SAM

SAM

Followers

Thursday, January 7, 2010

JALAN-JALAN AMBIL GAMBAR (Edisi bahasa kampung)

Hehehe..jalan-jalan ambil gambar. yukkkk... seronok ba dapat jalan-jalan sambil ambil gambar. Apa lagi kalau tepigi tempat yang lama sudah inda tepigi.Baru-baru inikan saya pigi jalan-jalan ba di saaana Kg.Dalamason & Kg. Talantang 1, Kota Marudu. Mula-mula sampai, sikit lagi saya sesat sebab itu jalan lain sudah dari yang tahun 1996 masa mula-mula saya sampai di Kg. Dalamason  ikut  kakak saya yang kerja di kem.  kayu balak. Kalau masa itu jalanraya  masih lagi garabel... lupak sini sana, abuk jangan cakap la memang tabal. Sekarang, selepas hampir 13tahun, jalanraya pigi Kg. Dalamason punya main cantik...kena tar/turap lagi tu sampai di bukit. Tingu pogi kamu ni gambar yang saya ambil kalau nda percaya.. (minta maaf aaa... ini gambar inda terang sebab ambil gambar pakai henpon lilung.. hehehe)


(atas) Di dekat simpang ini

(atas) Jalanraya Kg. Dalamason


 Terang sikit..


Selepas pigi di Kg.Dalamason, sempat lagi saya mengambil gambar  tamu yang terbiar disana siring jalan pigi Kg.Talantang.


Sayangkan ini tamu.. ada kambing lagi tu melepak

Rumput pun panjang suda..
Saya kira-kira mau ikut jalan shortcut pigi Kg.Salimandut nga nda dapat tembus tu jalanraya. Ada juga jambatan tapi rusak. Kalau mau shortcut juga terpaksa limpas tu sungai yang banyak batu besar-besar. Nda pula sanggup mau menyebrang kalau kancil ni..hehehe.Saya ambil gambar sedia konon sebab mau shortcut gima..


Mudah-mudahan cepat kena buat itu jambatankan... sebab jambatan inilah penghubung terdekat pigi Tandek kalau dari Kg.Dalamason.  Sayang betul.. ini saja gambar yang saya dapat ambil terus habis betri..adesssssss... jumpa lagi.. salam sayang..

* Bahasa yang digunakan oleh penulis adalah bahasa pasar. Oleh itu jika terdapat perkataan atau frasa yang sukar difahami, anda boleh meninggalkan pertanyaan diruangan ulasan. Penulis akan memberikan penjelasan segera selagi talian internet boleh dicapai. Terima Kasih diatas kunjungan anda.

5 comments:

Umar Safri said...

sesekali pakai bahasa pasar siuk bah TB... ini nama dia BM versi sabah. ekslusif dan di sabah saja ada ini barang. paparan yg baek punya... menambahkan kerinduan suasana kg kpd para perantau. informasi yg bermanfaat.

Tulunbunou said...

Terima kasih Saudara Umar..
ni kali la..lagi pun klu guna bahasa ini mencurah2 idea utk menulis. hehehe

kyro said...

Lawa pula ini kampung tau.Nama saja saya orang Tandek tapi saya belum pernah lagi pigi sana ooo...saya pun mau jalan2 katik gambar laini.

Tq Tb...ko kasi buka mata saya.hehehe

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Boleh saya tahu nombor telefon ketua kampung Dalamason...