SAM

SAM

Followers

Monday, October 11, 2010

KELAPA, KOMODITI YANG DIPINGGIRKAN

By Hanafiah Zulkifly on Monday, 11 October 2010 at 14:29 (Utusan Borneo 11.10.2010) Sebut sahaja kelapa, pasti tergambar jelas di ruang mata sejenis pokok yang menjulang tinggi ke langit, tanaman komoditi yang sinonim dengan utara negeri Sabah. Pada tahun 60an, 70an dan 80an buku-buku teks sekolah khususnya mata pelajaran Ilmu Alam, memaparkan tiga daerah di utara Sabah itu Semenanjung Kudat, Dataran Marudu dan Semenanjung Bengkoka merupakan antara pengeluar utama kelapa di Malaysia dan yang utama di Sabah. Ladang kelapa ketika itu luas terbentang dan tanaman pilihan pertama pekebun ketika itu.

Kelapa yang menjadi komoditi utama di tiga daerah pada era 60an, 70an dan awal 80an diktiraf sebagai pokok seribu guna. Buah kelapa boleh dikeringkan dan dijadikan minyak kelapa. Lidi sesuai dijadikan penyapu dan pencucuk satay. Sabut juga boleh dijadikan penyapu serta sesuai sebagai bahan pembuatan tilam. Batang kelapa yang matang boleh dijadikan papan dan beroti. Tidak hairanlah bahawa keistimewaan pokok kelapa tersebut meletakkannya sebagai tanaman utama pekebun ketika itu di utara Sabah.

Namun tidak dapat dinafikan bahawa antara banyak-banyak bahagian,buah kelapa itu sendirilah yang menjadi nadi utama keistimewaan pokok kelapa. Buah kelapa yang matang boleh dibelah,dikeringkan dan dihantar ke kilang-kilang untuk diproses untuk dijadikan minyak masak. Oleh kerana minyak masak dari sumber lain belum ada atau belum popular, maka minyak masak berasaskan kelapa menjadi pilihan utama yang tidak disaingi oleh minyak masak yang lain.

Di kampung-kampung, proses menghasilkan minyak kelapa dilakukan oleh masyarakat itu sendiri. Berbekalkan 15 biji ke 20 biji buah kelapa, masyarakat kampung dapat menghasilkan antara empat ke lima botol minyak masak cukup untuk menampung keperluan selama tiga bulan. Proses menghasilkan minyak masak tersebut memakan masa yang agak lama, kira-kira tiga ke empat jam. Sisa santan kelapa yang dimasak kelihatan seperti gumpalan najis namun enak dimakan sehingga terhasillah teka-teki yang berbunyi;

“Sebanyak-banyak tahi, tahi apa yang paling sedap di makan?”. Jawapannya sudah tentu tahi kelapa.

Gadis-gadis kampung sering menggunakan santan kelapa sebagai bahan untuk cuci rambut ketika mandi. Rambut yang dicuci bersama santan kelihatan berkilau-kilau memancar dan dipercayaai dapat melebatkan pertumbuhan mahkota perempuan itu.

Masyarakat kampung juga menggunakan buah kelapa sebagai bahan makanan utama ternakan khususnya ayam. Sama ada kelapa dibelah dan dibiarkan begitu sahaja ataupun isinya dihiris-hiris kecil boleh menjadi sumber utama makanan ayam yang kaya dengan nutrien.

Bagi mereka yang berhasrat menjala ikan di sungai atau kolam, santan kelapa boleh dijadikan umpan kepada ikan-ikan. Sisa santan dicampak ke sungai beberapa minit sebelum menebarkan jala. Pasti ikan-ikan akan berkumpul untuk menikmati santan yang lemak dan si penjala ikan pasti tersenyum lebar apabila ikan tersangkut pada jala yang ditebarnya.

Pada tahun 70an, harga satu pikul kelapa kering pernah mencecah RM 70.00. Seseorang yang mempunyai lima ke sepuluh ekar kebun kelapa masa itu boleh tersenyum lebar dengan pendapatan antara RM 1700.00 ke RM 2500.00 setiap tiga bulan.Tidak keterlaluan dikatakan bahawa golongan yang mempunyai kebun kelapa pada masa itu merupakan golongan yang mampu.

Namun sejarah kegemilangan kelapa telah berlalu. Pokok yang mendominasi utara Sabah itu mula dipinggirkan. Pokok yang gah dengan gelaran “Pokok seribu guna”, mula dilupakan. Sama seperti manusia, apabila umur menjangkau 50 ke 60 tahun, peranannya semakin berkurangan malah ada ketikanya dipinggirkan terus. Begitu juga nasip yang menimpa pokok kelapa. Semakin lanjut usia, semakin tinggilah pokok kelapa tersebut. Sifatnya yang tinggi melangit dan membawa buahnya pada kedudukan yang tinggi, menyukarkan manusia untuk mencapai buah tersebut dan terpaksa menunggu buah itu gugur ke bumi. Betullah kata orang, adakalanya kedudukan yang terlalu tinggi kadang-kadang tidak membawa apa-apa makna malah merugikan diri sendiri.

