SAM

SAM

Followers

Tuesday, May 18, 2010

Simpang Tiga Tandek - Tondig Perlu Perhatian Ciri-Ciri Keselamatan

Tandek, 18hb Mei - 3 hari lepas saya melalui simpang tiga Tandek - Tondig lebih kurang jam 8.00 pm ke Kota Marudu untuk bertemu sahabat penulis SAM Nong Tuyundo dan suaminya yang juga rakan penulis Sdr. Tompinai.

Setiba di kawasan simpang tiga ini satu kemalangan telah berlaku melibatkan sebuah motorsikal dan sebuah van penumpang tetapi tidak ada kemalangan jiwa berlaku. Saya meneruskan perjalanan tanpa TERFIKIR untuk menyelami detail peristiwa mungkin disebabkan saya sudah terlewat daripada waktu sebenar untuk bertemu dengan rakan penulis.

Ini adalah kemalangan ke dua yang saya saksikan sendiri di kawasan ini termasuk satu kemalangan ngeri mengakibatkan seorang maut yang mengejutkan Tandek. Apa yang saya perhatikan, kawasan 'maut' simpang tiga ini memerlukan perhatian ciri-ciri keselamatan seperti berikut;

1. Kawasan agak gelap. Lampu jalan perlu untuk menerangi kawasan
2. Tidak ada tanda amaran atau papan tanda had kelajuan meminta pemandu perlahankan kenderaan

3. Tidak ada garis kuning keselamatan untuk alert pemandu

4. Tidak ada bumper atau bonggol di tiga susur laluan untuk memperlahankan kelajuan kenderaan

5. Papan tanda yang mudah merefleksikan cahaya waktu malam untuk memudahkan pemandu mengambil had laju yang sesuai.

Sebagai penambahan, sepatutnya laluan daripada jalan Tingkalanon keluar ke Tandek, kenderaan tidak perlu berhenti. Sebaik-baiknya kenderaan yang keluar dari jalan Tondig menuju ke Tandek perlu memberi laluan kepada kenderaan dari arah Tingkalanon ke Tandek. Oleh yang demikian, garis putih memberhentikan kenderaan perlu di laluan Tondig bagi kenderaan yang hendak keluar menuju ke Pekan Tandek atau masuk ke laluan Tingkalanon. Susur keluar dari Tingkalanon menuju ke Tandek, bentuk struktur jalan ialah melengkung untuk memudahkan kenderaan mengambil laluan berbanding sekarang yang berbentuk 'T' (selekoh tajam). Sudah ada keperluan lorong khas berhenti untuk laluan kenderaan dari arah jalan Tingkalanon untuk masuk ke jalan Tondig.

SAM mengharapkan pihak berkenaan memberikan perhatian ciri-ciri keselamatan untuk laluan ini. Kita mengharapkan jalan ini memberikan laluan yang boleh dimanafaatkan untuk perkembangan ekonomi desa, sosio dan budaya dan bukannya satu lorong yang 'mengecilkan' keupayaan sumber manusia yang menghadkan perkembangan jati diri desa.

No comments: