hasil dpd tindakan MOGIMBALAI ini. begitu jg dgn negara2 spt amerika, sepanyol, portugis, belanda, china, britain, alexander d great, laksamana cheng ho, marco polo, vasco de gama, amerigo vespucci, magellan, khalid al-walid n byk lg (ada yg sensitif-x blh ckp. hehehe. jg memperolehi kejayaan hasil dr MOGIMBALAI. tp jg jd spt israel yg mogimbalai n terus menduduki rumah org secara paksa, ki! sekadar perkongsian. kopitamanan.

Maya said...

Aa..saya suka dengan konsep MOGIMBALAI yang ditulis oleh tanjung jg 11:09am. konsep mcm tu bgs untuk kita renung2kn, fikir2kn dan kerja2kn dengan niat kesejahteraan dunia & akhirat

Anonymous said...

disebabkan mogimbalai ini jugalah menyebabkan segala khazana/sumber kekayaaan hasil bumi diragut/dimiliki oleh orang asing seperti belanda sekitar kurun ke 16...ops...sila betulkan kalau salah.

Maya said...

Banar dot amu ino kurun... nga misusuli tobo...isai daton ot kiwaro ot pananggung dot MOGIMBALAI sid da'alo dot pomogunan mogim tidukon dot ipakan dot tongo piyak.....

kada nopo dot miitikus ot gama bo....

TONDIRAN GOWOT said...

Sanguru.. saya ada satu kerja untuk SAM.. saya bukan mengulun sama sam ya,, tapi saya melihat ini dari segi keutaman dan perlu di tengani. dan saya fikir inilah kerja yang betul2 perjuangan yang saya fikir bole menarik perhatian baik semua warga KM. iatu masalah lambakan PTI d km. memanglah ada pehak bertanggungjawab yg berkaitan dgn perkara ini tapi setuasi ini tidak menujukkan pengurangan. jika dibiarkan berterusan ianya akan menjadi ancaman kepada masyarakat kita disini dari segala aspek. banyak org bercakap sekarang tidak selamat jalan2 d km.. betul ka ni.
Baru2 ini saya ada melawat km dan saya melihat memang kawasan tong guan salah satu kubu diorang.. cuba tuan melawat disana dan ambil gambar. kalau dibiarkan lama2 tempat kita ini akan menjadi sarang pati dan suda tentu akan menjadi ancaman terhadap masyarakat kita. sepatutnya inilah topik besar yang perlu kita bincang untuk di atasi. perkara ini tidak bole diperlamabat2kan perlu tindakan segera.

BUNG ADI said...

kdg2 salah tuan rumah juga baitu, "mengurutuk dot manuk" (panggil ayam diberi makan). Sekali itu barang ayam tebiasa, dipanggil ka, nda dipanggil ka, datang jg dorang cari makan...ujung2 mogimbalai laa...
*sekadar memperkenalkan istilah2 dusun kimaragang baini. Takut istilah2 itu luput dek zaman IT...

BUNG ADI said...

Nota: artikel ini ditulis (dan dijadualkan terbit hari ini) beberapa minggu lepas dan ini bermakna, tiada kena mengena dengan suasana panas dlm SAM sejak seminggu ini.
Konsep mogimbalai membawa erti yg pelbagai, kebijaksanaan dan persepsi kendiri pembaca amat diperlukan.

Maya said...

Saya bersetuju SANGURU. PATI yang ditimbulkan oleh TONDIRAN GOWOT pun tengah MOGIMBALAI di tempat kita malahan agak degil dot ugadan om ogumu nogi ot kelala'an, otutunan.

Saranan tuan TONDIRON GOWOT (TG) memang harus ditangani segera. Kalau Sarawak tidak dibanjiri PATI, kenapa pula kita sebaliknya??? Faktor Sejarah dan kedudukan Geografi bukan alasan untuk kita berlembut.

Salam dan tk

Little Mike (LM) said...

saya tidak perasan ada pula masalah PTI sana KM. Ba, harap pihak berkuasa dapat melakukan sesuatu. Ketenangan dan kedamaian KM harus bukan tiket utk PTI rasa selamat ikut suka hati. Kalau kedatangan mereka SAH, pantau kegiatan mereka. Jangan sampai orang KM sendiri takut jalan-jalan di bumi sendiri. Elakkan jadi macam Pekan Inanam (antara contoh kritikal tempat lambakan PTI)

TONDIRAN GOWOT said...