Kini tempat kelapa mula diambil alih oleh saudara tirinya iaitu kelapa sawit yang dipercayaai berasal dari Afrika. Jika anda sampai ke Kota Marudu, mata anda akan dihidangkan dengan lautan kelapa sawit yang terbentang luas menghiasi Dataran Marudu.

Jika anda memutuskan untuk ke Kudat, sepanjang perjalanan anda dihiasi dengan pandangan pokok sawit yang tumbuh subur sepanjang jalan. Begitu juga halnya jika anda mahu ke Pitas. Beribu-ribu pokok sawit tumbuh menghijau menghiasi lanskap daerah Pitas. Sesekali anda akan melihat kelibat pokok kelapa yang hanya tinggal beberapa ratus pokok sahaja menjulang ke langit seolah-olah berperanan sebagai peninjau menjaga sawit dari ancaman musuh.

Namun seperti orang lama, kelapa tidak boleh dibuang begitu sahaja. Kelapa tetap dengan nilai-nilainya yang tersendiri. Ketika musim perayaan seperti sambutan Hari Raya, Deepavali ataupun Tahun Baru Cina, permintaan terhadap kelapa tua melonjak tinggi sehingga pengeluaran tidak dapat memenuhi permintaan.Maklumlah semakin tua sebiji kelapa makin banyaklah santannya. Mahu tidak mahu kerajaan terpaksa mengimport kelapa dari negara jiran untuk memenuhi permintaan tempatan.Alangkah eloknya jika pekebun tempatan dapat memenuhi permintaan tersebut.Dengan itu wang kita tidak akan mengalir ke luar negara.

Keupayaan melihat dan mencipta peluang merupakan elemen penting yang saya percaya dapat mengembalikan kegemilangan kelapa. Lihat sahaja di kiri dan kanan jalan di Kampung Salut, Kota Kinabalu yang dipenuhi oleh gerai-gerai menjual kelapa. Kelapa muda, kelapa bakar dan puding kelapa dijual dengan begitu laris. Tidak kira pagi, petang atau malam gerai-gerai tersebut sentiasa dipenuhi oleh pengunjung yang berminat dengan kelazatan produk kelapa tersebut.

Sayang sekali, saya tidak melihat hal yang sama berlaku di utara Sabah yang pernah mendapat jolokan pengeluar utama kelapa Malaysia suatu ketika dahulu. Walaupun daerah Kudat gah dengan Pesta Kelapa, Kota Marudu dengan Pesta Jagung dan Pitas yang langsung tidak mengaitkan pestanya dengan sebarang tanaman, hanya Pesta Bengkoka sahaja seolah-olah daerah-daerah ini melupakan tanaman yang pernah menjadi identitinya suatu ketika dahulu.

Masih belum terlambat bagi ketiga-tiga daerah ini untuk mencipta semula kegemilangan kelapa seperti pada zaman tahun 70an dan 80an. Dengan meminjam idea peniaga-peniaga gerai kelapa bakar di tepi jalan Kampung Salut, Kota Kinabalu, hal yang sama boleh dilaksanakan di lokasi-lokasi strategik antara Kota Marudu – Kudat dan Kota Marudu – Pitas.

Bantuan dari pihak-pihak yang berkenaan untuk merancang dan melaksanakan strategi pemasaran buah kelapa secara berkesan amat penting untuk menjana semula kegemilangan kelapa di utara Sabah.

Pengenalan klon kelapa yang rendang, berbuah lebat, harum , manis dan berupaya mengeluarkan hasil dalam tempoh yang singkat selepas ditanam harus menjadi keutamaan kementerian berwajib bagi menyelamatkan kebun-kebun kelapa dari bertukar menjadi ladang sawit.

Sehingga ke hari ini saya percaya dan tetap percaya bahawa kelapa masih mendapat tempat dalam peta tanaman negeri Sabah kerana sifatnya yang masih diperlukan oleh masyarakat seperti ungkapan peribahasa yang berbunyi; “untung batu tenggelam, untuk sabut timbul”. Pasti sabut kelapa akan terus membantu kelapa timbul dalam kerancakan pertanian di negara kita. Sama-sama kita nantikan dan sama-sama kita nikmati kelazatan kelapa muda, kelapa bakar dan puding kelapa.

Kebun Kelapa yang bertukar menjadi ladang sawit
Ladang sawit

No comments: