SAM

SAM

Followers

Dengarkan Utara.FM - Macam Biasa Juga Bah

Wednesday, January 13, 2010

ULANG TAHUN PERTAMA SUARA ANAK MARUDU (SAM)

Blog SUARA ANAK MARUDU (SAM) telah ditubuhkan pada 13hb januari 2009 oleh kumpulan penulis blog yang aktif disekitar daerah Kota Marudu.Dengan penubuhan blog SAM ini,maka lahirlah sebuah blog bersekutu yang pertama di Malaysia.Meskipun penubuhannya baru setahun jagung,namun kesan daripada tertubuhnya blog ini dapat kita lihat di Kota Marudu.Sempena dengan ulangtahun pertama blog SAM,saya selaku admin blog ini ingin berkongsi semula sejarah awal penubuhan blog ini seterusnya entri-entri terdahulu blog yang saya kira mendapat liputan meluas dan mendapat perhatian dari pihak kerajaan.

Anggap saja entri2 ini adalah hadiah SAM kepada pembaca2 yang baru saja mengetahui kewujudan blog ini.Saya akan pilih entri bermula dari sejarah penubuhan blog SAM.

HARI INI DALAM SEJARAH SAM by: IsOn ( 14/10/2009) Anak2 Marudu (Daerah2 sekitar Teluk Marudu) mula bergiat lebih aktif dalam dunia blog sekitar pertengahan tahun 2008 (sebelum itu pun sudah ada, tetapi bersifat persendirian dan tidak begitu menonjol). Antara pemblog (blogger) yang paling menonjol pada ketika itu ialah saudara Androd Sadian @ Mohd. Redza Abdullah (Sanguru) melalui blog beliau yang dinamakan sanguru.com (kini dikenali sebagai Sahabat Rakyat). Pada bulan Oktober 2008, di blog sanguru.com, bermulalah perbincangan maya tentang cadangan mewujudkan kumpulan bloggers Marudu. Kebanyakan bloggers Marudu sudah memikirkan untuk mewujudkan bloggers group, tetapi cadangan secara nyata mula dikemukakan oleh saudara Muhd. Umar Sarimal (Umar) di ruang komen salah satu posting Sanguru, dan turut menggelar Sanguru, 'Raja Blog' Marudu. Saudara Lebon Botong @ Nazri Abdullah (Aldusuni) kemudian menggesa Sanguru untuk melaksanakan cadangan penubuhan kumpulan tersebut dengan segera, tetapi Sanguru meminta supaya ditangguhkan dahulu bagi memberi ruang bloggers Marudu yang lain mengemukakan pendapat dan cadangan. Akhirnya pada bulan Januari 2009, perbincangan maya tentang penubuhan kumpulan bloggers Marudu semakin rancak di ruang chatbox blog Sanguru. Orang2 yang terlibat dalam perbincangan awal tersebut ialah Sanguru sendiri, Jaymon Musit (Illie), Aldusuni, Umar, Justina Tuyundo (Nong), Jalimik Sawatan (Little Mike), Dr. Nellson Maisin (Ison), dan Srixon. Saudara Illie telah mengesyorkan nama kumpulan bloggers tersebut sebagai Kimaragang Bloggers kerana kebanyakan bloggers yang bergiat aktif pada ketika itu berbangsa Dusun Kimaragang. Walau bagaimanapun, cadangan tersebut tidak dipersetujui oleh saudara Srixon kerana beliau bukan orang Kimaragang. Oleh itu Sanguru mencadangkan agar nama Marudu Bloggers digunakan. Atas persetujuan bersama, Marudu Bloggers kemudian ditukar nama kepada Suara Anak Marudu (SAM), manakala url blog tersebut ialah marudubloggers.blogspot.com. Saudara Aldusuni pula mengesyorkan Sanguru dilantik sebagai Tekong (ketua) dan telah dipersetujui oleh rakan2 yang lain. Atas usahasama Sanguru dan Illie (yang berada di Kyoto Jepun), blog Suara Anak Marudu (SAM) telah siap dibina dan beroperasi dengan secara rasminya pada 13 Januari 2009. Sanguru telah postkan artikel pertama bertajuk BICARA BERSEJARAH: Dari Meja Ketua Pengarang yang menyingkap serba ringkas dan umum tentang penubuhan SAM dan tujuan penubuhannya. Ahli2 (para penulis) SAM yang mula2 sekali ialah Sanguru, Illie, Aldusuni, Umar, Ison, Little Mike, dan Nong. Saudara Srixon tidak tersenarai sebagai ahli (penulis) kerana hanya bergiat aktif sebagai pengomen blog, dan tidak mempunyai blog sendiri yang boleh dinilai. Selepas itu usaha untuk mencari penulis tambahan SAM telah dilakukan. Akhirnya beberapa rakan bloggers lagi telah dipilih. Mereka ialah Lim Fong Ming (Ming), Lt. M. Muslie Jaffar (Mus), Carl Martin Albert (Carl), Kee Ros Kee Hj. Jalil (Kyro), Jurayina Mabin (Mimie), Jesvi Taising (Tompinai), Clement Sawatan (Lem), dan Azirul Jikal (Azirul). Kemudian disusuli pula oleh Navies Maisin (Mogoron), Nelly Mosorod (Elly), Ismail Aspar (Dinakan), Jasni Maidul (Tulunbunou), dan yang terkini ialah saudara Ridwan Yaakub (Ridwan). Kini Bloggers lain yang bukan ahli tetap SAM juga dialu-alukan menyumbang artikel sebagai penulis tamu setelah melalui tapisan khas. Menyingkap sedikit sejarah utara.fm. Pada mulanya saudara Illie selaku main administrator SAM telah memuatkan link ponet.fm (radio online pitasonline.net). Walau bagaimanapun link tersebut tidak mendapat perhatian yang meluas kerana tidak begitu dikenali samada oleh pembaca wahupun ahli2 SAM sendiri. Oleh itu atas inisiatif saudara Aldusuni, satu pertemuan bersejarah antara ponet.fm dengan SAM telah diadakan pada 4 Julai 2009 di Dataran Bengkoka. SAM telah diwakili oleh Sanguru, Aldusuni, dan Dinakan. Sementara ponet.fm diwakili oleh Rumputt, 911, Siput, Kupang, Wady, Gerbangpitas, dan Kroniquecurl. Hasil daripada pertemuan tersebut, maka lahirlah Komuniti (maya) Utara Sabah (KUSNET) sebagai ganti pitasonline.net (PONET) dan atas cadangan Sanguru, ponet.fm telah dijenamakan semula menjadi utara.fm. Atas kapasiti beliau sebagai Pengerusi Gabungan NGO Sabah juga, utara.fm telah dilancarkan oleh Tun Abdullah Ahmad Badawi sempena Majlis Jasamu Dikenang anjuran NGO Sabah di Lohan Rest House, Ranau pada 25 Julai 2009 sebagai radio rasmi gabungan NGO Sabah. Hubungan yang erat di antara SAM dan KUSNET begitu ketara dalam utara.fm kerana beberapa penulis SAM juga merupakan DJ dan penggiat utama utara.fm, iaitu DJAldusuni, Illie (DJLugu), DJNong, DJTom, DJLittleMike, dan Ridwan (DJBatman). Tekong KUSNET ialah saudara Mohd. Jasni Ahmad Shukri (DJRumputt), manakala Sanguru pula telah dilantik sebagai penasihat KUSNET. Melalui kerjasama SAM dan KUSNET dalam utara.fm, satu rekod siaran secara langsung selama 48 jam telah berjaya dilakukan pada 14-16 Ogos 2009 di Hotel Marudu Inn. Selepas itu utara.fm terus berkembang maju sebagai radio online SAM, KUSNET dan juga sebagai radio rasmi gabungan NGO Sabah. Selaras dengan perkembangan KUSNET yang semakin mendapat tempat seluruh warga Sabah, KUSNET pula kini ditukar nama kepada Komuniti (maya) Utara Borneo atau lebih dikenali dengan nama KUBNET. Pada 10-11 Oktober 2009, setelah setahun idea penubuhan SAM, telah berlangsung pertemuan di antara ahli2 SAM dan utara.fm, bersama pembaca SAM dan pendengar utara.fm. Program dimulakan dengan Majlis Makan Malam di Hotel Marudu Inn dan Restoran Singgah Hati, Kota Marudu. Majlis tersebut telah dihadiri oleh YB Anita Baranting, Ahli DUN N. 5 Tandek, selaku tetamu istimewa. Pada pagi 11.10.09, mesyuarat SAM secara nyata yang pertama telah berjaya diadakan. Sehingga artikel ini siap ditulis, ahli2 SAM yang rasmi (mengikut nama pena masing2) ialah; Sanguru, Illie, Aldusuni, Umar, Ison, Littel Mike, Nong, Ming, Mimie, Mus, Carl, Kyro, Tompinai, Lem, Azirul, Mogoron, Elly, Dinakan, Tulunbunou, dan Ridwan. Sila klik nama pena masing2 untuk terus ke blog peribadi para penulis SAM. Logo SAM seperti yang tertera di header blog merupakan hasil ciptaan saudara Mus yang telah memenangi peraduan mencipta logo SAM di awal penubuhan SAM. Secara ringkasnya logo melambangkan permuafakatan dan kerjasama erat di antara ahli2 SAM yang terdiri daripada pelbagai latar belakang suku kaum, anutan agama, ideologi politik, dan sosio-ekonomi, dengan semangat cintakan Marudu dan Sabah khususnya, dan Malaysia amnya, memaparkan suara anak2 Marudu dengan penuh informatif, secara kreatif, dan memperjuangkannya dengan prinsip berani kerana benar. Nota: Sejarah rasmi SAM. PEKAN TANDEK..Hidup Segan Mati Tak Mahu by: NONG (3/2/2009)
Sumber Gambar : Rozan Muralang http://muralang76jr.blogspot.com

Dewan Serbaguna Ibarat 'RUMAH BERHANTU'
Tandas Dewan yang begitu uzur dan menakutkan dengan hutan belukar yang tumbuh meliar.

Bekas pasar tempat menjual sayur kini tinggal tunggul. Entah ke mana melayangnya bumbung segala.

Rumput panjang menyaingi bangunan

Deretan kedai yang sunyi dan gersang
Ditambah lagi dengan longgokan sampah yang mencacatkan pandangan. Bertali arus keadaan yang menimpa Pekan Tandek ini. Betul-betul SADIS..

SAM begitu terpanggil untuk menyuarakan nasib Pekan Tandek ini. Big thanks to Rozan Muralang kerana membenarkan copy & paste gambar ini dari blog beliau untuk santapan mata, minda dan hati kita semua. Sudah puluhan tahun telah berlalu, keadaan Pekan Tandek tidak jauh berubah, malah semakin TERUK tak terusai. Lihat saja pada gambar2 di atas. Ini bukan gambar yang diambil tahun lalu atau beberapa bulan yang lalu. Ini gambar terkini wajah Pekan Tandek. KENAPA harus berkeadaan begini? Kita sudah lebih 50 tahun merdeka, tetapi Pekan Tandek masih dibelenggu oleh jajahan 'keterbiaran'. Lalu kita sebagai anak watan Tandek harus menunding jari pada siapa? Salahkah kita bila kita bangkit keluar menyeru dan menyuarakan agar kita dibawa keluar dari jajahan ini?

LONGKANG PERLU SEGERA DIBAIKI by: IsOn (23/3/2009) KOTA MARUDU: Semalam (Ahad, 23 Mac 2009), saya bersama isteri dan anak2 balik melawat keluarga di kampung. Kami singgah di kedai More Change sekejap untuk membeli beberapa keperluan dapur. Hanya isteri saya dan anak sulung kami yang masuk kedai, sementara saya dan anak bungsu kami menunggu dalam kereta.
Sementara mata saya menyelinap suasana sekitar pekan Kota Marudu, mata saya terhenti pada keadaan longkang berdekatan dengan kereta yang saya bawa. Saya turun dari kereta dan sempat mengambil gambar menggunakan HP Sony Ericsson W890i.
Melihat keadaan longkang tersebut, rasanya sudah agak lama ia dalam keadaan begitu. Saya memikirkan keadaan tersebut perlu diambil tindakan segera sebab keadaan2 yang mungkin boleh terjadi akibat keadaan longkang tersebut adalah seperti berikut;
1. 'Kemudahan' orang untuk buang sampah.
2. Membahayakan orang ramai, terutamanya kanak2 kalau termasuk dalam longkang tersebut.
3. Penutup simen yang patah dan sampah2 di atasnya bakal menutup laluan air longkang, dan seterusnya menyebabkan pembiakan kuman, nyamuk dan segala sekutu mereka.
4. Kalau hujan lebat, kamu kira air longkang akan mengalir ke mana?
5. Tayar kereta kalau termasuk dalam lubang tu, macam mana?
6. Sekurang2nya pun tak sedaplah mata memandang. Tempat yang menjadi tumpuan orang lagi tu.
Saya bukannya nak menyibuk sangat, tapi kepada mereka yang berkenaan tu, takkanlah simen dua biji penutup longkang tu pun tak boleh bikin? Berapa sen saja peruntukan yang kena guna untuk baiki penutup longkang tu berbanding kerosakan yang bakal berlaku akibat keadaan longkang tersebut. Takkanlah dalam 365 hari, satu hari pun tidak ada masa untuk baiki longkang tersebut. Masa untuk minum kopi banyak pula? Berjam2 di kedai kopi. Rujuk artikel ini untuk mengetahui Fungsi2 Majlis Daerah.
SECAWAN KOPI... by: SANGURU ( 21/4/2009)
"LURUS VS BENGKOK..." Oleh: SANGURU
Agak lama tidak menulis secawan kopi, tapi bukan bermakna tidak ke kedai kopi menemui rakan-rakan untuk berkongsi cerita dan maklumat. Baru-baru ini topik perbualan mengenai KEBANTUTAN projek "Design and Build" jalan raya Tandek-Longob. Ada yang kata, itu akibat kedegilan pemilik tanah tidak membenarkan tanah mereka didirikan jalan raya baru beraspal. Ada pula yang kata; " bukan, itu akibat KELICIKAN pihak kontraktor bersekongkol dengan pihak dan individu tertentu..." Saya teruja untuk mengetahui cerita sebenar, kerana sepertimana rakyat Tandek yang lain, saya juga sekian lama mengidamkan jalan raya yang ada standard. Jalan tingkalanon-Longob-Mosolog inilah yang pernah saya gunakan berulang-alik dari kg. Tingkalanon - Mosolog untuk mengerjakan "botung" (sawah) di Mosolog di zaman kanak-kanak saya, dan jalan ini jugalah yang menghubungkan kaum kerabat kita seantero/sekeliling Tandek... Saya pendekkan cerita. Setelah menemui pemilik tanah yang berkaitan, rupa-rupanya: PEMILIK TANAH TIDAK ADA HALANGAN JALAN BARU DIBINA DI ATAS TANAH MEREKA kerana sejak tahun 1968, "Road Reserve" sudah diwarta di atas geran tanah mereka. Yang menyatakan mereka membantah adalah kumpulan tertentu yang MUNGKIN bersekongkol dengan pihak kontraktor. Berbagai cara pihak tertentu ini gunakan termasuk mesyuarat AJKK yang tidak pun melibatkan pemilik tanah sebenar. Ahli mesyuarat ini bukan pihak yang berkenaan untuk menyatakan bantahan. Tentu sdr/i pembaca bertanya mengapa? Jawapannya mudah: Dengan menyatakan pemilik-pemilik tanah itu membantah maka adalah alasan pihak tertentu untuk tidak perlu membina jalan baru yang ikut perancangan awal pihak JKR (sejak tahun 1968), memadailah mereka mengaspal jalan kampung sedia ada yang bengkang-bengkok. Tentu ini SANGAT MENGUNTUNGKAN! (Cuba kira berapa kos yang boleh dijimatkan oleh pihak berkenaan yang akan masuk ke dalam poket sebagai UNTUNG TAMBAHAN). Individu dalaman kampung serta rakan-rakannya pula tentulah ada ALASAN munasabah/menguntungkan untuk membantu pihak berkenaan. LICIK! Saya juga ada melihat berbagai surat daripada berbagai pihak yang cuba untuk MENGHALALKN permainan ini. Juga surat bantahan daripada pihak pemilik tanah terhadap PENIPUAN pihak tertentu yang secara tidak langsung memburukkan nama mereka, seolah-olah mereka ANTI PEMBANGUNAN KERAJAAN. Bila saya baca semua dokumen-dokumen dan mendengar cerita sebenar, hati saya berbaur rasa sedih, marah, geram, "gerigitan"...lantas, dengan kapasiti yang saya ada sebagai individu biasa, saya segera mengatur tindakan, nasihat dan pandangan. Saya berharap KEBENARAN dapat ditegakkan. Sdr/i boleh membantu dengan MENYEBARLUASKAN fakta sebenar. Ingat, dana besar sudah diperuntukkan kerajaan pusat, kita berhak mendapat jalan raya standard JKR. Yang LURUS mengapa mesti dibengkok-bengkokkan??? Mengapa mesti risau. Saya katakan yang benar dan berasaskan bukti. Lagi pula, kita mahu membantu KERAJAAN. Jika agensi/pihak pelaksana tidak mengikuti spesifikasi kerja/ perancangan pihak kerajaan/agensi kerajaan, bukankah ini merugikan wang negara/rakyat, merugikan rakyat (khususnya N5 tandek)...DAN MENJEJASKAN IMEJ KERAJAAN. Nota: Kiranya DS Najib Tun Razak/YB2/Menteri2/Individu yang berouthoriti membaca PENDEDAHAN ini, harap dapat arahkan pihak yang berkenaan menyiasat dan membetulkan keadaan. Terima kasih DS. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi pemilik tanah, antaranya: 1. En. Kadir Shamsuddin, 0138528115 (Kg. Nolotan) 2. En. Dinson Gaul, 0195313374 (Kg. Nolotan/Salimandut) 3. En. Saibon Apalan,0198319523 (Kg. Tingkalanon)
SECAWAN KOPI...SETONGKOL JAGUNG by: SANGURU ( 22/4/2009 )
"SUDAH MULAI LURUS TAPI..." Oleh: Tekong SAM
Adesss, lain sikit tajuk ini kali. Secawan kopi setongkol jagung. Ada sebabbb....sebabnya, petang kelmarin kami AJK Persatuan Penderma Darah Malaysia, PERDARAH (Cawangan Kota Marudu) membuat kunjungan hormat kepada penaung kami iaitu Puan Lovita Koisun, Pegawai Daerah Kota Marudu. Dr. Nelson tak dapat datang atas tugas khas, demikian juga Dr. Zyrod (Pengarah Hospital Kota Marudu) juga tak dapat hadir kerana ada "operation" pesakit. Tuan Do jamu kami dengan minuman panas dan jagung manis...
Saya tidak mahulah cerita panjang pasal DARAH, saya mau sambung cerita pasal JALAN (Jalan Tandek-Longob) yang masih lintang-pukang. Seusainya sessi pertemuan PERDARAH, saya segera mempengerusikan pertemuan khas antara pemilik-pemilik tanah yang dikatakan PENENTANG JALAN dengan Tuan DO. Sebenarnya....sayalah bah konon yang mengatur agar pertemuan itu dapat dijayakan, itupun kerana Tuan DO memang prihatin, terbuka dan mahu mendengar masalah sebenar.
Nah, apa lagi...keluarlah segala macam geran, surat-menyurat, salinan pelan induk JKR dan lain-lain dokumen yang boleh membuka pekung yang selama ini ditutup. Tuan Do pun senyum-senyum (sinis) dan geleng-geleng kepala. "Aik, ada sudah bah pula surat daripada JKR KK agar jalan dibina mengikut plan asal JKR yang dulu-dulu..." katanya bila melihat salinan surat daripada HQ JKR. "kasi saya salinankah..." katanya. "Tuan ambillah salinan pelan induk ini, dan semua salinan surat menyurat yang berkaitan," kata En. Saibon.
"Kami geram bah bila pihak lain yang bermesyuarat untuk membantah bagi pihak kami. Itulah pasal kontraktor bilang konon pemilik-pemilik tanah membantah, maka kami terpaksalah ikut jalan lama yang bengkok-bengkok. Mana boleh begitu bah kan tuan," ujar En. Kadir Shamsudin pula. Do senyum-senyum saja.
"Bah, tuan Dinson...apa cerita di lokasi tuan? Ceritakan pada tuan DO," kata saya sebagai pemudahcara.
"Saya juga tidak pernah membantah jika jalan dibina/diaspal mengikut plan asal JKR, pihak kontraktor sengaja mau "adjust" jalan untuk elak rumah saya. Mereka sesuka hati pancang sana, pancang sini, tidak pernah saya dibawa berunding dan tidak pernah diberi notis/makluman. Main rogol saja..." ujar En. Dinson.
"Hmm, tak boleh begitu...ada prosedur bah itu," tukas Tuan DO.
"Jika pihak kontraktor meneruskan rancangan mereka sekarang, ini bermakna rumah saya pun terjejas (tapi tidak dibayar pampasan kerana kononnya terkeluar dari reserve jalan (20 meter kiri), dan sawah saya juga (20 meter kanan). Sedangkan jika ikut pelan asal JKR, hanya rumah saya yang kena..." sambung En. Dinson lagi.
Banyak lagilah cerita tapi saya ini malas bercerita panjang-panjang. Yang pendek-pendek itu pun, kalau pembaca faham dan empati, sudah memadai untuk mendedahkan kepincangan. Komen saya simple: kalau dah tau yang LURUS itu lebih BAIK , bahhh...kasi LURUS lah bah balik apa yang BENGKOK...Belum terlambat untuk menjernihkan yang keruh, belum terlambat meluruskan yang bengkok...jangan memandang rendah keupayaan para pejuang kampungan ini. Bak kata pegawai saya (dalam army dulu), JANGAN PANDANG RENDAH KEUPAYAAN MUSUH ANDA, WALAUPUN YANG TELAH CEDERA...
Nota: Lembut cara saya ini sekarang, tapi ingat...saya juga ada REKOD main KERAS. Seperti yang Mr. Navies (mogoron) cakap, orang Tandek bukan buduh (bodoh), orang Tandek ramai cendikiawan, cuma BANGSA KIMARAGANG ini bangsa yang lampau SENTIMENTAL, BAIK HATI, TOLERANSI....tapi ingat...MOYANG SAYA/KITA AKI TUMUNDA, tahukah anda mengapa Pihak Inggeris memberi beliau pangkat "PANGLIMA"? , panjang ceritanya. Mau tau lebih lanjut, layari http://suarabangsa-sanguru.blogspot.com/. (Periksa entry tentang Aki Tumunda).
BAGAIMANA, ADAKAH SETAKAT MEMBACA CERITA SAYA?
LAKUKAN SESUATU!...
MENGAPA TERGAMAK MENZALIMI PEMBAYAR CUKAI DI TANDEK? by: Mogoron (23/4/2009) Hujung pangkal projek menaik taraf jalan pembalakan Tandek - Longob saya tidak arif dan tulisan ini sekadar respon kepada apa yang SANGURU paparkan dan pengulas-pengulasnya di blog SAM. Menggunakan kaedah ilmu matematik atau ilmu kira-kira atau ilmu hisab saya terpanggil untuk mencelah di ruangan maya ini. Dalam cabang ilmu yang disebutkan tadi, ada kaedah penyelesaian masalah matematik dengan pendekatan ANDAIKAN (siapa yang ada ambil matematik peringkat SPM mesti faham). Oleh itu saya mengandaikan 20,000 orang penduduk layak mengundi di Kawasan N5 Tandek. Kampung-kampung sekitar Tandek sahaja boleh diandaikan jumlah penduduk yang layak mengundi adalah kira-kira 14,000 orang atau 70% daripada jumlah keseluruhan. Jangan lupa selain ada kuasa mengundi mereka juga pembayar cukai. Cukai perniagaan, cukai pendapatan, cukai tanah dan lain-lain cukai. Andaikan 14,000 orang itu membayar cukai tanah sahaja sebanyak RM10 seorang setahun selama 40 tahun jumlahnya adalah sebanyak RM5.6 JUTA. Kalau dicampur lain-lain cukai dalam tempoh itu tidak mustahil 14,000 orang boleh memberi cukai paling tidak RM20 juta. Tandek juga sinonim dengan gelaran RAKYAT TERMISKIN DI MALAYSIA, namun di dalam kemiskinan masih boleh menjana sumber dana kepada kerajaan. Kami penduduk Tandek juga adalah PEMBAYAR CUKAI! Kerajaan yang memerintah telah diamanahkan oleh rakyat untuk menguruskan pembangunan di tempat mereka. Selain daripada undi, rakyat juga menyokong kerajaan dengan setia membayar cukai. Mereka yang tinggal di sepanjang jalan Tandek - Longob juga tidak terkecuali membayar cukai. Sudah sekian lama, mata rakyat di sepanjang jalan tersebut memandang kekayaan hutan Tandek diangkut keluar dengan rakusnya saban hari hampir 30 tahun. Dalam tempoh itu juga apa yang mereka dapat hanyalah debu yang membawa sesak nafas dan pelbagai penyakit sampingan. Syukur akhirnya kerajaan prihatin mengembalikan cukai rakyat Tandek dengan menaik tarafkan jalan pembalakan Tandek - Longob. Saya andaikan tulisan SANGURU itu benar. Persoalannya mengapa ada pihak tergamak memperbodohkan kerajaan dengan mengenepikan plan sebenar pembaikan jalan tersebut? MENGAPA PEMBAYAR CUKAI TANDEK DIZALIMI? Wang peruntukan belasan juta(?) itu adalah wang rakyat dalam bentuk cukai yang dibayar setiap tahun. Saya andaikan kerajaan sudah mengambil kira kos bahan binaan, kos pengangkutan, kos pampasan dan kos upah kontraktor ketika menyediakan peruntukan. Dalam kes ini saya andaikan ada pihak yang mahu mengambil kos pampasan. Itulah sebabnya barangkali pemilik tanah dituduh, kononnya memberi masalah dan membantah dengan keras kerja melurus jalan di tanah mereka. Sekadar renungan bersama kepada yang berkenaan jika seagama dengan saya, berikut dua petikan daripada bible. Lebih baik penghasilan sedikit disertai kebenaran, daripada penghasilan banyak tanpa keadilan. (Amsal 16: 8) Harta benda yang diperoleh dengan kefasikan tidak berguna, tetapi kebenaran menyelamatkan dari maut.(Amsal 10: 2) Jika pihak berkenaan tidak seagama dengan saya, Sanguru dan rakan SAM lain mungkin dapat memberikan petikan daripada kitab suci mereka sebagai renungan. Perkembangan moden membolehkan kita meneliti kampung halaman dari atas. Terima kasih kepada Google Maps kerana memberi gambar satelite pada resolution yang tinggi bagi kawasan Tandek. Untuk tatapan bersama berikut adalah gambar yang diperkatakan oleh Sanguru. Nota: Hindarkan kezaliman, tingkatkan kebajikan kepada rakyat Tandek secara khusus. LURUSKAN YANG BENGKOK...by:SANGURU ( 7/5/2009) "BACA DULU SEBELUM CAKAP..." Oleh: Tekong SAM Syukurlah isu Jalan Tandek-Longob sudah mendapat perhatian banyak pihak dan ada usaha murni ke arah penyelesaian yang diambil oleh pihak yang berkenaan, khususnya Tuan Pegawai Daerah yang telah beberapa kali mengatur sesi pertemuan antara pihak kontraktor dengan pihak pemilik tanah (yang dikatakan membantah tapi sebenarnya tidak...). Hari Jumaat ini (8.5.2009) ada lagi pertemuan. Usaha siapakah ini kalau bukan usaha/bantuan Saya bagi pihak SAM dan ngo? Diharap ada kesepakatan dan kejayaan kelak. Saya secara individu dan selaku NGO (Pengerusi gabungan beberapa ngo Sabah) dan anak watan Tandek yang menyokong kerajaan, sekadar ingin membantu ke arah kebaikan rakyat dan kerajaan. Saya sebagaimana orang ramai hanya inginkan jalan yang ikut plan, ikut piawaian, selamat dan menguntungkan pengguna. Kerajaan sudah keluarkan budget secukupnya, hanya barangkali sistem penyampaian yang ada kebocoran? Sedikit menyedihkan apabila ada individu tertentu yang melontarkan tuduhan melulu bahawasanya saya menyebut secara jelas nama-nama "orang besar" dalam artikel-artikel dalam blog saya. Untuk makluman, SAM (Suara Anak Marudu) bukan blog peribadi saya. Jadi secara perundangannya, dan sebagaimana "Amanat Tekong" yang sentiasa terpamer dalam blog ini, setiap penulis bertanggungjawab dan boleh dipertenggungjawabkan dalam artikel masing-masing. SAM sebuah blog yang beretika yakni tidak menggunakan nama samaran sebaliknya menjelaskan identiti sebenar, dan kami punya etika penulisan yang jelas, dan setakat ini, saya berani memberi jaminan bahawa secara perundangannya, tidak ada satu pun artikel dalam SAM yang menyalahi etika penulisan. Jadi kami di SAM tidak takut untuk bertanggungjawab. Jika dibandingkan dengan mana-mana blog lain, SAM cukup berhemah dan tidak melontarkan tuduhan-tuduhan, tohmahan-tomahan atau fitnah-fitnah membabi buta. Bila saya tulis "jalan bengkok" memang jalan itu bengkok tidak seperti plan asal JKR ruj: DP771983. Bila saya kata pemilik tanah tidak membantah, mereka memang tidak membantah. Bila saya katakan budgetnya RM18 juta lebih, memang saya ada nampak sendiri dokumen berkenaan. Bila saya kata ada individu tertentu di kampung berkenaan "masuk campur" memang saya ada nampak surat-surat yang membuktikan. Saya ingin tegaskan: saya bukan malaikat tapi saya bukan syaitan atau manusia hipokrit. Hmm, Kami (SAM) neutral. Kami sokong kebaikan dan kebenaran. Bila kami "menyibuk" bukan kerana mencari populariti atau mencari untung. Dan...SAM juga bukan didalangi oleh mana-mana parti politik baik parti kerajaan atau parti pembangkang. Jelas? Individu yang berkenaan saya nasihatkan agar melayari SAM, baca semua artikel saya dan rakan-rakan sebelum membuat pertuduhan atau sebelum "marah". Janganlah cepat melatah dan mendengar suara sumbang daripada orang lain. "BACA DULU SEBELUM CAKAP...". Mengapa mesti mengelabah jika kita di pihak yang benar? Jika ANDA benar, KAMI (SAM) di sisi anda. Namun jika anda BENGKOK (misalnya), tugas SAM untuk membantu MELURUSKANNYA. Saya ulangi - MEMBANTU. Salahkah kami membantu? Cuba tanya Datuk Seri Najib Tun Razak, salahkah mana-mana rakyat membantu kerajaan? Bukankah : "RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN"? Kepada semua penulis SAM: Teruskan menulis berdasarkan fakta dengan cara yang kita sepakati. Maafkanlah sesiapapun yang tersilap tafsir, tersalah dengar. Tugas kita menulis, tugas mereka membaca dan berfikir... Tandek TUMBANG ? by: Aldusuni (1/6/2009) = Aldusuni adalah bekas penulis SAM
http://nazri-suaramualaf.blogspot.com '' Lensa Minda ''
Siapa yang wajar dipersalahkan dalam hal ini ? Apa hikmah di sebalik kejadian ini ? para pembaca tentu punya pandangan dan jawaban tersendiri...
Petang tadi, lensa minda bergegas melihat sendiri kejadian bangunan astaka pekan Tandek yang ROBOH. Bersama Tikung SAM, kami datang melihat sendiri kebenaran di sebalik ROBOHnya projek mega untuk Tandek.. dan inilah hasilnya ...
Astaka pekan Tandek yang sedang dalam pembinaan, ROBOH minggu lalu. Kenapa ia ROBOH ? Masyarakat setempat perlukan jawaban...
Fikirlah sendiri ... REBAH DI BUMI TANDEK by: IsON ( 2/6/2009 ) Kenapa Projek pembinaan Astaka Pekan Tandek rebah sebelum mampu dirasai sumbangannya? Mungkin memang Tuhan sengaja izinkan begitu kerana segala kemudahan di pekan Tandek selama ini pun bukannya berguna sangat kepada penduduk setempat. Masih segar di ingatan kita saasambatan yang dilaungkan oleh teman2 sedikit waktu yang lalu, "Hanya monsimong yang menghuni kawasan pekan Tandek!" Apabila ada masalah seperti ini berlaku amat mudah untuk kita menunding jari kepada para kontraktor. Seperti juga projek mega jalan Tandek-Longob, kerakusan kontraktor dipersalahkan. Apa2 pun pasti kontraktor yang kena duluan. Padanlah kepada kontraktor yang memang hisap darah rakyat. Namun sementara kesalahan tampaknya lebih berat kepada kontraktor, mari kita melihat lebih ke dalam masalah yang timbul ini. Baca selanjutnya... ASTAKA PADANG TANDEK : DIBINA SEMULA by: TOMPINAI ( 2/6/2009 ) Tandek : Pembinaan semula astaka padang Tandek akan dibuat. Astaka yang baru saja dalam proses pembinaan telah runtuh tanpa sebarang sebab yang diketahui. Menurut seorang penduduk pekan Tandek, kejadian tersebut berlaku pada 3o mei 2009. Tidak ramai yang sedar akan kejadian ini kerana ia berlaku semasa cuti hujung minggu. Kejadian ini hanya samapi ke pengetahuan pihak yang berkenaan pada hari Isnin. Wartawan SAM yang telah berkerja ke tempat kejadian telah menghubungi Pejabat Daerah untuk memaklumkan perkara tersebut. Pegawai Daerah Kota Marudu telah menghubungi pemaju berkenaan dan pemaju tersebut telah berjanji untuk membina semula astaka tersebut. Pegawai Daerah berharap supaya semua pihak dapat bersabar dan memberi ruang kepada pemaju tersebut untuk membina semula astaka tersebut. SAM NAIK TARAF ? ............................ ???by: ming2elly (8/6/2009)
surat yang telah dihantarkan kepada Tuan D.O Kota Marudu. sehingga kini masih belum ada perkembangan...
papan tanda projek ini yang telah dilaksanakan pada tahun ini...
overview... dewan atau balairaya ini?
tandas yang telah di naik taraf? dimana lantai jubin ?
keadaan tandas dewan ini hampir sama seperti sebelumnya...
pengadu juga memaklumkan bahawa, sepatutnya bumbung tandas ini juga harus ditukar kepada bumbung jenis "SPANDEX"
antara tiang penyokong bumbung yang telah ada rekahan pada struktur kayu tersebut...
tiang penyokong ini nampak kukuh, tetapi sebenarnya telah ada rekahan yang amat ketara, di gambar mungkin tidak nampak rekahan ini...
salah satu pintu dewan yang ada...
kunci pada pintu ini juga telah rosak... masih dalam keadaan sebegini selepas naik taraf...
naik taraf atau turun taraf ?
keadaan lantai yang telah di naik taraf?
kotak fius... tidak ada sambungan dari kabel elektrik yang sah. hanya seperti satu pameran sahaja kotak fius ini... penduduk kampung yang menggunakan dewan ini pada waktu malam terpaksa menyambung bekalan elektrik dari rumah yang terdekat, tidak kah ini membahayakan?
kipas angin elektrik ada.. tapi kalau sambungan kuasa elektrik tidak ada, apa lah gunanya kipas angin ini ?
overview saluran paip ke tandas, kalau tidak ada air, apalah guna tandas ini?
keadaan paip salur ke tandas ini telah bocor dan patah...
Ini adalah keadaan dewan Kg Kandawayon yang telah dinaik taraf baru- baru ini, dan penduduk kampung amat berterima kasih kepada pihak kerajaan yang telah memberikan peruntukan untuk dewan ini. cuma yang penduduk kampung agak terkilan ialah, cara projek naik taraf ini dilaksanakan. seperti melepaskan batuk di tangga, projek ini dilaksanakan tidak 100 % menuruti arahan seperti dalam nama atau title projek naik taraf tersebut. Tandas - paip tidak disambung dengan betul dan tidak ditanam dengan sebaiknya, mengakibatkan bekalan air terputus ke tandas. malahan, lantai tands juga tidak dipasang dengan jubin. bumbung tandas juga hanya digantikan dengan zink biasa sahaja. Lantai Dewan - lantai dewan juga masih berlubang serta tidak rata. Kipas Angin & Elektrik - kipas angin yang dipasang tidak berfungsi, akibat tidak adanya penyambungan elektrik oleh kontraktor, jadi buat apalah kipas angin elektrik ini ??? bekalan elektrik terpaksa disambung dari rumah berdekatan untuk majlis perkahwinan di dewan ini minggu lepas. yang ada pada dewan ini, cuma kotak fius sahaja. Penyokong Bumbung - kayu penyokong bumbung juga telah wujud rekahan. dan rekahan tersebut berlaku pada beberapa tiang yang ada. penduduk kampung risau jika struktur penyokong bumbung ini tidak tahan dan runtuh ! Pihak pengadu, iaitu En. Jackson Modusik ( Ketua Pemuda PBS Kg. Kandawayon ) telah menghantar surat bertajuk " MEMOHON TINJAUN TUAN PEGAWAI SENDIRI PROJEK MENAIKTARAF DEWAN KG. KANDAWAYON DARAT, KOTA MARUDU OLEH PEMBORONG ST " dan lebih menyedihkan beliau ialah, ketika beliau menghantar surat ini kepada receptionist di Pejabat Daerah, receptionist tersebut telah menjawab " buat apa kamu komplen-komplen ini ? apa kamu dapat ? " dan En. Jackson telah menjawab dengan " kami bukannya mau komplen, tapi kami mahu projek ini dibuat dengan baik untuk kegunaan orang kampung juga, kami minta tolong tuan D.O sendiri datang tengok, sama ada betul atau tidak cara projek ini dilaksanakan... " " tidak tahu lah jika surat tersebut sampai atau tidak kepada Tuan D.O ... " kata En. Jackson ketika berbual dengan saya... dan dari pertanyaan saya kepada orang - orang kampung, mereka juga terkilan dengan cara dewan ini dibuat dan dinaik tarafkan. hanya setahun lebih saja usia dewan ini. Malah penduduk kampung juga tertanya - tanya... " kenapa dewan kampung yang lain cantik dan teguh binaannya... ??? " Sebelum ini, pernah sudah berlaku projek yang dilaksanakan tidak mengikut piawaian dari title projek tersebut, ketika itu naik taraf jalanraya kampung dari gravel ke aspalt... di bahagian hujung kampung yang menjadi jalan untuk orang - orang kampung ke kebun mereka dan jalan hubungan ke kampung berdekatan. Penduduk kampung cuma mahukan projek yang dilaksanakan mengikut title dan dibuat dengan baik untuk kegunaan orang - orang kampung. Mereka juga amat bersyukur & berterima kasih kerana adanya bantuan dari kerajaan untuk menaik tarafkan infrastruktur yang ada di kampung. Harapan penduduk kampung agar dewan ini mendapat perhatian dari pihak - pihak berkuasa / kerajaan agar ianya dapat dibaik pulih dengan baik. DATUK MAX: BAPA INTERNET KOTA MARUDU DAN MALAYSIA by: TOMPINAI (17/6/2009) PROJEK DITERIMA BAIK OLEH KOMUNITI