Di sarawak orgnya lain maya.. satu hati bah diurang. beraninya bertempat dan ganasnya sesuai pada keperluan. kota marudu ini kalau umpamanya macam di miri habis sudah bah itu PTI kena sepak terajang.., makan tanah bersayurkan rumput bah itu PTI itu.
tapi disini tempat kita biarlah kita gunakan saluran yang betul mungkin agak keterlaluan kalau kita gunakan kekerasan.

BUNG ADI said...

saranan Tondiran sudah dianggap "permintaan masyarakat". Blog ini dibaca oleh pelbagai pihak. Semoga pihak yang berkenaan dapat memikirkan langkah2 pencegahan itu.
Tq tondiran (nama yg cantikkk. Hehehe)

Anonymous said...

Salam,

Ba kalau sudah tau itu ayam suka mengimbalai, tutup lah ba pintu rumah....Jangan kasi masuk dlm rumah. kalau tidak mau tutup pintu, takut jiran ckp sombong pasanglah ba dinding cermin. hahah jgn marah arrr saja luyar buruk..

Jgn bagi ayam ini ruang utk megimbalai. Negara kita dijajah oleh penjajah pun disebabkan oleh sikap bangsa kita. Tidak suka ayam mengimbalai tapi tidak mencari alternatif utk menutup pintu masuk ayam2 tersebut.

Anonymous said...

KAU MAU TUTUP RUNANG SYA KA... KITA SAMA2 MANUSIA BIASA BAH HANYA MENUMPANG DI DUNIA., BESOK2 MATI JUGA KITA TIADA APA YG BOLE KITA BAWA. DUNIA INI BUKAN KAMU YG PUNYA TUHAN YG PUNYA BAH.. KAMI DATANG SINI km HANYA UNTUK MENCARI REZIKI BAH, BUKAN MAU MINTA MAKAN SAMA KAMU. KAMI MAJU DISINI KAMU PULA DENGKI SIAPA SURU KAMU TIDAK BERUSAHA MACAM KAMI. HIDUP MESTI BERANI BAH. KAMU TAU KAH INI TANAH km KAMU PUNYALAH TAPI MENCARI REZEKI KITA SAMA2 BAH. KAMI INI BUKAN MENCURI KAMI KARJA JUGA BAH. KALAU BUKAN KAMI ADA DISINI SIPA YANG BUAT SEMUA INI BANGUNAN OH. KAMI SAJA BAH YANG BOLE BUAT SEMUA INI KERJA SEBAB KAMI RAJIN.. PIKIRLAH BAH KAMI PUN ADA SUMBANGAN BAH DI km INI. MINTA MAAP SAJA LAH CUBALAH KAMU PIKIR BAGUS2 DULU SEBELUM KAMU MENGANTAM KAMI YG KAMU ANGGAP PTI INI. - PTI YG BERWAWASAN-

Little Mike (LM) said...

Kepada ANON12:18. Siapa yang memandang serong Anda sebagai rakyat nusantara yang datang ke Malaysia untuk mencari makan? KAlau pasal cerita cari makan, rakyat Malaysia juga cari makan di luar negara.

Yang kita tidak mahu ialah prospek gangguan keselamatan. KAlau buat cara baik, orang Kota MArudu cukup baik bah juga.

Masalahnya ada di antaranya yang bermasalah dengan pihak berkuasa apabila status ialah PENDATANG TANPA IZIN = PTI. Jadi kepada anon, usahakan sesuatu untuk mendapatkan status yang tidak memberikan masalah kepada diri anda sendiri. BEKERJA la di mana pun anda suka.

KEnapa ANON melenting, MELATAH? Kalau sudah dinamakan PTI, apakah itu disahkan disisi undang2? Kalau anda bukan PTI, bekerja la dengan harmoni di Kota Marudu.

(komentar anon ini tulisan tangan anak tempatan juga yang sengaja bermain isu. Memberi malu kepada Kota Marudu dan rakyat negara lain yang datang bekerja secara SAH di negara ini.. saya sarankan, anon berhenti berbuat demikian. Tulisan begini merbahaya. Tidak ada Pendatang Tanpa Izin yang ada provokasi tinggi seperti ini kalau DIA FAHAM STATUSNYA IALAH PTI...)

maikong said...

anony December 17, 2009 12:18 AM
kau jgn menjadi tiruan PTI dan buat komentar disini seolah2 kau ini PTI, daripada ayatmu saja kita dah tau kau ini macam saya(org local km/sabahan)..jgn cuba bermain2 seperti ini..walaupun PTI berwawasan tetapi tulisan kau ini langsung tidak berwawasan...

