SAM

SAM

Followers

Tuesday, October 5, 2010

As I See It: Transformasi....

Selamat bertemu kembali. Agak lama tidak menyumbang sebarang entri di dalam SAM. Komitmen kerja, keluarga dan kekangan masa menyebabkan prioriti lebih tertumpu kepada komitmen-komitmen yang disebutkan tadi; sehinggakan masa untuk “berkarya” agak terhad. Sedar tidak sedar, seiring dengan peredaran masa yang berlalu begitu cepat rasanya; sana sini kebanyakan organisasi – tidak kira sama ada organisasi politik, perniagaan, berorientasikan keuntungan atau sebaliknya agak ligat memperkatakan agenda “tranformasi” ; begitu juga dengan pihak pemerintah khususnya – pelbagai bentuk konsep dan model yang bersifat “transformative” diperkenalkan seperti yang terkandung di dalam Program Transformasi Kerajaan (Government Transformation Program) yang menyatakan secara detail pelan hala tuju kerajaan ke arah mencapai status sebagai sebuah negara yang perkasa dan maju menjelang 2020.
Subjek “transformasi” agak menarik perhatian saya, kerana ia ada kaitan rapat dengan bidang kajian saya semasa menyelesaikan disertasi Sarjana Pengurusan Modal Manusia / Sumber Manusia pada tahun lalu di sebuah universiti awam tempatan. Elemen “transformasi” merupakan agenda yang amat kritikal dan signifikan di dalam mana-mana organisasi dan entiti – tanpa mengira rupa bentuk dan ciri-ciri organisasi berkenaan. Agenda “transformasi” merupakan “device” atau “ instrument” yang lazimnya digunakan oleh sesebuah organisasi untuk meneruskan kelangsungan dan “survival” sesebuah organisasi itu – pendek kata, angin perubahan akan sentiasa bertiup; dan ia tidak dapat dielak, dan paling penting ia harus diberikan perhatian yang sewajarnya.
Dengan kata lain, sesebuah organisasi itu tidak akan mampu bertahan lama jika ia terus wujud dan masih bergerak di takuk yang lama, ahli-ahli organisasi yang lebih “senior” sudah tentu memerlukan para pelapis dan pengganti yang sudah tentunya memiliki tahap idealisma dan kehendak serta visi yang serba-serbi berbeza jika dibandingkan dengan “orang-orang lama” – dan di sinilah seharusnya inisiatif yang bersifat “revolutionary” diperkenalkan di dalam organisasi berkenaan - “Grooming the right individuals for the right positions”, adalah antara contoh proses “transformasi” yang amat signifikan – dan juga boleh dianggap sebagai “Succession Plan” (Pelan Penggantian).
Bahkan kalau kita menelusuri sejarah “establishment” dan “survival” beberapa buah parti politik lokal; kita dapat melihat bagaimana beberapa organisasi politik berkenaan terpaksa gulung tikar kerana kegagalan untuk memberikan “response” terhadap “tekanan” dan “permintaan” yang di bawah oleh gelombang “tranformasi”. Yang berjaya terus kekal hingga ke hari ini terpaksa akur pada hakikat bahawa agenda “tranformasi” merupakan elemen kritikal kepada kelangsungan dan “survival” organisasi mereka.
Walau apa pun bentuk elemen “transformasi” yang ingin diperkenalkan atau ingin dilaksanakan di dalam sesebuah organisasi atau sesebuah entiti; sebahagian besar inisiatif sebaik-baiknya harus bermula daripada pucuk kepimpinan tinggi organisasi berkenaan. Seperti kata Prof. John Kotter, seorang pakar bidang Leadership (Kepemimpinan) dari Harvard Business School, “Highly successful, non-incremental change in organizations – from the organization floor to the management board – is 75% a leadership process and 25% a management process...” (2008).
Bercakap tentang subjek “transformasi”, baru-baru ini pada 4 September 2010 saya telah diberikan kesempatan untuk menjadi perwakilan Pergerakan Pemuda Parti Bersatu Sabah (PBS) Cawangan Kg. Papar, Tambunan, ke Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke-25 PBS Bahagian N32 Tambunan. Yang menariknya,walaupun saya telah memaklumkan kepada beberapa orang rakan yang berada di “frontline” bahawa keahlian dan daftar pemilih saya adalah di kawasan N5 Tandek; namun sikap keterbukaan mereka membuatkan saya akhirnya beralah dan menerima pelawaan berkenaan: “Tidak kisah di mana pun kamu berdaftar Carl, di Tandek pun “stronghold”, sama dengan Tambunan; apa yang bakal kita suarakan nanti, semuanya secara “holistically” untuk kebaikan PBS di semua bahagian....”, kata mereka.
Lantas sebaik sahaja diberikan peluang berkenaan; saya dimaklumkan bahawa usul utama yang akan diperbahaskan lebih cenderung kepada agenda “Transformasi” dan “Pemimpin turun padang”. Ruang untuk saya membahaskan perkara berkenaan tiba pada slot di mana para perwakilan pemuda diberikan peluang untuk membahaskan ucapan dasar Ketua Pemuda. Bukan untuk mendabik dada dan mencari nama; seperti yang telah saya maklumkan kepada rakan-rakan yang berada di “frontline” – saya lebih suka bersikap “neutral” dan jujur serta tidak hipokrit dalam membahaskan sesuatu perkara.
Dipendekkan ceritanya, saya amat kagum dengan keberanian dan kelantangan Ketua Pemuda PBS Bahagian Tambunan, En. Romanus Joannes – intipati ucapan beliau cukup berani, jujur, relevan dan “thought-provoking” (atau ini mungkin akan menyebabkan beliau akan dipinggirkan oleh golongan yang sukar untuk menerima perubahan). Antara lain, beliau juga menyentuh bahawa sudah tiba masanya bagi pihak parti untuk lebih peka terhadap kedudukan sebenar parti yang dilihat seperti berada dalam kedudukan yang boleh dianggap sebagai “kritikal” dan perlu diperkasa (revitalization) dan diremajakan (rejuvenation) semula seiring dengan kehendak semasa sosiopolitik – beliau juga telah menyentuh tentang aspek “Rebranding” atau penjenamaan semula parti agar lebih relevan dan mampu menarik golongan / generasi muda serta kumpulan profesional untuk sama-sama berjuang di dalam parti – yang dilihat seperti semakin menjauhkan diri.
Sebagai menambah apa yang telah beliau suarakan; saya juga mengambil kesempatan berkenaan untuk turut menyata bahawa sudah tiba masanya bagi pihak parti keluar daripada “Kepompong / Zon Selesa” (Comfort Zone) dan harus lebih peka dengan realiti sebenar kedudukan parti – bersikap realistik; sedia mengakui bahawa ada beberapa segmen di dalam organisasi parti yang mengalami kepincangan dan perlu diperbaiki secara ikhlas dan telus – ini mengingatkan saya kepada tulisan Prof. John Kotter (1998), di dalam jurnal beliau yang bertajuk “Transformation: The Critical Routes To Success (or failure): “There are organizations that fail to get their transformation process established, fail at the first step. They do so for a number of reasons, the main one being complacency. Complacency stems from many sources: the lack of visible problems; the current appearance (or pretence) that things are going well (e.g. good performance against slack targets); lack of candour; avoidance of bad news; fear of confrontation and lots of “happy talks” among the leaders.”
Ruang yang diberikan itu juga memberikan kesempatan kepada saya untuk sejujur-jujurnya menyatakan kewujudan “Invisible Stumbling Block” di dalam parti juga boleh menyebabkan tercetusnya banyak karenah birokrasi yang menyukarkan golongan / generasi muda dan kumpulan profesional untuk mendapatkan tempat bersama-sama berjuang di dalam parti; situasi sedemikian boleh berlaku jika wujudnya golongan tertentu di dalam organisasi parti yang terlalu mementingkan status quo – natijah daripada mentaliti yang sedemikian, “golongan” ini sukar untuk menerima elemen-elemen perubahan; apatah lagi untuk menerima kemasukan “orang-orang baru” yang dianggap idealistik, memiliki idea-idea segar dan konstruktif, memiliki misi-misi yang relevan ke arah mencapai visi dan matlamat parti – semuanya kerana persepsi takut status quo yang selama ini menjadi lambang “reputasi” dan “kuasa” mungkin akan “diambil-alih”. Mungkin juga, “orang-orang baru” akan diterima masuk; tetapi program “orientasi” mungkin meninggalkan kesan negatif – budaya “Boikot-memboikot” dan “Sindrom Berkelompok” mungkin tercetus – dan akhirnya timbul persoalan di benak “orang-orang baru” berkenaan: “Does it worth for us to be within the party, if we are not being wholeheartedly accepted?” Natijahnya, organisasi berkenaan mungkin alpa bahawa golongan ini mempunyai alternatif dan platform lain yang mungkin lebih selesa bagi mereka.
Pendekatan “inclusive” (keterangkuman) mungkin dapat membantu jika wujudnya persefahaman dalaman – seperti yang dibahas oleh seorang rakan perwakilan pemuda, Saudara Calvin Jones Kitingan; beliau menyatakan bahawa resepi menggabungkan “orang lama” dan “orang baru” dalam segenap aspek baik dari segi memfomulasikan strategi-strategi dan sesi percambahan minda ke arah menjayakan program “tranformasi” juga sesuai untuk diaplikasikan – maksud beliau ialah, tidak ada sesiapa pun ahli di dalam organisasi yang akan terpinggir; semua berganding bahu dan bekerjasama dalam memperkukuhkan parti.
Hakikatnya, bukan mudah untuk mengubah sesebuah organisasi dan mewujudkan “Utopian Organization”, untuk memperkenalkan dan membawa agenda “transformasi” di dalam sesebuah entiti memerlukan perubahan atau modifikasi budaya organisasi serta “core values” (Nilai-nilai utama yang dipegang oleh organisasi) yang menjadi akar tunjang entiti / organisasi berkenaan. “Resistance” atau penentangan merupakan salah satu lumrah dan cabaran yang paling besar yang akan dihadapi; ia mungkin wujud dalam bentuk “Internal resistance” dan juga “External resistance”.
Oleh yang demikian, inisiatif haruslah sebaik-baiknya bermula daripada kepimpinan paling atas (Top leadership) organisasi parti untuk memastikan semua ahli organisasi faham secara terperinci akan visi, misi, tujuan, objektif, matlamat dan maanfaat agenda “transformasi” yang hendak diimplementasikan – kegagalan untuk mencapai persefahaman bersama (Communal understanding) di kalangan majoriti ahli akan menyebabkan agenda berkenaan gagal untuk diteruskan.
Komitmen dan tahap penerimaan (Level of Acceptance) daripada semua ahli organisasi juga merupakan antara aspek yang paling kritikal; pengalaman, kepakaran, idea-idea dan saranan-saranan dari semua peringkat dan lapisan di dalam organisasi juga perlu diambilkira dan digemblengkan seoptimum mungkin, tanpa sesiapa pun yang akan “dipinggirkan” – maka, di peringkat inilah kepimpinan tertinggi organisasi perlu menyediakan “Guiding Coalition”; dengan kata lain, memastikan para ahli organisasi mendapat panduan cara-cara memfomulasikan strategi-strategi yang sesuai serta mendapat panduan yang sewajarnya. Di peringkat inilah juga di mana kepimpinan tertinggi organisasi parti perlu menerangkan sejelas-jelasnya visi dan strategi perlaksanaan agenda “transformasi” berkenaan – ini secara langsung akan memberikan kefahaman kepada ahli-ahli organisasi parti secara spesifik hala tuju agenda berkenaan.
Terlalu banyak yang hendak dibahas dan diperkatakan pada ketika itu – tetapi Pengerusi Tetap Mesyuarat telah menetapkan bahawa masa maksimum yang diperuntukkan hanyalah 15 minit. Tamatnya perhimpunan berkenaan, saya berkesempatan berbual-bual dengan beberapa Perwakilan Pemuda – reaksi bercampur-baur; ada yang memberikan pandangan positif dan ada juga yang melontarkan komentar yang agak kritikal. Namun, kita sedia maklum; semua itu adalah lumrah dunia politik. Yang penting, jika kita berada di landasan yang sepatutnya dan “bersuara” sejujur-jujurnya untuk manfaat semua ahli parti dan rakyat secara keseluruhannya, tiada apa yang perlu kita kesalkan.Sehingga bertemu lagi.

2 comments:

BUNG ADI said...

Walaupun pada dasarnya saya lebih suka negeri ini diperintah oleh parti kelahiran negeri ini sesuai dgn tradisi sejak mula Sabah membentuk Malaysia, namun sejujurnya saya nyatakan di negeriku yg tercinta ini kita sudah tidak punya sebuah parti yg mampu menawan jiwa rakyat. Yang tinggal hanya parti2 serpihan, parti tua yg kehilangan jati diri, yg telah lari dari landasan, yg tidak relevan dgn semua kaum dan agama (wpn kononnya masih konsep multiracial). Kenapa? - politikus kita sudah jadi lain tingkah pemikiran.

Kita pernah merasa kestabilan dan keharmonian namun gara2 bercakaran dan "terbabas dari landasan", semua jadi berantakan. Pemimpin tertinggi yg berkenaan harus dipertanggungjawabkan dan nampak gayanya generasi muda terpaksa mengusai kekusutan, kebobrokan, "kemuflisan", dll yg dibuat oleh politikus masa lalu dan masa kini. Itu bukan mudah bahkan terlalu. Terlalu susah. Namun mungkin ada hikmah, dan kebiasaannya ada hikmah.

Kpd penulis: view sdr kian mencapah. Jelas dan berani. Saya tabik.

Carl S. Adun said...

Saya setju dgn pandangan Tekong.Kita mungkin berada di "kapal" yg berbeza;tetapi pada dasarnya hala tuju kita sama.....