KOTA KINABALU: Pusat Infosti@mosti yang diperkenalkan bagi tujuan memudahkan orang ramai mendapatkan akses kepada pelbagai maklumat menerusi kemudahan internet, mendapat sambutan yang cukup memberangsangkan di kalangan komuniti sejak projek pertama pusat itu dilancarkan di Kota Marudu Februari lepas. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr Maximus Ongkili semasa menyuarakan rasa puas hati dengan perkembangan itu berkata sejak dilancarkan kira-kira 800 orang sudah dilatih supaya celik komputer, dan 2000 dikenal pasti sebagai pengguna tetap kemudahan yang disediakan di pusat berkenaan di Kota Marudu. " Infosti@mosti membolehkan komuniti memilih akses dan memahami potensi pelbagai teknologi, produk serta perkhidmatan yang disediakan kerajaan, industri dan pasaran dunia" menurutnya dalam satu kenyataan kepada Bernama. " Selain menyediakan akses kepada perkhidmatan online kerajaan, infosti@mosti juga merupakan pusat nasihat online bagi pelbagai maklumat berkaitan teknologi baru dalam bidang-bidang seperti pertanian, industri, e-commerce dan e-services," katanya. Beliau berkata projek infosti@mosti yang disasar bagi meningkatkan kadar celik komputer di kalangan komuniti luar bandar itu juga akan membantu usaha menangani masalah digital divide dalam negara. Ongkili berkata tiga lagi pusat Infosti@Mosti akan dibangunkan di Pekan (Pahang), Pagoh (Johor) dan Terengganu, dan menurutnya sebuah lagi baru saja siap dibangunkan di Petrajaya, Sawarak. Beliau berkata sekiranya semua pusat ini menunjukkan kejayaan yang cukup memberangsangkan, pihaknya merancang untuk menubuhkan lebih banyak pusat itu di bawah rancangan Malaysia ke-10. Sementera itu, Ongkili berkata Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi serta syarikat pembekal infrastruktur internet Red Tone yang terbabit dalam projek infosti@mosti itu, merancang untuk berkerjasama dengan Telekom Malaysia dan MIMOS untuk membangunkan kemudahan internet tanpa wayar di Kota Marudu. - Bernama
Sumber: Daily Express 14 Jun 2009 ( Ahad ) Nota: Tahniah Datuk kerana kejayaan memperkenalkan penggunaan internet secara aktif. Adalah menjadi harapan perancangan untuk menjadikan Daerah Kota Marudu sebagai pusat internet tanpa wayar akan berjaya dilaksanakan. Kejayaan ini nanti akan memberi peluang kepada setiap warga kota marudu untuk menerokai dunia luar dan seterusnya dapat mencari peluang atau mempelajari cara memajukan diri dan memajukan ekonomi daerah amnya. Dengan capaian internet yang baik juga, warga Kota Marudu akan lebih mudah menyampaikan permasalahan mereka kepada pihak-pihak berkenan. Kecelikan dalam penggunaan ICT ini juga akan menjadikan Daerah Kota Marudu, daerah berteknologi. Salam SAM. LAGI PROJEK BERMASALAH!!!.. by: NONG (19/6/2009)
Dari kiri; Nong, Pengerusi JKKK Kg.Gorontung, Tekong SAM (Sanguru) & Ming.
sementara Tompinai dan Mrs.Elly Ming mengambil gambar.
Mungkin ramai yang masih belum mengetahui akan cerita tentang keruntuhan jambatan gantung Kg.Gorontung Kota Marudu yang sedang dalam pembinaan.
Apabila mengetahui cerita ini dari SMS seorang pembaca setia SAM, saya telah menghubungi Tekong SAM iaitu Sanguru akan berita ini untuk diteliti lebih lanjut bagi mengelakkan salah faham/salah maklumat.
Mulanya cerita mengatakan jambatan gantung yang runtuh itu bertempat di Kg.Timbang Batu. Namun bila menjejaki tempat itu, jambatan gantung tidak pula runtuh.Rupa-rupanya jambatan gantung yang runtuh itu tidak jauh dari Kg.Timbang Batu, iaitu di Kg.Gorontung.
Ahli SAM yang disertai oleh Sanguru, Tompinai, Ming & Nong bertekad untuk mencari tempat tersebut dalam gelap untuk mengelakkan nama baik SAM tercemar.Walaupun beberapa kali sesat dalam operasi mencari tapak tersebut, akhirnya kami berjaya juga.Yang begitu indah untuk diingat, ketika Sanguru turun dari kereta untuk tumpang tanya dari penduduk kampung, ngam-ngam pula yang kami terjumpa itu adalah Pengerusi JKKK Kg.Gorontung En.Majinau Mijin yang kemudiannya mengiringi kami ke tapak tersebut.
Yang pasti menurut Pengerusi JKKK, pihak kontraktor iaitu Pn.Julitah Dalinsi tidak akan melanjutkan pembinaan jambatan gantung tersebut atas pelbagai alasan...lalu wajarkah demikian????...
Ikuti sambungan artikel ini esok...
NOTA: Pihak SAM memohon maaf kerana paparan gambar tidak memuaskan. Gambar itu hanya untuk tatapan permulaan.Gambar yang lebih jelas akan diambil esok ketika siang dan akan dipaparkan di sini.
N5 TANDEK: SATU LAGI PROJEK "RUNTUH"...by:SANGURU (19/6/2009) Satu lagi projek tergendala di bumi Marudu... "FAKTOR ALAM, MANUSIA ATAU KEJURUTERAAN?..." Oleh: Tekong SAM Tandek, Kota Marudu, Jumaat : Kelmarin petang saya dan staf SAM yang lain menerima maklumat bahawa ada jambatan gantung yang sedang dalam pembinaan runtuh di Timbang Batu. Saya telah menceritakan perkara ini kepada Tuan DO, dan sebagaimana biasanya, beliau proaktif. Malangnya, tidak ada jambatan gantung baru yang runtuh di Kg. Timbang Batu, demikian kata Tuan DO yang menelefon saya dari lokasi. Kerana tidak berpuas hati (seolah-olah pihak SAM memberi maklumat palsu kepada pihak berkenaan) maka wartawan SAM (Ming & Isteri, Nong, Tompinai dan saya) telah mencari jambatan yang dimaksudkan pada malam itu juga. Kami terpaksa membelah kegelapan malam di sekitar Kg. Gorontung dan Timbang Batu untuk mencari jambatan gantung yang dimaksudkan. Setelah sesat beberapa kali dan setelah mendapat petunjuk jalan daripada penduduk kampung yang kami temui akhirnya....kami berjaya menjejaki jambatan gantung yang dimaksudkan, itupun dengan bantuan Pengerusi AJKKK Kg. Gorontung, En. Majinau Mijin dan tukang/pekerja yang terlibat dalam kerja-kerja pembinaan. Menurut pengerusi AJKKK, pihak mereka mahu projek jambatan gantung itu diteruskan kerana bukan masalah "keporosan tanah" yang menyebabkan jambatan gantung itu runtuh. Kenyataan beliau ini disokong oleh tukang yang terlibat secara langsung dalam projek ini. Menurut tukang, kelemahan projek ini ialah dari segi "aspek design/ kejuruteraan" yang berkemungkinan gagal menampung bebanan yang berat. Ini kerana jambatan gantung ini berskala besar/panjang iaitu lebih kurang 70 kaki. Beban yang berat inilah yang menyebabkan "anchor" pada pangkal jambatan tercabut, dan bukannya "faktor tanah". Demikian maklumat yang diberikan oleh pihak tukang yang ditemui. Menurut pengerusi AJKKK lagi, pihak mereka yang mengajukan permohonan ini dan berharap pihak yang berkenaan tidak membenarkan pihak kontraktor menghentikan kerja pembinaan begitu sahaja kerana ini akan merugikan pihak rakyat (penduduk kampung) dan juga pihak kerajaan. Tindakan SAM seterusnya ialah mengajukan "penemuan" edisi siasat ini kepada Tuan Pegawai Daerah pada malam itu juga. Tuan DO berjanji akan melawat lokasi atau menghantar juruteknik untuk memeriksa. Inilah yang sepatutnya kerana pihak SAM hanya "perakam peristiwa/ sejarah. Pihak yang berkenaanlah yang empunya tugas untuk menyiasat dan menilai yang sebenarnya.". Harapan SAM agar semua menjadi baik, betul dan LURUS semula...
Dari kiri : nong, Pengerusi AJKKK, Tekong & Ming kabel lebih besar daripada "anchor"
keadaan "anchor" yang dimaksudkan.
Tekong dengan AJKKK Kg. Goruntung.
(Nota: Gambar-gambar yang berkaitan akan dimasukkan oleh wartawan SAM yang ada mengambil gambar. Harap maklum). CUKAI OH CUKAI...by:SANGURU (29/6/2009)
(Gambar: Sebahagian daripada penduduk kampung yang berbaris panjang untuk membayar wang bantahan dan menyerahkan borang bantahan di Kaunter MDKM. Setiap satu bantahan, satu borang dan RM5. - Penulis) "BELUM KENA MASANYA...KAMPUNG MASIH DAIF, RAKYAT MASIH MISKIN..." - Oleh: Tekong SAM