Anonymous said...

woi.. maikong rupanya kau sayang juga itu pti ah, kita samalah ni sya pun begitu juga... suda tentulah PTI pun manusia juga bah kan. Anak2 pti di sabah sekarang ini ada suda yg memiliki ijajah... serta mempunyai perniagaan sendiri tapi itu diorang punya nasiblah bah kan. apa kita mau sibuk sama diorang. Masing2 ...

maikong said...

anonyDecember 17, 2009 10:14 PM
apa yg kau cakap bai ini...rujuk:
December 17, 2009 12:18 AM&December 17, 2009 10:14 PM(anony)

Anonymous said...

Salam,

Pokok pangkalnya wahai para PTI, kalu dtg ke Msia, mesti mengikut undang2 Msia. Mohonlah dokumen perjalanan yg sah, permit kerja dsb. Jgn jadi mcm ayam, pantang ada ruang saja terus megimbalai dlm rumah org. Kalau ayam kita tidak kisah lah juga sebab diorang tidak berotak mcm manusia.

Anonymous said...

Thread ini dari orang yg berakal bah kan...? Tetapi selalu saja menyindir orang lain...? Baguskah cara2 dan adab begini? Kalau inda sabar mau jadi MP/ADUN tandinglah bah nanti PRU ke-13 ni...Sudah BERSATU betulkah "FAMILY 1TANDEK" ini? Kalau saya jadi MP/ADUN d KM/Tandek pun saya pandai juga naik Darah ni kerana orang ini pandai betul "BERPOLITIK" dan hasut2 orang bah kan...!!!

BUNG ADI said...

anon 12:46 pm, cara sy menulis, mengambarkan siapa saya, dan cara sdr mengulas pun mengambarkan siapa sdr. Sy ada hak dan cara menulis, SAM telah memberi hak mengulas kpd semua termasuk sdr, dan sdr telah menggunakannya. Saya x akan cakap sdr bagaimana, biar khalayak pembaca menilai.
Para Pembaca ada penilaian mereka. Mereka ada hak.

BUNG ADI said...

anon 12:46 PM, tn/pn kata, "kalau saya jadi MP/ADUN d Tandek/KM pun saya pandai juga naik darah...".,.. Malanglah rakyat tandek/KM klu dpt YB/MP mcm tn/pn ni. Baru baca artikel begini sudah naik darah? Barangkali klu tn/pn ditempat saya (tiap hari kena belasah)...DAH LAMA KO AKIBAT NAIK DARAH/TINGGI DARAH...
sabar tN/pn....sabarrrrrrr....

Anonymous said...

Sanguru cuma seorg Guru Pen.Kanan, Apa kena mengana Sanguru pula kena marah oleh Pengundi/org Kampong? Apakah orang Kampong beranggapan yg Sanguru itu YB MP/ADUN mereka?....Nampak2nya Sanguru ini benar2 tinggi cita2 bah kan mau jadi YB?...Saya sudah bilang sama Sanguru SABAR bah masanya akan tiba juga tu kalau sudah saya tidak tahan lagi sebagai YB d KM/Tandek ini...

BUNG ADI said...

anon 1:47 AM, Dis 21 , adesss, bila masa pula sy ckp begitu? Baca dan fahami baik2 bah tuan/puan...

KODUNDUNG BOY said...

ANON 1:47 WALAUPUN KITA SEMUA HANYA BERCAKAP DIRUANGAN INI DAN BUKAN SECARA NYATA, TETAPI TIDAK BAIK KITA BERCAKAP YG TIDAK SEPATUTNYA KEPADA ORG LAIN. KITA INI HANYA MENUMPANG MAKLUMAT MELALUI MEDIA INI DAN TIDAK SEHARUSNYA KITA MENINGGALKAN KESAN YG NEGITIF. LEBIH2 LAGI KEPADA ORG YG TAHU MANA YG BAIK DAN TIDAK BAIK. SEBAB SETAHU SAYA ORG INI BAIK PEKERTINYA DAN BANYAK MEMBANTU ORG KAMPUNG DLM MENGATASI MASAALAH SEMASA. BELIAU ADALAH DIANTARA ORG HARAPAN NO.1 SETAKAT INI YG DAPAT MEMBANTU SETIAP MASALAAH ORG KAMPUNG. TERUSKAN PERJUANGAN MU KERANA KAMI SENTIASA MENYOKONG USAHA MU SELAMA INI.

PTI said...

JANGAN MINTA PUJI BAH SANGURU A