Kota Marudu, Sabah: Para penduduk sekitar pekan kecil tandek khususnya kampung Tondig dan Kg. Tingkalanon serta penduduk kg. Bunsadan dan Kg. Lotong , merasa amat kecewa dan marah dengan tindakan pihak Majlis Berkuasa Tempatan (Majllis Daerah Kota Marudu) melalui syarikat yang dilantik yang berusaha ke arah pemungutan cukai tanah dan cukai pintu. Alasan yang diberikan kepada penduduk kampung, kawasan mereka termasuk dalam zon perbandaran!

Majoriti penduduk kampung yang ditemui menyatakan rasa kesal kerana bagi mereka, tindakan pihak berkenaan TERLALU AWAL kerana walaupun kampung-kampung berkenaan telah diwartakan sebagai "kawasan perbandaran" namun hakikatnya, kampung-kampung berkenaan masih mundur dan langsung tidak menerima sebarang perkhidmatan daripada pihak berkuasa tempatan. Beberapa orang pekedai di pekan Tandek juga memberikan komen sinis, "sedangkan kawasan kedai pun MDKM tidak dapat beri perkhidmatan, inikan pula di kampung-kampung. Bikin susah rakyat saja! Mau duit rakyat saja!" Saya telah mengemukakan isu ini kepada Pn. Luvita Koisun, Pegawai Daerah Kota Marudu dan Datuk Dr. Maximus J. Ongkili, Ahli Parlimen P168 Kota Marudu. Menurut pegawai daerah, ia hanya perancangan awal dan pihak MDKM masih memerlukan kajian dan makllumbalas daripada penduduk yang terlibat. Datuk Dr. Maximus pula menyatakan bahawasanya pihak yang terlibat tidak perlu gusar kerana keputusan menguatkuasakan cukai terletak di tangan ahli majlis. Beliau memberikan contoh Kg. Bunsadan, yang terletak berhampiran dengan pekan Kota Marudu, sehingga kini belum dicukai, kerana mendapat tentangan yang bersepadu. Apa yang mengecewakan ialah tindakan pihak yang berkenaan membuat taksiran sesuka hati, misalnya keluasan tanah tidak sama dengan keluasan sebenar atas geran, pondok belakang rumah pun dianggap sebagai bangunan, harga rumah lebih tinggi daripada nilai sebenar dan sebagainya. Walaupun pihak berkenaan memberi peluang membantah, namun setiap bantahan dikenakan caj RM5.00 (tidak dikembalikan). Maksudnya, jika penduduk kampung ada tiga bantahan, kena bayar RM15.00 dan sebagainya. Menurut salah seorang pembatah yang ditemui, tindakan seumpama ini dianggapnya sebagai "licik". Bayangkan berapa jumlah kutipan batahan yang diperolehi oleh pihak berkenaan. "Kalau saya tidak bantah, maka taksiran yang salah itu akan dikuatkuasakan, sedangkan ini salah mereka sendiri", demikian komen penduduk kampung yang diajukan pertanyaan. "Berapa banyak mereka dapat kutip wang bantahan rakyat? Ke mana wang itu nanti?" demikian pertanyaan penduduk kampung yang lain. Saya juga telah mengemukakan perkara ini kepada pihak yang berkenaan agar diambil perhatian serius. Saya juga dimaklumkan oleh para penduduk yang terlibat, bahawa mereka akan membuat satu memorendum bantahan beramai-ramai dan akan diajukan kepada semua pihak yang berkaitan. "Mungkin ini saja caranya kami dapat menghalang tindak tanduk pihak yang cuba menindas rakyat..." kata salah seorang kakitangan kerajaan yang turut merasa dirinya dan masyarakatnya teraniaya oleh tindakan tergesa-gesa dan kurang prihatin pihak berkenaan.
CUKAI OH CUKAI....part II by: ILLIE (29/6/2009) Apakah orang2 kampung diharuskan membayar cukai kepada MDKM sedangkan pihak MDKM tidak menjalankan kerja2 mereka?Atas alasan apa penduduk2 kampung berhampiran pekan Tandek diharuskan membayar cukai sedang pekan Tandek tidak terurus dan tidak berfungsi? RENTETAN CADANGAN IDEA DINAKAN by: DINAKAN (8/7/2009) Pertama sekali syabas dan tahniah kepada semua pembaca dan pengunjung blog SAM yang mula mendapat tempat dikalangan masyarakat kita pada masa kini. Namun begitu, kecenderungan komen yang pelbagai dalam artikel saya merupakan sesuatu yang menarik dan saya suka dengan ulasan orang yang sukar d kesan identitinya. Komen sebegini sebenarnya menunjukkan masyarakat kita semakin matang dalam sesuatu hal. Syabas dan tahniah sekali lagi kepada semua. Disini, ingin saya jelaskan rentetan maksud idea tesebut untuk kita kongsi bersama serta dibahaskan jika perlu. 1. Perkataan 'CADANGAN' adalah membawa maksud mengutarakan, mengusulkan atau perlu dibincangkan dan bukan bermaksud 'TELAH DIPERSETUJUI atau DITERIMA atau TELAH DIBUAT'. 2. Kota Marudu sebuah daerah kecil, miskin dan mundur. Oleh itu, tidak semestinya ada seorang pemimpin sahaja menyuarakan perubahan dan kemajuan tidak diiktiraf sumbangannya. Ini kerana, pemimpin ini adalah yang dipilih, dihormati serta disegani kita di Kota Marudu. 3. Untuk melontarkan buah fikiran atau mencadangkan idea pertambahan kerusi MP dan DUN, sebenarnya intipati daripada pandangan kita terhadap keluarga, rakan-taulan mahupun komuniti lain. 4. Tidak salah jika kita bercadang seperti ini. Kita kena ingat sejarah Kota marudu, kita kena lihat kedudukan geografi kota marudu dan kita kena pandang diri serta komuniti kita dari segi ekonomi. Bagaimana hendak maju seiring tempat atau komuniti lain. 5. Belajarlah merenung dengan kata-kata ini kalau hendak memahami sesuatu perkara. 'Ikan tidak boleh hidup di darat, ayam tidak boleh hidup dalam air'.

4 comments:

SANGURU said...

slmt ulang tahun tuan. Tk atas daya usaha, menyelongkar dan memaparkan. Sekadar memaparkan semula sebagai bahan arkib. Kebanyakan isu ini sudah "closed", sudah selesai, sudah diambil tindakan...

kiehaa said...

Salam,

Apa sudah jadi ni. Mau kemukakan bantahan pun kena bayar juga ka????

Kalau saya tidak silap, inilah kaunter di MDKM masa saya memohon semakan geran tanah semasa untuk cagaran pinjaman pelajaran dulu. Dimana kerani bersikap tidak mesra alam dan meminta bayaran bagi setiap semakan tersebut. Nda mahal bah cuma RM30 sahaja...rasuah...rasuah...

kiehaa said...

Salam,

Warga KM perlu bersuara menyuarakan masalah yg berkaitan kpd pemimpin yg dipilih. Pemimpin yg dipilih oleh warga KM adalah wadah/saluran utk menyuarakan permasalahan kpd kerajaan. Kita perlu bersuara..

Saya ingin berkongsi pengalaman dgn tn/pn semasa sy bekerja sebagai pegawai pertanian di Balik pPulau p.pinang tahun 2006. Sebagai pegawai yg bertanggungjawab terhadap hal2 pertanian di dua buah daerah iaitu bgn Barat Daya dan Timur laut, P.Pinang, saya perlu menghadiri mesyuarat bulanan yg dipangil Majlis Tindakan Daerah. Mesyuarat tersebut dipengerusikan oleh DO daerah dan dihadiri oleh MP, Adun kawasan serta ketua2 Jabatan (cth Jab. Pertanian, MPSP, TNB, dsb). Apa yg saya amati warga p.pinang di dua buah daerah tersebut amat pro-aktif dalam menyuarakan apa jua masalah kepada MP/ADUN yg mereka pilih dan tanggungjawab MP/Adun untuk menyuarakan masalah/aduan rakyat tersebut kpd Jabatan2 yg berkenaan. Dan Jabatan yg berkenaan akan cuba menyelesaikan isu2 berkaitan ataupun paham2 sajalah..mesyuarat akan datang akan kena komenlah dgn MP/YB berkenaan. Olh demikin, WARGA KM perlu bersifat proaktif munyuarakan masalah kerana ini adalah hak kita unuk bersuara dan tanggungjawab pemimpin untuk melaksanakan amanah rakyat...

Persoalannya, adalah situsai berkenaan juga diamalkan di K/Marudu?????

Anonymous said...

ulang tayang kah ini. balik-balik itu.. macam mee goreng si gilong yg banyak ajinomoto..